Публикувано на 16.09.2020 / 12:56

5 МЛРД. НОВ ДЪЛГ, ЧЕСТИТО. ДА ИМА ЗА ПОЛУГРАМОТНИЯ ПРЕДВОДИТЕЛ НА ЖИПКА

5 МЛРД. НОВ ДЪЛГ, ЧЕСТИТО. ДА ИМА ЗА ПОЛУГРАМОТНИЯ ПРЕДВОДИТЕЛ НА ЖИПКА

5 млрд. нов дълг, честито данъкоплатци! Да има, за селския популизъм на полуграмотния предводител на жипка.

Георги Дренчев

Колаж: Иван Червенков

Коментари 46 за
“5 МЛРД. НОВ ДЪЛГ, ЧЕСТИТО. ДА ИМА ЗА ПОЛУГРАМОТНИЯ ПРЕДВОДИТЕЛ НА ЖИПКА”

 1. Цял ден смятам колко кебапчета могат да се купят с 5 милиарда ?!
  Тук кебапче ,там надбавка 5 лв. към пенсийте,някоя и друга заплатка,премийка и готово .

  Да ми каже някой по какво се различават държавните служители и въобще българите от циганите ?

  Всяка уста може да бъде запушена с по едно кебапче,май ?!
  Ако не стигне – с още по няколко…
  Пара има… за кебапчета.
  Шатобриана ше го ядат други.

 2. Към 1989 г. България разполагаше с основни фондове и трайни активи за около 30 милиарда лева, които по тогавашния курс правеха над 30 милиарда долара.
  Но стойността им беше подценена, тъй като при социализма никой не предполагаше, че това ще има значение. Реално тези активи бяха за около 60 милиарда долара.
  В населението имаше спестявания за около 10 милиарда долара, които бяха ограбени чрез краха на банковата система в началото на 90-те години.
  Въпреки че имахме дълг за около 3-7 милиарда долара, разполагахме с валутни и златни резерви за около 3 милиарда, които се изпариха.
  Имахме да прибираме и дългове за около 4,5 милиарда долара, които не бяха прибрани, не само от Ирак.
  Дотук са над 80 милиарда долара.
  Но това не е всичко. През 15-те години до 2005 г., въпреки че изплатихме дълг за около 10 милиарда, натрупахме нов за над 12 милиарда долара. Това правеше около 92 милиарда долара. Загубите от тяхната липса обикновено са около 15 на сто, т.е. още 15 милиарда долара. Общо около – 105 милиарда долара.
  Далаверите на Велчев и Кобургготски с трансформирането на дълга и нереализирани изгоди са още 2,5 милиарда долара.
  Изнесени от олигарсите още 2,5 милиарда и т.н. още – 5 милиарда – общо над 110 милиарда.
  Това означава, че в най-общи линии грабежът на България след 1989 г. до 2005 г. възлизаше на около 110 милиарда долара.
  Къде са тези пари, щом като от цялото приватизиране и разпродажба на България в хазната са влезли само 3 милиарда долара?
  110 – 3 = 107 млрд. долара
  Това е огромният, невероятен, безпрецедентен грабеж на България, покрит с една дума „демокрация“, въпреки че във всяка демократична държава тези хора щяха да бъдат разстреляни, обесени, разчекнати и хвърлени на крокодилите в зоологическата градина.
  Къде отидоха все пак тези пари, кой ги открадна?
  Частичен отговор даваха класациите, които определяха най-богатите хора на Източна Европа, в това число и в България.
  В началото бяха Илия Павлов, Емил Кюлев и Васил Божков.
  Павлов и Кюлев ги няма. Божков е все още налице.
  Нещата се влошиха след слизането на социализма от сцената на Източна Европа. Падна и стената на страха на Запада. Този страх възпираше лакомията на западната олигархия. След това страхът им се отприщи и у нас намериха местни бандити да им вършат черната работа.
  Така стигаме до днешните реалности. Погребението на реалния социализъм се оказа най-добрият бизнес в историята на световния капитализъм. От така нареченото трансформиране, приватизиране и раздържавяване на бившия социалистически лагер забогатяха фантастично най-безогледните бизнес-гангстери на Запад, същите, на които сега Forbes прави класации.
  Парите на източноевропейските бандити преминаха в ръцете на наднационалните корпорации и банки. Прошка няма. Борбата е на живот и смърт.
  На Запад отидоха и ограбените от България до 2005 г. 110 млрд. долара.
  При Сакскобургготски се пръкна и Бойко Методиев Борисов, който добави за последните 10 години още около 100 млрд. долара, според многобройни независими оценки.
  Общо от България бяха откраднати над 200 млрд. долара и грабежът продължава.

  Решението отдавна е налице – деприватизация, т.е. на кого служи държавата. Ако служи на мафията, както у нас, не може да става и дума за деприватизация. Откраднатото е „свещено“, а онова, което още не е, ще бъде откраднато.
  Но, ако държавата служи на гражданите и народа, трябва да бъде извършен пълен преглед на приватизацията. Тук няма никаква давност, имайки предвид мащабите на престъплението – до национален геноцид.

  Примерът беше даден /неочаквано/ от Англия, която по времето на Маргарет Тачър, извърши деприватизация и на власт дойдоха по-нормални хора, които казаха, че да се краде не е хубаво. И намериха прост изход от ситуацията, данъкът, което нарекоха „данък върху богатствата, донесени от вятъра“ – WindFall Taxes. /През 2017 г. законът беше актуализиран не само в Англия и в Ирландия./
  Това е недоплатеният данък върху неизработеното с честен труд богатство и имущество, например, ако в момента на приватизацията е струвало 10 милиона долара, а е било купено за 10 000 долара. Това лесно може да се провери.

 3. Ако този Тулуп има и най-малката представа, колко е МРАЗЕН от хората, би трябвало сам да се гръмне!
  Най мръсният, гаден и долен политик, още от времето на Аспарух!

  1. Свобода на народа!
   …………………….
   Страхливец като Мутрата няма да се гръмне сам. Той по-скоро би продължил да ликвидира народът ни отколкото да стори това. Между впрочем за 10 години вече го стори като се опита да ни унищожи психически, морално, материално и физически. Да не говорим за 2-та милиона прокудени немили-недради в чужбина…Точно поради това трябва някой много скоро да му помогне, лишавайки го от земното присъствие и изпращайки го в Ада като с това започне отърваването на България и народът ни от гибел…Не звучи по християнски, но именно идеите на това учение, опорочено днес от слугите на Мутрата в БПЦ, налага да бъдат изгонени търговците не само от храма, но и от земния им път в името на свободата…

 4. Днес следобяд станахме свидетели за пореден път на истинското фашистко лице на властта у нас. Бяха погазени всички човешки норми в новата сграда на парламента – бившият партиен дом завзет от ГЕРБ и Патриотарите+ДПС и Воля защото е като непревземаема крепост, където потърсиха правата си майките на децата с увреждания, искайки писмено оставката на ББ. Това, което се случи днес в НС с жестоките насилия над майките с деца и самите инвалиди в последната си част – тяхното изхвърляне от парламента от НСО може да обърне обаче част от протеста срещу президента ако той още утре не уволни новоназначения от него нов шеф на НСО и всички участници в това престъпление срещу българския народ. Очевадно е, че в НСО бъка от хора на Мутрата и мафията, които искат да вкарат в капан Румен Радев. Сега е моментът да покаже, че няма да търпи подобни провокации срещу себе си и службата, която формално ръководи….
  Това е едната страна на проблема, но другата е докога ще търпим тази хунта и ще демонстрираме по този начин, позволяващ на шайката да брани успешно властта си. Най-после трябва да се намерят истински водачи на народния гняв, които да посочат по-различен път за смачкването главата на змиятат и тази мутренска вахканалия да спре по начин, който да направи процесът необратим. Не си спомням например някой досега да е потърсил отговорност на запалилите преди 30 години Партиен дом. Това не е призив към вандерлюбщина, но търпението на народа ни се изчерпва и най-вероятно когато се намесят в протестите и гладуващите наистина ще се стигне до революционна ситуация, в която ще се пролее отново като на 2-ри септември българска кръв, но и с жертви защото хората нямат друг избор за да извоюват свободата си. Отникъде взорът надежда не види, освен САМИ С ВСИЧКИ СРЕДСТВА да я постигнем!

