« Върни се назад Публикувано на 26.03.2022 / 16:33

СИНЪТ НА БАЙДЪН ФИНАНСИРА БИОЛОГИЧНИТЕ ЛАБОРАТОРИИ В УКРАЙНА, ДОКАЗВАТ ГО ИМЕЙЛИ! БАЙДЪН – БАЩА ОТГОВАРЯ ЗА ОТНОШЕНИЯТА С УКРАЙНА, БАЙДЪН – СИН, СВЪРЗАН С КОМПАНИЯ ЗА БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ В УКРАЙНА

Твърдението на Русия, че синът на президента Байдън Хънтър „финансира … биологични лаборатории в Украйна“, се основава на истината, според имейли, прегледани от New York Post.

В архива от имейли на скандалния лаптоп на Хънтър Байдън – за чието съществуване The Post съобщи ексклузивно през октомври 2020 г. – се установи, че той е играл роля в подпомагането на калифорнийски отбранителен предприемач да анализира смъртоносни болести и биологични оръжия в Украйна.

Москва твърди, че тайните американски лаборатории за биологични оръжия в Украйна са били едно от основанията за непровокираното ѝ нахлуване в съседната страна миналия месец. В четвъртък тя удвои обвиненията си, като заяви, че лабораториите са произвеждали биохимични оръжия по нареждане на семейство Байдън.

„Самият президент на САЩ Джо Байдън е замесен в създаването на биолаборатории в Украйна“, заяви председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин, според държавните медии.

Хънтър Байдън е финансирал изследвания за военната биологична програма на САЩ, заяви председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин.

„Инвестиционният фонд, управляван от неговия син Хънтър Байдън, финансира изследванията и изпълнението на военната биологична програма на Съединените щати. Очевидно е, че Джо Байдън, в качеството си на баща и държавен глава, е бил наясно с тази дейност“, продължава Володин, като настоява за разследване от страна на Конгреса на САЩ и обяснение от Белия дом.

Представители на американското разузнаване по-рано отхвърлиха съобщенията на Русия като военна пропаганда, като обясниха, че мрежата от биологични лаборатории на Украйна, посветени на изследването на патогени, не е тайна и публично е получила финансиране от Вашингтон.

Новото твърдение на Русия, че инвестиционният фонд на първородния син на американския президент е участвал в набирането на средства за проекти за биолаборатории в Украйна, обаче е точно, според имейли, свързани с делата на Хънтър Байдън в Украйна, получени първо в NewYork Post и първоначално съобщени от The Daily Mail в петък.

Вячеслав Володин смята, че президентът Джо Байдън е замесен в създаването на биолаборатории в Украйна.

Според имейлите, открити в компютъра, който е бил изоставен в сервиз в Делауеър през април 2019 г., когато Джо Байдън се кандидатира за президент, Rosemont Seneca Technology Partners инвестира 500 000 долара в компанията за изследване на патогени Metabiota в Сан Франциско и набира още милиони чрез фирми, сред които Goldman Sachs.

Хънтър представил Metabiota на служители в Burisma, украинската газова компания, където e бил член на борда на директорите, за „научен проект“, включващ биолаборатории в Украйна, показват имейлите.

В бележка от служител на Metabiota до сина на тогавашния вицепрезидент през 2014 г. се казва, че компанията може да „утвърди културната и икономическата независимост на Украйна от Русия“.

Спекулациите около това, че президентът Байдън е знаел за дейността на Хънтър Байдън, накараха Вячеслав Володин да поиска разследване от Конгреса на САЩ.

Вицепрезидентът на Metabiota Мери Гутиери също пише на Хънтър по геополитически въпроси, свързани с изследванията на компанията в бившата съветска република, през април 2014 г., два месеца след като Русия анексира Крим.

„Както обещах, подготвих приложената бележка, която съдържа общ преглед на Метабиота, нашия ангажимент в Украйна и как потенциално можем да използваме нашия екип, мрежи и концепции, за да утвърдим културната и икономическата независимост на Украйна от Русия и да продължим да се интегрираме в западното общество“, гласи нейната бележка.

Няколко дни по-късно изпълнителният директор на „Буризма“ Вадим Пожарски пише на Байдън за „наречения от вас проект „Наука Украйна“.

„Както разбирам, „Метабиота“ е бил подизпълнител на главния контактор на Министерството на отбраната B&V [инженерна фирма Black & Veatch]“, гласи неговото електронно писмо. „Какъв вид партньорство търси Metabiota в Украйна?“

Вадим Пожарски пише на президента Байдън: „както нарекохте проекта „Наука Украйна““, след като Мери Гутиери пише на Хънтър Байдън по геополитически въпроси.

По-късно, през 2014 г., САЩ отпускат 23,9 млн. долара на Metabiota, като 307 091 долара са отпуснати за „украински изследователски проекти“, показват правителствени документи за разходите.

По-младият Байдън се хвалел пред инвеститори, че компанията му е организирала финансирането на Metabiota и ѝ е помогнала да „получи нови клиенти“, включително „правителствени агенции“, според електронните писма.

През 2010 г. B&V е получила поръчка от Агенцията за намаляване на заплахите в отбраната на САЩ за изграждане на лаборатория в Одеса, която да „подобри съществуващите правителствени системи за наблюдение с цел откриване, докладване и реагиране на биотерористични атаки, епидемии и потенциални пандемии“, се казва на уебсайта на компанията.

Сградата, в която се помещава офисът на дъщерното дружество на украинската енергийна компания Burisma Holdings в Киев, Украйна.

Начинанията на Хънтър Байдън повдигат веждите на бивш служител на ЦРУ: „Баща му е бил вицепрезидент на САЩ и е отговарял за отношенията с Украйна. Тогава защо Хънтър не само е бил в борда на подозрителната украинска газова фирма, но и я е свързал с компания, работеща по изследването на биологично оръжие?“, казва Сам Фадис пред „Мейл“.

„Очевиден е опита на руската пропаганда да се възползва от това. Но това не променя факта, че изглежда има нещо, което трябва да се проучи.

„Защо Хънтър Байдън е в центъра на всичко това? Защо в центъра на всичко това е опозореният син на вицепрезидента – човек без забележими умения и с навик към кокаина?“

52-годишният Хънтър Байдън продължава да е обект на федерално разследване за възможни данъчни измами. През 2018 г. разследването се разшири, за да се проучи как международните му бизнес сделки като лобист и инвеститор се съчетават с политическата кариера на баща му. Той отрича твърденията за нередности.

Джон Ливайн и Джеси О’Нийл, Ню Йорк Пост

New York Post

Превод: „Гласове“

 

 

«