« Върни се назад Публикувано на 09.03.2011 / 12:30

AVE, цървули!

 

 

… до обяд са извършени два полета с българския самолет, който е с капацитет от 140 души… самолетът ще транспортира около 400 египтяни от летището в гр. Джерба, Тунис, до столицата на Египет – Кайро. … до края на деня трябва да се извърши още един полет, а по преценка може да бъде направен и четвърти…  усилието на България е насочено към подпомагането на египетски граждани от тази граница към родината им, въпреки че хуманитарните нужди стават все по-спешни и за огромен брой граждани на Индия, Тайланд, Бангладеш … в хуманитарната кампания са се включили Италия, Испания, Великобритания и Швеция…

 

Така изглежа лентата с новини за помощта, която България оказва на хората, бягащи от хуманитарната катастрофа в Либия.
Но погледнете коментарите в новинарските сайтове:
– един плямпач изчислил, че полетът на самолета струвал 15 хил. само за керосин и се възмущава, защо аджеба, се пилеят парите на бедния български народ
– друг плямпач написал „Всичката Мара втасала, само дето не си я сресала“
– трети плямпач се възмущава от пожарникаря Бойко, който харчи народни пари за „арабските мутри“, вместо за лекарства и за болници

Жалка работа.
Не ми се мисли какво ще стане ако по телевизията започне дебат на тема: Защо 80 процента от анонимниците в интернет са така негативно настроени?
Ще наизлязат социолози, психолози, социални антрополози…
Ще започнат да обясняват как нашата помощ за бедстващите в Либия е съвпаднала с вдигането на цените в България. Ще се разприказват за свободата и слободията, че и за „свободата като осъзната необходимост“. Ще доказват, че анонимниците не искали да кажат точно това, но интернет е социален отдушник и той, видите ли, събира в себе си негативите от други социално-психологически комплекси на пишещите по форумите. И прочие тра-ла-ла.
А отговорът е много прост. Те пишат тези простотии, защото са цървули.

AVE, цървули!
Или по-точно:
Абе, цървули!
Какво значение имат за собственото ви съществуване тези 15-30-45-100 хиляди евро, които държавата ще плати за самолета, за да извади от дупката онези уплашени, нещастни хора. Те не са отишли в Либия от хубаво, ами защото там плащат най-добре в цяла Северна Африка. По същата причина и вашите роднини са там.
Да не би да си въобразявате, че като спестим 100-150 хил. евра за бензина на самолета, бат Бойко ще ги разхвърля поравно на всички умници в интернет?
Нали сте наясно, че дори Батмана да полети над вашето Горно Нанадолнище /било то в центъра на София, или в гъза не географията/ и дори да ви пусне мечтаната пачка, тя пак няма да дойде до вас. Нали знаете, че до вас и над вас има едни хора, които ще „усвоят“ тези пари и те пак няма да стигнат до болните и бедните, за които така сте се разплакали.
Ами като не се научихме да спасяваме самите себе си, не е ли по-добре да помогнем на хора, които са в беда, извън границите на „тази страна“.

И накрая:
Не си ли помислихте за миг, че докато драскате по форумите, залепили гръб за парното, което не сте платили, някъде далеч, на либийската граница може би има хора, които ви казват:
AVE, цървули!
Спасените ви поздравяват!

 

Живко Желев

http://robstvo.wordpress.com

 

«