Публикувано на 09.06.2021 / 7:23

ANAVATAN. БЪЛГАРИЯ Е НАШАТА РОДИНА И НИКОЙ НИКОГА НЕ Е ТВЪРДЯЛ НЕЩО РАЗЛИЧНО

Несправедливостта винаги дразни, дразни и глупостта – особено тази, подплатена с политически користни цели на база на разделение и противопоставяне.

Първо да попитам какво е България за хилядите българи родени в друга държава, дори и от поколения наред? Територия или майка Родина?

В Турция (а и не само) има българско общество, което поколения наред се ражда и живее там, но за тях България си остава Anavatan – майка Родина (майка България).

Оказва се, че за българското общество този стандарт е право само на българската част от него. Другите явно се приемат за съподчинена част – така излиза според стандарта на мислене и оценяване на някои.

Факта, че изказването на Председателя на ДПС Карадайъ се тълкува с отрицателен знак, показва нивото на толерантност и ценностна система, която се възпитава десетилетия.

Затова бих посъветвал Президента той да преосмисли разбиранията си, защото в днешния свят двойния стандарт води до разделения, които могат да бъдат с тежка цена – по-тежка например от цената на едни избори и тяхното спечелване.

Хубаво е да отстояваш правото на историческата истина по въпроса за Северна Македония, но би било също така хубаво да отстояваш и правото на всички български граждани да имат усещане за справедливост и равнопоставеност.

Ние не искаме нищо повече.

А, и още нещо – България е нашата Родина и никой никога не е твърдял нещо различно.

Eрджан Ебатин

П.П. Изразът „ana vatan“ не трябва да се превежда просто буквално като „майка – родина“. „Ana vatan“ за мен са земите, откъдето са дошли предците ни. Това е волна или неволна грешка в превода.

Няма го в българския език, затова го опредметих образно по начин, по който да се разбере възможно най-правилно.

 

Коментари 10 за
“ANAVATAN. БЪЛГАРИЯ Е НАШАТА РОДИНА И НИКОЙ НИКОГА НЕ Е ТВЪРДЯЛ НЕЩО РАЗЛИЧНО”

 1. Изказването на председателя на ДПС по време на посещението му в Турция при среща с официални държавни лица, а именно „Турция е нашата родина“ е недопустимо!
  Как би реагирала обществеността в България, ако някой друг партиен лидер беше на посещение в Русия и евентуално направи изявление, че Русия е нашата родина-имам предвид Волжска България?

 2. Статия в стил „мижи да те лажем“. Препоръчителен е интензивен курс по български език – ясният изказ и пълният член много му куцат на Ебатин. Но да не бъдем твърде взискателни – той все пак е просто един учител от ШУ….

 3. „Помните ли чл.11, ал.4 от Конституцията на Република България? Преди 2 дни Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, на среща в Р. Турция с Председателя на парламента им, по сведения на медиите в България и Турция, казва: „Борбата ни е да защитим турската си идентичност. (…) Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там. Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си” Без съмнение всички български граждани имат правото да участват в политическия живот в България. Но също така без съмнение никой български политик няма правото да призовава за гласуване на етническа основа, както и да иска българските депутати да работят за турската идентичност на български граждани. Нали? … Илхан Андай: Ердоган вижда Даниел Митов като премиер, а Карадайъ – вицепремиер.

 4. „Тази земя (Турция – бел. ред.) е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата родина. Останахме там (България – бел. ред.) след Османската империя и нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи“, заявява Карадайъ пред Шентоп.

  1. Земята на Черно-вуйчовото е доста по на юг, нарича се Южна Индия. Ако не беше неграмотник, щеше поне да си мълчи за да не се набиват на око факти.

 5. Караколювите ловки диагностицирани калинки каза:

  Днес е 9 юни – добър ден за българската дерьмокрация. Точно преди 98 години физичските и духовните предшественици на днешните дерьмократи скромно и по дерьмократичному отрязаха главата на премиера на Царство българия Александър
  Стамболийски.
  „ПОМНИ 9-ТИ ЮНИ, ПАЗИ 9-ТИ СЕПТЕМВРИ”
  https://archivek-p.org/08/%E2%80%9E%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8-9-%D1%82%D0%B8-%D1%8E%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8-9-%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8%E2%80%9D/

  Брой 23 (2013) Една мрачна годишнина: ПАМЕТ ЗА 9 ЮНИ!
  Една мрачна годишнина: ПАМЕТ ЗА 9 ЮНИ!
  http://www.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5158:pametza9yuni&catid=456:broi-23-2013&Itemid=125

 6. Прабългарите също са наричали родината ВАТАН. Знам го от капанската баба. Ако не сте забравили, БУЛГАР също са тюрки, но са се омешали с ариите в конфедерата на Ксюнгну още 2в.пр.н.е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *