« Върни се назад Публикувано на 22.08.2023 / 19:12

153 ЗНАКА. НА 1350 МЕТРОВА ОТСЕЧКА. БАСИ, ГЕРБ ПОРТНИХ!

Да ви кажа за новият път към Виница, дето започнаха да го правят на 24 март и приключиха ремонта на 15 август. Сумарно – 145 дни. За отсечка, която е 1350 метра. Ама както и да е. Слагаха тръби, пукаха тръби, късаха кабели, газопроводи, а-у… Асфалтираха накрая. Ако си минавал през този път преди ремонта, няма как да не кажеш, че сега е супер. Но всъщност не е. Много калпаво изпълнение, ма много! Пак както и да е.

Ей сега преди малко се хванах да броя новите пътни знаци на тази 1350 метрова отсечка. Преди да прочетете колко са, напълно реално, опитайте се да предположите.

Сега ще ви кажа наистина колко са…

153. 153 знака. Сто петдесет и три! Общо от двете страни. Буквално, ама буквално, знаците за „път с предимство“ са на всеки 8 до 10 метра. Тези, че има велоалея са на всеки 10 до 15 метра. Останалите – пак на такива интервали.

153 знака. На отсечка, която е 1350 метра. Километър триста и малко го кажи.

Всеки знак си има себестойност и продажна цена. Като тенекия с боя, метален прът, скоби за захващане, някаква основа от скапан бетон и прочие. Разбира се, фирмата, която произвежда знаците ги продава на общината – защото това е общински път – на някаква много апетитна цена. Апетитна сещате се в кой смисъл… Отделно, всеки знак влиза в проекта за това трасе, което също струва пари. Не се наемам да предполагам колко РЕАЛНО е платила общината само за тези знаци в цялост, но аз и дотолкова не мога да смятам наум…

Помните ли преди няколко години, като се оказа, че в София, за няколко пейки и кошчета за боклук бяха платени десетки хиляди левове, да не кажа стотици хиляди. Е, и тук е станало нещо такова. Или не, Иван Портних и Общински съвет-Варна?

153 знака. На 1350 метрова отсечка. Баси!

Иван Иванов

«