  1. Още в деня на назначаването на сегашния началник на НСО, който беше заместник на предходния писах тук, че това е потенциално голям проблем. Беше въпрос на време да се случи подобно нещо, което да компрометира Радев, но сега за разлика от предния път, неговото поле за действие е силно стеснено, защото е в сила – „ти си го избра“. Очаквах повече от Радев, защото това са елементарни грешки.

 5. Тоя тулуп ни загроби с 21 млр.нов държавен дълг. През 2013 г. За 1 млр.лв.изкара и плати на герберите да протестират за вземането на 1 млр. лв. То не бяха окупации, блокиране на автобуси, лъжи и матипулации за да се добере до властта. Оставка и протести до дупка.

 6. Дааа… ВОЖДЪТ мнооого ДЪЛЖИ…да е жив и здрав ЕЛЕКТОРАТА 50 години да ПЛАЩА…

  1. Бившата жена на Бойко нагла като него: Протестиращите са аборигени! Стела Георгиева с имоти за милиони в САЩ, Борисов давал ли е от чекмеджето?

 7. Не съм сигурена, за какво всъщност са парите.
  Ккакто съобщиха вчера от Райтеон, България си купува ракети за сомалетите, дето още не са ни ги доставили. AMRAAM -120, доказали качествата си през 30-те години от създаването им – имали 10 въздушни победи с такива.
  https://www.raytheonmissilesanddefense.com/news/advisories/bulgaria-selects-amraam-missile-bolster-its-air-air-defense-capabilities

 8. цар Боко – Тулупии I : Само да кажа на племето, че тези пари не са за заплати на търтеите на държавна хранилка, нито за гавазите, нито за везирите Ми, още по-малко за плебейте. Те са за Моето чекмедже и за още 2-3 глигана. Край на съобщението. Мерси.

 9. Банките са ;
  Citi group ( Tретата по големина банкова група в САЩ)
  JP Morgan( 7ма по големина банка в света контролирана от Рокфелер)
  BNP Paribas( Банката на френско-германските евреи и френските МАСОНИ ,това е банката заради която АЕЦ Козлдуй ИЗГУБИ 2та си блока за награда Меглена Кунева стана акционерка и влезе в управата на БНПарибас с голяма заплата)
  Unicredito group(Банката на РУСКАТА и Италианската мафия.По данни на Европол РУСКАТА държвна мафия обича да пере през Уникредито )
  Сиреч Тиквения МАФИОТ прави оборот и печалби от лихви на всички влиятелни САЩ,Франция и Русия тарикати направо да са чудиш как не евзел заем от приятеля си Ердоган но Ердоган НЯМА валута

 10. “ Корупция, бавно правосъдие, непредсказуемост заради честите промени в законите са сред ключовите проблеми за чуждите инвеститори в България – това е посочено в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в над 170 страни.

  В коментара си пред БНР по основните индекси главният изпълнителен директор на Американската търговска камара Петър Иванов посочи, че дори за него някои неща са били „изненадващи“.

  По отношение на корупцията сме на 74-то място, с нас е Румъния, но притеснителното е, че това ниво е на страни като Тунис, от Африка и от областта на влияние на бившия Съветски съюз, поясни Иванов в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт…“ http://epicenter.bg/article/Petar-Ivanov–Amerikanska-targovska-kamara–Imame-nay-neyasnite-biznes-zakoni-/227131/4/0

  Протести до дупка !
  Смърт за Тиквата и Шайката му !

 11. Защо този път няма нищо от Тулупа-големият международник за „моя приятел Ердоган“ ? Да не е нещо за едни мръсни договорки през годините ?
  Нашият закон на база подписани от РБ международни актове ИЗРИЧНО ЗАБРАНЯВА забранява заобикаляне правилата за екстрадация с предаването на чужди граждани по друг начин-включително и на основание Закона за МВР. Съдилищата категорично отказаха екстрадиции на база на закона / ЗЕЕЗА/,поради риска от гонения по политически причини и опасността от жестоко и нечовешко отношение,както и риск за живота и здравето на чуждите граждани. Въпреки това,на Турция и чрез полицията противозаконно бяха предадени:
  -Буюк /Бююк/
  -другите / мисля/ 5 турски граждани
  -засега не излезе информацията,че още по времето на ЦвЦв по същия начин бяха върнати група кюрди,подложени на гонения в Турция като противници на властта, при напълно реална опасност да бъдет избити незабавно.

