« Върни се назад Публикувано на 08.03.2010 / 9:59

BG богаташи сменят швейцарските трезори, крият се на остров Ман

Данъчните стартират проверки на собствениците на банкови сметки в Швейцария. Това е резултатът от посещението на изпълнителния директор на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов в Берлин в края на миналата седмица, научи "Стандарт".

Срещата в Берлин беше уредена лично от премиера Бойко Борисов. Българи държат над 380 млн. лв. в Швейцария, стана ясно на среща на Стефанов с германския му колега. Германия купи от информатор диск с данни за банкови сметки в Швейцария.

Когато Германия приключи разследването на своите граждани с пари в Швейцария, ще предаде цялата информация за българи, които имат сметки там. На срещата в Берлин обаче германските данъчни са потвърдили информацията, която НАП вече има, и проверките на богаташи с пари в Швейцария вече може да започнат, научи "Стандарт".

Данъчните имат данни за лихвите, които се изплащат по влоговете на българи в целия ЕС, както и в Швейцария, Монако, Лихтенщайн, Андора и Сан Марино, както и от десет зависими и асоциирани територии на Великобритания и Холандия като Аруба, Британски Вирджински острови, остров Ман и Кайманови острови.

Тази информация от няколко години се обменя между данъчните администрации в ЕС. По лихвите може да се направи преценка за размера на влоговете. Например, ако човек е получил от лихви 20 000 евро, явно има депозит от 1 млн. евро при лихва от 2%. Започват проверки на всички със сметки в Швейцария, за да се установи дали имат легални доходи, които им позволяват да спестяват там. Около 4000 българи имат пари в банки от ЕС, Швейцария, Монако, Лихтенщайн.

В резултат на засиления интерес на данъчните към сметки в Швейцария вече много суми се изтеглят от там. Парите се прехвърлят към остров Ман или азиатски данъчни убежища. Това обаче няма да спаси богаташите от разследване, защото данъчните имат информация за притежаваните пари към някакъв минал момент и това не може да се промени, дори сумите още днес да се преместят.

www.standartnews.bg

«