Публикувано на 26.11.2009 / 15:53

VIP подсъдими бягат от светкавиците на фотографите като дявол от тамян

Атаката започнаха адвокатите на енергийния бос Христо Ковачки, които се обявиха срещу снимането му пред подсъдимата скамейка. Съдът обаче разреши и си навлече куп упреци. След Ковачки крак повлече и хубавата Ангелина, вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца, която го последва в отказа да я снимат.

В молба до съда тя поискала това, въпреки че за последната година дамата има цяла фотосесия в различни шикозни тоалети из сградата на съда. Така обаче става още по-интересна на обществото, след като няма с какво друго да го впечатли, нали?

Оператори и фоторепортери и този път се впуснаха да снимат Ангелина, а председателят на състава Владимир Астарджиев смъмри журналистите и прочете определение, с което забрани снимането в зала до края на процеса, пише 24 часа. Никой от журналистите не бе уведомен предварително, че има молба да не се снима, жалват се колегите.

И с право, защото и те си имат план и графици за деня. И вместо да си губят времето с Ангелинката на някой си Косьо, можеха да отхвърлят някоя друга работа. Предишния ден пък те станаха свидетели на раздор между съдия и адвокати, заради нова заповед защитниците да подават молбите си поне 2 дни по-рано. Хайде, холан!

"Не знам какво трябва се случи, за да стане ясно, че въпреки толерантноста да бъдат снимани и съдът, и подсъдимите, в определени случаи трябва да се спазват правата на тези, които не желаят да бъдат отснимани", заявил вчера пред снимащите репортери съдията по делото на Ангелина, който се заканил даже, че няма да "допусне циркове". След като цирка е налице, а той е главният му клоун!

Според него, присъствието на медии в залата създавало предпоставки "подсъдимите да получават присъди за хулиганство". Като пример съдията посочи осъдителна присъда за "дръпнат фотоапарат" през февруари 2008 г. от Янко Ваташки-Лудия, който нападна фоторепортера на вестник "Стандарт" Борис Цанков и строши светкавицата на апарата му.
Височайшето разрешение на съдията обаче бе журналистите да посещават заседанията и занапред без камери и фотоапарати, само за да пишат. Компромисът бил заради интересите на обществото.

Проверка в администрацията на съда обаче показва, че съдията Астарджиев изцяло е интерпретирал и не се е съобразил със заповедта на шефа си Георги Колев. А тя гласи, че всеки подсъдим, който не желае да бъде сниман, филмиран или записван в съдебната зала, трябва да подаде молба за това най-малко 2 дни преди датата на процеса.

Искането на защитата било направено малко преди заседанието, обясниха вчера от пресцентъра на съда. Така, че този път журналистите не са виновни на никого, заради совбодни съчетания и интерпретации за запазване правата на престъпниците. Обществото иска скалповете им, а те се загрижили за престижа си. На какви?

На едно от заседанията по делото "Галеви" репортерката на вестник "Струма" Лидия Павлова понечи да документира с фотоапарат как полицаи-свидетели сядат до подсъдимите, но й бе забранено, припомнят от 24 часа.

Когато има открит процес единственият, който решава какъв да е редът в залата, е председателят на съдебния състав, коментира вчера адвокат Илиян Василев.
Според закона, подсъдимите, както и всички българи, могат да бъдат снимани само ако знаят, че ги снимат и не възроптаят срещу това. Изричен текст от конституцията защитава личния живот на гражданите, независимо дали са престъпили закона, или не, като забранява фотографирането, филмирането и записването им, ако те са против това.

Изключение се допуска само за публичните фигури като президент, премиер, депутати, кметове, шефове в магистратурата и други високопоставени държавни постове. Обвиняемите и подсъдимите не влизат в тази категория и затова съдиите уважават молбите им да не бъдат снимани в залата по време на делото. Ако не желаят да ги филмират и по коридорите, трябва да подадат молба и до шефа на съдебната полиция в съответната сграда, той отговаря за реда в нея.

Остава обаче въпросът, който 24 часа постави днес – Защо шофьорът на улицата може да бъде сниман, а бандитът – не! Ще се съглася, защото нежеланието на подсъдимите да бъдат снимани е порочно. Още повече, след като са предизвикали обществения интерес с делата си, които са ги отвели в съда. Който между впрочем не е някаква частна говяорилня, а обществена институция с престиж и авторитет?!

Гражданите на България всекичасно и всекиминутно са заснемани – от камерите на КАТ, от охранителните камери на банките. Номерата, с които са си говорили, се пазят с години и някой ден на всеки може да излезе, че му е звънял някой си Красьо. И никой не ги пита за тяхното изрично съгласие. Защо толкова да се грижим за правата на подсъдимите, особено за по-богатите от тях?

Затова в изричен закон трябва да се запише, че всеки, който е подсъдим по наказателно дело, може да бъде сниман за нуждите на свободната преса! Ако искаме да живеем в свободна и правова държава. Като бели хора, а не като поредните лакеи на богати престъпници, които диктуват условията си дори и в съда.

Дори и на магистратите!..

afera.bg

Коментари 0 за
“VIP подсъдими бягат от светкавиците на фотографите като дявол от тамян”

  1. Няма нужда да ги показват тия отрепки. Те са само маши в ръцете на комунистите, които доведоха страната ни до крах и я обричат на гибел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader56940"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/fc82c3993bd1e575e9e7935e29e432c3.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); */?>