  Това са случаите,които знаем.
  Тулупа и цялата кохорта нарушиха не само българския закон,но и международните актове. Дали има шанс да мине между капките с лакърдии ? Точно за това-едва ли.

  1. Песен за песента

   Аз съм Боко хубавеца, вечният ерген,
   на Балкански полуостров нема друг кът мен……

   Ако Тайпи ме повика, тичам веднага,
   при арабите надничам – само засега!
   Путин ми се зъби нещо, Тръмпи гледа ме зловещо,
   а мене ми се допика!

 12. Молекулите на свободата и демокрацията

  Намират се местни корумпирани марионетки-национални предатели, които се назначават, чрез имитация на избори, за разрушават хилядолетните връзки с конкурентните и да започнат да купуват туземците по-скъпи и некачествени стоки, въпреки икономическата нецелесъобразност. Това в най-голяма степен се вижда в безгръбначни колонии, като България и Украйна, където местните са облъчват с вълшебността на западните продукти, които съдържат “вълшебните и уникални молекули на свобода”.

  „Позволяват“ ни да се приобщим към чудесата на демокрацията, а в замяна ни вземат всичките си ресурси. И за капак на всичко оставаме длъжници. Има много хора, които се връзват на тези мантри, които ги наричат българи, украинци и либерали.

  Тези „хубави хорица“ англосаксонци живеят грабейки някого повече от 1000 години. Избиват индианците, отнемайки им земята, продават им одеяла, заразени с шарка, устройват изкуствен глад в Ирландия, Индия и Китай, обричайки на смърт милиони. Просто едни чудесни, добри хора, които българи и украинци обичат, защото им носят свобода и демокрация, докато им приберат петрола, газа, златото, диамантите и всичко останало.

  Можете да се приобщите към великата западна цивилизация, ако сте съгласни веднъж на четири години да си сменяте американските марионетки, чрез “демократични избори“, с тези които се харесват най-много на Запад. Просто целият свят, трябва дава ресурси на американците, а те на него лъчи демокрация, молекули свобода, права на човека, права на негрите и циганите, права на хомосексуалисти и европейски ценности, докато превръщат децата им в малоумни джендъри и привърженици на мюсюлмански главорези.

  1. „Зони, свободни от хомосексуализъм са зони, свободни от човечност. Няма място за такива в Европейския съюз.“ ………….Урсула фон за Лайно………………………. Очакваме еничарите на еврослугата-българоубиец да ни прогонят от родината ни!

   1. А забелязахте ли, че един от 29-те въпроса на ЕС към правителството е относно внесения законопроект за осветляване на финансирането на всички НПО у нас. Според ЕС това е тежко нарушение и граничи с фашизъм. Интересно, че ЕС всъщност нарича фашисти САЩ, в които непосредствено след ВСВ е приет т.н. „Закон за чуждите агенти“ . Според него финансирането на НПО и всякакви други обществени организации е възможно да е от чужбина, но задължително трябва те да се декларират, като чужди агенти.

 13. Караколювите ловки диагностицирани калинки каза:

  Турският президент Реджеп е разговарял снощи по телефона с българския министър-председател, съобщава турският сайт Т24, но до момента пресслужбата на Министерски съвет крие информацията за този разговор.
  Което означава само едно – телефонният разговор между Ердоган и Борисов, по време на който са „обсъдени двустранните отношения, както и регионални проблеми“, е поредната мръсна тайна на българския премиер. Макар че в Брюксел не е никаква тайна ролята на Борисов като адвокат на Ердоган.
  Фактът, че в разгара на турско-гръцката криза за енергийните залежи в Източното Средиземноморие Борисов разговаря не с гръцкия премиер, а с турския президент, е подкрепа за турската кауза.
  Българската солидарност с Ердоган е в пълно противоречие с позицията на ЕС и САЩ, които, уважавайки принципите на международното право, твърдо стоят зад Гърция.
  Всъщност васалната ни политика към Анкара позволява на Ердоган да се изживява като пълноправен член на Европейския съюз.
  Тайната дипломация на Борисов е национален позор! Велизар Енчев

 14. След време,дано да е по-скоро,в затвора трябва да има публично отворени дни за посещения пред клетката на Банкянското човекоподобие!!

