« Върни се назад Публикувано на 19.05.2014 / 10:38

ДРАСТИЧНИ КОНФЛИКТИ НА ИНТЕРЕСИ ОПЛИТАТ ГЕРБ-КМЕТ С ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ

 

В сигнала конкретно са описани връзките на кметът на Аврен от ГЕРБ Емануил Манолов с депутата от ГЕРБ Емил Радев, не само роднинско близки – Емил Радев е кръстник на дъщерята на Емануил Манолов, но и бизнес преплетки с фирми, свързани с Емил Радев, чрез баща му, които обслужват община Аврен.

 В края на 2013 година до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е изпратен сигнал за шокиращ конфликт на интереси на Емануил Манолов – кмет на Аврен, Варненска област.

Емануил Манолов е избран за кмет на Аврен през 2011 година и е издигнат от ГЕРБ.

В сигнала конкретно са описани връзките на кметът на Аврен от ГЕРБ Емануил Манолов с депутата от ГЕРБ Емил Радев, не само роднинско близки – Емил Раден е кръстник на дъщерята на Емануил Манолов, но и бизнес преплетки с фирми, свързани с Емил Радев, чрез баща му, които обслужват община Аврен.

В сигнала лъсва скандално сключен договор от Община – Аврен, представлявана от ГЕРБ-кмета Емануил Манолов с фирма „Инвест Консултинг 2002”АД, със седалище Варна, ул. „Феликс Каниц” 32, чийто представител е бащата на депутата от ГЕРБ Емил Радев – Йордан Недялков Радев. В съвета на директорите на фирмата пък е и Тодор Балабанов, който работи и като … адвокат в Община – Аврен на граждански договор и е общински съветник от ГЕРБ в Общински съвет – Варна.

Община – Аврен сключва договор №121/28.10.2013 година за юридическо обслужване с фирма „Партнер Консулт”ЕООД, която е със седалище Варна и на същия адрес като „Инвест Консултинг 2002”АД – ул. „Феликс Каниц” 32.

Собственик на капитала на фирмата е Искра Василева, която няма юридическо образование, което само по себе си води до ангажирането на други лица –юристи за обслужване на договора.

Договорът е за четири години, като фирмата ще реализира възнаграждение в размер на 144 000 лева без ДДС.

В същото време в Община – Аврен има назначен главен юристконсулт и младши юристконсулт, както и се ползва за външни услуги за правно съдействие Тодор Балабанов, който пък е в съвета на директорите във фирма, представител на която е депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

За самата Искра Василева според Търговския регистър излизат данни за участие в управлението на търговски дружества, в които собственост на капитала 100 процента е бащата на депутата от ГЕРБ Емил Радев.

Искра Василева е управител на „Мартини 2003”ЕООД и „Булема”ЕООД, като дружествата са със същия адрес – ул. „Феликс Каниц” 32 като и в двете дружества едноличен собственик е бащата на депутата от ГЕРБ Емил Радев – Йордан Недялков Радев.

Бизнес отношенията на ГЕРБ – кмета Емануил Манолов с фирми, близки до депутата от ГЕРБ Емил Радев не спират дотук.

През март 2012 година „Каспер инвест 2009”АД продава апартамент в град Варна, ул. „Св.Никола/Бриз/ 98 на Христо Младенов Манолов – брат на ГЕРБ кмета Емануил Манолов, като този имот е непарична вноска в капитала на „Каспер инвест 2009”АД.

В този имот живее кметът на Аврен Емануил Манолов.

В „Каспер инвест 2009”АД главен акционер е бащата на депутата от ГЕРБ Емил Радев – Йордан Недялков Радев.

Представител на „Каспер” е Милена Атанасова. Същата Милена Атанасова и бащата на депутата от ГЕРБ Емил Радев са членове на съвета на директорите на „Порт Биляна”АД и „ВФ Инвест”АД, със седалище Варна и пак на същата улица „Феликс Каниц”32.

На практика връзката между всички фирми е бащата на депутата от ГЕРБ Емил Радев.

В сигнала до Комисията за конфликт на интереси е описано и че месец след спечелването на изборите от ГЕРБ в Аврен, кметът на ГЕРБ Емануил Манолов издава заповед за „целева награда” само на 13 служители, от които 5 нови, без дори месец трудов стаж.

„Целевите награди” са раздадени с данъкоплатски пари на:

         Емануил Манолов – кмет от ГЕРБ на 50 дни – 1362,96 лв.

         Боян Георгиев – зам-кмет на 50 дни – 1067,87 лв.

         Лъчезар Лазаров – кмет на с. Тръстиково от ГЕРБ – 669,50 лв.

         Георги Панайотов – кмет на с. Синдел от ГЕРБ – 773,50 лв.

         Теодора Георгиева – гл. Счетоводител, член на ГЕРБ – 861,40 лв.

         Живка Цветкова – тогава секретарка на 25 дни, а сега зам-кмет, член на ГЕРБ – 562,74лв.

         Георги Христов – брат на жената, с която Емануил Манолов живее на семейни начала – шофьор на кмета – член на ГЕРБ – 597,96 лв.

         Даниела Петрова – секретар на община Аврен, член на ГЕРБ – 307,80 лв.

Останалите четирима служители са тези, които изготвят заплатите на останалите 120 служители на общината, работещи от години в община Аврен.

В сигнала са описани и политическите и икономически зависимости на Емануил Манолов с общински съветници при ОбС – Аврен, водещи до конфликт на интереси.

Фирма „Интерактив – ин”ООД е собственост на Иван Жеелев Иванов. Иван Иванов е служител на „Корект Билд”ООД, собственост на Атанас Майков – баща на общинския съветник от ГЕРБ – Георги Майков.

„Интерактив – ин”ООД е регистрирана веднага след местните избори – на 22.11.2011 година. На същата дата общинския съвет в Аврен взима решение да се направи ремонт на детска градина в с. Бенковски. Същият ден се сключва договор с „Интерактив –ин” и същия ден се плаща авансова сума от 5279 лева, а на 29.12.2011г. се изплаща останалата сума от 6671 лв., т.е. за 6 дни /включително и коледните празници/ ремонта е приключен.

Кметът Емануил Манолов е сключил граждански договори с над 80 лица, което прави неоправдано 219-те човека, които работят в общинската администрация на трудов договор. Само преди три години в нея са работили около 60 човека.

Сигналът е подписан от Симеон Костадинов, Красимир Тодоров, Веселина Ангелова и Тодорка Каратодорова.

Afera.bg

«