« Върни се назад Публикувано на 09.05.2022 / 12:14

9 МАЙ – ТЪНКАТА ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ! ЧЕСТИТ ДЕН НА ПОБЕДАТА ВИ, РУСКИ! ВСЕ НЯКОГА ЕВРОПА ЩЕ ВИ РАЗБЕРЕ

9 май – тънката червена линия!

Нека първо уточним някои неща, защото си мисля, че само след това имаме минимален шанс да се чуем.

Този ден е обявен като „Ден на Европа“, макар, че ако се замислите по-дълбоко ще усетите някаква форма, но няма да успеете да я запълните със съдържание. Причината е, че „Европа“ като географско понятие е факт, а географските фактите нямат нужда от собствен ден за почит. Ако, обаче, разглеждаме „Европа“ като политически феномен, трябва да спрем едва до някакъв сантиментален „договор“, каквито договори съществуват навсякъде по света откакто самия той е факт.

И точно тук се появява разделителната червена линия!

Декларацията на френския министър на външните работи Шуман, произнесена на 9.05.1950 година е призив за обединяване на икономическите интереси на няколко държави с цел преодоляване на вечното съперничество между Германия и Франция чрез обединяване на производството на въглищата и стоманата. Тази дата е обявена за „Ден на ЕВропа“, защото се счита, че това е естественото начало на днешния ЕС. Лично аз не съм много съгласен с това, защото по смисъла на това договаряне между първите пет държави те са защитавали интересите си през националните си законодателства, а не чрез тежка бюрократична и скрито федеративна система, каквата съществува днес. Еволюцията на обединяването на интересите на новопостъпващите държави достига до точката на подписване на съвсем нов договор, които по никакъв начин не може да се свързва с първия, не по една причина.

Затова може да направим извода, че ЕС празнува на 9 май себе си – заради себе си и в името на себе си! Нищо общо с ВСВ.

Какво празнува Русия с военния парад в Москва? Русия не празнува себе си, а отбелязва като спомен и възпитава в приемственост всички поколения от различни държави по света, които имат принос в разгрома на нацистка Германия и като цяло на фашистката идеология. На този парад на победата са поканени за участие с представителни военни части всички държави, които са участвали във ВСВ като съюзници срещу хитлерофашизма, включително и България, но заради отказ на самите държави да участват липсва политическото единение.

Защо победителите и съюзници във войната отказват да участват в памет и за признателност на собствените им успехи? Предполагам, защото много от тях са били скрити съюзници и помагачи на Хитлер по направление геноцида спрямо СССР, но когато стават заплашени самите те, техните интереси еволюират в друга посока. Дали в наши дни няма да се повтори същото?

САЩ участват във ВСВ едва 8 месеца. Това са преките им ангажименти и са длъжни пред историята да обяснят истинските причини за забавянето на втория фронт. Не могат да обяснят до днес поведението си и на евреите, които най-силно желаеха този втори фронт.

Всичко, до последните 8 месеца изнесе на гърба си СССР и цялата сметка в човешки загуби плати именно този съюз. В процентно съотношение може да са каже, че САЩ нямат и 1% загуби спрямо СССР в тази война. Не говоря за великата и непобедима Великобритания, която не иска да си спомня дори, че в Лондон беше установен комендантски час от нацистките офицери и Чърчил стоеше и трепереше с пура в уста и чаша уиски в ръка, забит като плъх в едни подземия, докато американците го „извадят“ от там.

Какво празнума Европа и какво празнува Русия на 9 май? Би трябвало Европа да оплаква собствената си немощ да се противопоставя срещу изначалното зло, ако въобще го разпознава, а Русия да празнува освобождаването на Европа от самата нея. Европа, която беше размазана от Вермахта, като муха и скимтеше забита в мухлясълия ъгъл на историята.

Честит ден на победата ви, руски! Все някога Европа ще ви разбере.

Николай Марков

«