« Върни се назад Публикувано на 02.03.2014 / 13:34

5 ЛЪЖИ, КОИТО ИЗРЕЧЕ В ЕФИР ВАЛЕНТИН ЦОНОВСКИ

 

1. Свидетелят Цончо Ненов по делото Килърите бил казал: „Аз съм бил в тая група и знам какво е ставало, а не баба Пена от аптеката“. Само че Цончо Ненов няма обвинения и не е участвал в никаква група, или поне не в тази, съчинена от Цоновски и компания. Това е лъжа и зрителите остават с впечатление, че Цончо е бил част от групата „килъри”. Той е просто един лъжесвидетел, чиято функция в процеса е да поддържа показанията на друг лъжесвидетел Пламен Лаков. Припява като папагал с цел затвърдяване показанията на Лаков.

2. Свидетел бил излязъл от ареста, сключвайки споразумение с прокуратурата и чак тогава бил станал свидетел по „килърите”. Става дума за Георги Петков Космоса – задържан като ръководител на ОПГ за разпространение на наркотици и с потвърдена мярка задържане под стража от две съдебни инстанции. Изведнъж прокурорът по делото му решава да го освободи, не съда, а прокурорът му, за да ходел да си гледа детето. Такъв прецедент няма. В същият ден обаче, вместо да се прибере у тях и да си гледа детето, излизайки от ареста, Космоса отпътува за град Шумен, за да даде показания срещу задържаните по „килърите”. Датата е 22/09/2010, след повторното задържане на Петър Стоянов – Сумиста. Разпитват го няколко пъти по време на досъдебното производство, а споразумение сключва едва, когато дава показания и пред ШОС през юни 2011 година, в началото на процеса, а не преди това, както излъга Цоновски. Преди това е пуснат на честна дума „да си гледал детето“.

3. Свидетелите били ходили да оглеждат нещо си и после там се случвало нещо… А има ли поне един задържан извършител по изброяваните престъпления? Защото Цоновски прави умозаключения, че след като „свидетелите“, които е разпитвал така „чистосърдечно“ и с които се сприятелява, и печели доверието им, няма начин обвиняемите да нямат връзка с престъпленията. Но за нито един палеж, побой или убийство няма задържан физически извършител по това дело!

4. Цоновски каза, че не бил поръчвал Пеевски и Бареков да бъдат подслушвани незаконно, но има свидетелски показания в делото срещу Цветанов, че лично Цоновски е подавал написано листче с телефонни номера на обектите на служител на ДОТИ. После е ходил да взима готовите записи. Предстои разпит на този свидетел в съда.

5. Маниерите на поведение на Цоновски много си приличат с тези на свидетеля Боян Джамалов, същите заучени клишета, същия играещ поглед, същите зачервени бузи и уши. Когато дълго време общуваш с някого, несъзнателно започваш да му подражаваш, въпросът е кой на кого…

Стойко Чочов

 

«