 15. Нали много рипахме, пърформанси разни правехме, то не бяха бели пиана, та не беше чудо…. Помним още как герп ореваха света заради милиарда заем, изтеглен от Орешарски, помним… А сега – теглим поредните 5 млд! Гордост голяма, че ни е драго чак /виж вечната финансова Амбър/. Страшно е, ако имаме малко акъл да се поразмислим!

 16. Хора, аз наистина съм Един мноугоу ПроЗ, ама не разбирате ли, че проблемът не е толкова ПроЗ?!…

  Тук не става дума само за КУрнела Крушовска, ни за Тиквоний Банкянски, ни за страпоните на Деса с Плювню, ни за тия на другата Деса с Ревльо, ни за Марешки надупен под хуя Магарешки!

  Тук става дума за децата и внуците ни /Нас вече кучетата ни яли!/, от които и за които ще съществува тази Държава България!!!

  Живеем много години далече от Родината /не заради бизнес или политика, а заради семейството!/, ама всички си оставаме Българи, милеем и ни боли за България!

  Много ви молим всичките – не я затривайте!

 17. UVAJAEMI SANARODNIZI,NE SI LI <<KAZAHME VSICHKO.???KOKO PATI POVTORIHME,desetki pati.!! KAKVO,ZELI PREMIERAT,DA IZNERVI BALGARITE.??? AKO,TOVA ZELISCHgospodin BORISOVakato dvulichnik TVARDISCH''da nyama boii mejdo balgari'',,BADI SIGUREN,""TOVA"???

 18. Хора,
  Излизайте масово на протестите!
  Ако си стоите в къщи – нищо добро не Ви чака!
  Само така тая крадлива шайка ще бъде разкарана!
  Трябва, обаче народът масово да протестира!
  ОСТАВКА на Мутрата Борисов и шайката му !
  ОСТАВКА на Прокурорското Недоразумение Гешев !

 19. Идат избори, трябват кинти за стимулиране на правилните гласоподаватели

 20. Изненадани? А беше време, когато Тиквата орева света, че България щяла да фалира заради 1 млрд. заем, изтеглен от Орешарски за покривания на плащания по дълг, който не е теглен от него. Къде и за какво ще отидат тия пари от тоя нов дълг? Ще подхранваме фирмите на Шиши, за да строят магистрали със съмнително качество или ще налеем парите в ББР, за да кредитират мутренски фирми? Мутрите погребват България. След нас и потоп. След Бай Х ще е Големият Х…

  1. Къде ги сега „умните и красивите“, дето ореваха орталъка за 1 милярд на Орешарски? А за хвърчилата Ф 16 и там още 4-5 милярда, „Гарантирано от ГЕРБ!“ Честито на печелившите…….

    1. Ноо ми ареса тое плужек(михалев ли беше, стоянов ли), дет се обзаведе с нова работа покрай Баце. Ма Орешарски не искаше ли заем, щото преди него некой беше ошушкал азната?

 21. Откакто има протести чекмеджето на Боко Симитлииски е празно и сега е момента с този заем да се напълне отново.

  1. Не сте прав,колега Кирил. Чекмеджето е портфейла на Тулупа и оттам той пари не вади,а пачките са от бюджета,където пак са негови пари и те са за харчлък.

 22. Защо България е външно управлявана колония? Малко факти, които са масово премълчавани:
  1.БНБ реално не е българска банка и ние не разполагаме с нейните активи.
  Защо – ами прочетете Закона за БНБ. Наблегнете на чл. 7, 8, и от 45 до 49. От официалните резерви на БНБ (около 28 млрд.евро) над 90 % са в чуждестранни облигации и валутни депозити в чужди банки (общо около 24 млрд. евро), както и златен резерв намиращ се извън България (над 2 млрд. евро). Всяка година от печалбите на банката, 25% се отделят в този резерв, а той се ползва изцяло за финансиране на икономиките на други държави. Българското правителство не може да се разпорежда с резерва, както и да отпуска финансиране на българските компании и банки. При недостиг на средства обаче, правителството е задължено да емитира дълг с който да покрие разликите.
  2. БНБ е основен инструмент на колониалната политика.
  БНБ е емитиент на националната ни валута и реално контролира всички банки, застрахователни и пенсионни дружества (които са другия голям инструмент за колонизация) и фондовата борса. Поради „валутния борд“ ние не можем да провеждаме самостоятелна валутна политика и например чрез обезценка на лева да стимулираме износа, когато това е необходимо. Решенията за това, къде да се влагат резервите са изцяло на управлението на БНБ, което фиктивно се избира от НС.
  3. Реално основната част на все още останалата работеща българска икономика е в ръцете на чуждестранни физически и юридически лица. Печалбата на тези компании изтича безнаказано от страната, като даже не се облага тук. Затова са измислени много хватки, като например аутсорсинг на основни дейности на фирмите, регистрация в офшорни зони и много други. Нали не вярвате, че Нефтохим (която е собственост на ING, а реално на Ротшилфите) е първата и единствена петролна рафинерия в света, която работи на загуба вече повече от 10 години.
  4. В страната от доста време върви процес на продажба (често завоалирана под формата на концесии) на чужденци на основни физически активи, като обекти от стратегическата инфраструктура (пристанища, железници, летища, складови бази и т.н.), земеделска земя, подземни природни богатства, водоизточници, пътища от първокласната мрежа и магистрали и др. Не е далече времето в което ще се окажем гости/роби в собствената си страна.
  В заключение за това как се провежда колониалната политика – в периода от 2005 до 2008 година (преди световната криза) външния ни дълг нарасна от 12 на 37 млрд. евро и не се е променял много от тогава. За същия период резерва на БНБ е нараснал с 5 млрд. евро. Да припомня, че тогава бяха продадени и структуроопределящи предприятия, като трите ЕРП, БТК и др. Та въпросът е къде са потънали тези 20 млрд. евро плюс приходите от приватизация?
  С оглед на горното всеки лев, който българското правителство взима като заем е двоен удар за нас. Веднъж ние вместо да използваме наличните резерви, които да се обособят във „фонд благосъстояние“ и с тях да кредитираме нашата собствена икономика, ги даваме реално без каквато и да е печалба на чужди държави – те да се разполагат с тях, както намерят за добре. Втори път при сегашното ниво от 34 млрд. евро дълг ние реално емитирайки нов, го правим при неизгодни условия и се получава, че в последните 10 години можем да обслужваме само лихвите, но не и главницата. Отделно от това всички пари отиват не за развитие на българска индустрия, която да дава на бюджета нови печалби, а за изграждане на инфраструктура в една държава, която се намира в историческа демографска криза.
  Интересен е и въпросът, до колко официалната информация на БНБ за външния ни дълг е вярна, тъй като за последните 10 години, той вместо да расте (при всички заеми, които взехме) е намалял с повече от 3 млрд. евро.

  1. Ми КОЙ да изберем…..Така говорят 80-те%……“Червените ли да дойдат…..“ Пак от 80-те %, а после ОЛЕЛЕ….“Пречели им протестите на „свободното“ придвижване…Докато не сте по площадите, масово внуците ви ще бягат по света и ще плащат „заемчетата“ Б. Барцелонеца…..Гарантирано от ГЕРБ!

   1. Като бяха червените на власт, какво беше по-различно – 4 безплатни щатски бази, продажба на оръжие за Грузия през 2008, т.е. замесване в нейния конфликт с Русия, плосък данък, корупция не по-малка от сегашната, тотално надупване към ДПС-то. Да не споменавам пък сините разбойници, отново мераклии за властта, които разпродадоха България при Костов, нарязаха ракетите, започнаха закриването на блоковете на АЕЦа….Всичко си има история.

    1. Блоковете ги закриха царистите и Кунева. Забрави да споменеш,че тогава имаше 16 милиарда евро чужди инвестиции.

 23. Какво му дойде до главата ,повлима го лавината на простотията му, а беше убеден ,че е най-хитрия , ловък и находчив българин в последните 100 години.

   1. И индийци. А Тиквата и голяма част от кликата му са си чисти „арийци“ с индийски корени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *