Публикувано на 31.07.2020 / 20:45

ЯТАГАН В „СВЕТА СОФИЯ“

ЯТАГАН В „СВЕТА СОФИЯ“

Ислямистката мечта на султан Ердоган

1.

Истанбул, 24 юли 2020, петък. Започва първата мюсюлманска служба в храм „Св. София“. За първи път от 86 години. Ердоган пристига с целия си антураж. Този път – без своите „гвардейци“, костюмирани като еничари, които го съпровождат навсякъде при официални появления. Видяхме ги и при неговата пищна и разточителна президентска инаугурация.

В храма – 500 първенци. Отвън са постлали молитвени килимчета 350 000 богомолци. Някои носят фесове, забранени още от Кемал Ататюрк. Мнозина са пристигнали с автобуси от цялата страна и са пренощували пред храма.

Над християнските фрески и мозайки – някакви платна, мраморният под е покрит със специално произведен огромен килим, цвят тюркоаз.

Ердоган с молитвена шапчица чете първите две сури от Корана – Ал Фатиха (Откровение), 7 аята (стиха) и Ал Бакара (Кравата), 286 аята. В Ал Бакара има ясни предписания каква съдба е отредена на „неверниците“, а именно: „За неверниците има унизително мъчение“ (аят 90); „За неверниците има болезнено мъчение“ (104), защото „Неверниците са угнетителите“ (254). И още: „И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха!… Убийте ги! Такова е възмездието за неверниците“ (191); „А който е неверник, ще го оставя малко да се понаслаждава, после ще го подкарам към мъчението на Ада. И колко лоша е тази участ!“ (126).

Аят 216 съдържа предписание за джихад.

Али Ербаш, директор на Дианета (Дирекция по изповеданията) се изкачва към амвона. Бавно. Спира на всяко стъпало. Подпира се на нещо. Не е бастун. Ятаган е! И проповядва с ятаган. Като Мехмед II Фатих (Завоевателя). „Това е традиция в джамиите, те са символ на завоеванията“, казва Ербаш и добавя – „Джамията „Света София“ е един от тези символи на завоеванието“. Не просто един. Най-важният.

Гласовете на четирима мюезини от четирите минарета огласят площад „Султанахмет“. Директното излъчване на службата продължи четири часа. След това Ердоган се отправи към гробницата на Мехмед II.

2.

Мехмед II обсажда Константинопол 15 месеца. Решаващите сражения продължават по-малко от два месеца. 150 000 турци срещу 12 000 византийци. На 29 май 1453 г. Великият град пада под ударите на ятагана. Християнският свят е покрусен. Последното православно богослужение, всъщност – заупокойна молитва, е в нощта на 28 срещу 29 май. Императорът и неговата свита взимат последно причастие. После… После всички в храма са изклани – сановници, монаси, монахини, мъже, жени и деца, но преди това са подхвърлени на най-гнусни гаври. Миролюбивите завоеватели газят в кръв до коляно… Величественият храм е разграбен, осквернен и поруган, иконите и мозайките – унищожени. Мехмед II проповядва с ятаган в ръка.

Константинопол гори, Константинопол е в руини, кръвта тече по улиците като река, отрязани глави се търкалят край храмовете, по площадите – набити на кол, обесени, разпнати. За няколко часа са изнасилени над 4000 монахини. Над 30 000 момичета и момчета са завлечени в робство. Църквите са преобърнати на джамии или базари, камбаните – претопени.

Мехмед II проповядва с ятаган в ръка.

Така Константинопол става Истанбул…

3.

Храм „Св. София – Премъдрост Божия“ е построен през 537 г. при император Юстиниан. Архитектите са един физик – Исидор от Милет, и един математик – Антимий от Трал. Куполът е висок 52 метра, с диаметър 32 метра. Според легендата колоните са изсечени от скалите на Елбрус, а императорските врати са от Ноевия ковчег. За построяването на храма са изразходвани три годишни бюджета на Византийската империя. Украсата включва 250 000 кг злато, сребро, слонова кост, смарагди, рубини, сапфири, яспис, оникс. Осветен е на 22 декември 537 г. от патриарх Мина. В храма служат над 500 души: 60 свещеници, 100 дякони, 40 дякониси, 90 иподякони, 110 четци, 25 певци и 100 стражи.

И тук има един интересен детайл. Почти всички джамии на Мимар Синан, най-великия архитект на Османската империя, са копия на „Св. София“. Но нито една от тях не е по-висока от „Св. София“, нито е с по-голям диаметър. И това не е случайно. Не знаем как е истинското име на Мимар Синан. Знаем, че на 10-годишна възраст е завлечен в еничарския корпус. Според някои версии е грък, според други –  арменец, според трети – българско момче от Родопите, по-точно – от Устово. Все си мисля, че нарочно е повтарял „Св. София“ – не само заради гениалната архитектура, а за да не изчезне паметта за християнството.

4.

Над 900 години „Св. София“ е православен храм. Близо 500 години – джамия. И 85 години – музей и част от световното културно наследство (обект щ356 на ЮНЕСКО). До онзи ден.

15 месеца Мехмед II обсажда Константинопол.

За 17 минути Държавният съвет (Върховният съд) на Турция зачеркна величествена, хилядолетна история. И обяви подписа на Ататюрк за фалшифициран!

5.

Какви послания изпраща към света новият султан?

А) Храм „Св. София“ може и да е световно културно наследство, така си мислим ние, но за Ердоган е преди всичко военен трофей, плячка – „Който е завладял храма с меч, на него принадлежи“.

Б) Превръщането на храма в джамия отменя „едно несправедливо решение“, „едно предателство към страната“, „един срам“ и „възстановява суверенитета на Турция“, като „скъсва пленническите вериги, наложени от Запада“, казва Ердоган.

Решението е на Мустафа Кемал Ататюрк, който – така излиза – накърнил суверенитета на Турция, извършил предателство, посрамил Турция, направил я пленник на Запада и я оковал в светски вериги. От години Ататюрк (и особено след 2016 г.) е само една досадна формалност, една фалшива фасада в политиката на Ердоган, който поднася лицемерни венци на мавзолея на Ататюрк, но инак събаря неговите паметници.

В) Това е краят на светска Турция, на светското турско общество, което Ердоган подменя с „ислямистко общество“. Краят на мечтата на Ататюрк. И сбъднат ислямистки блян на Ердоган. Но политическите игри със „Св. София“ не са само негов специалитет. Още в 1965 г. Сюлейман Демирел казва, че ако спечели изборите, ще превърне Храма в джамия. Спечели изборите, но не превърна Храма в джамия.

Г) Неоосманизмът, политическият ислям, националистическият ислям, ислямисткият популизъм е последният политически инструмент на Ердоган. Той друго оръжие няма. След „преврата“ от 2016 г. бяха арестувани над 120 000 турски интелектуалци, над 300 медии бяха закрити, лирата се срина, икономиката зацикли, репресиите не стихват, страхът расте, изчезват хора.

И какво прави Ердоган? Построи импозантна джамия за 64 000 богомолци! Като компенсация… И това хваща дикиш в обществото. 90% от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на нейния съюзник – Партията на националистическото действие (ПНД), плюс 70% от опозиционна партия на Мерал Акшенер, плюс 40% от основната опозиция – Народнорепубликанската партия на Кемал Кълъчдароглу, подкрепят превръщането на Храма в джамия.

Д) Отмяната на статута на „Св. София“ е скандална провокация и на Изток, и на Запад. Някаква реакция? Не. Тих поплак. И от Изток, и от Запад. На въпроса защо постъпва така, Ердоган отговаря предизвикателно: „Защото мога!“.

Ватиканът („Страдам!“, казва папа Франциск) има да изкупва страховити грехове – през 1204 г. папата изпраща кръстоносците уж да освобождават Светите земи, обаче те, вместо да освобождават каквото и да е, превземат Константинопол и оплячкосват „Св. София“, и там коронясват за първи крал на Латинската империя Балдуин Фландърски. Напразно цар Калоян предупреждава папа Инокентий III: „Дръж далече твоите латини от моите земи!“. Отговор – презрително мълчание откъм Рим. Безрадостна е съдбата на Балдуин – Балдуиновата кула и лобната скала. Който чул – чул.

Е) Това е началото на османската реконкиста, на повторното завладяване на Константинопол. И не само. Това е стремежът, амбицията на Ердоган да утвърди, да наложи Турция като предводител на целия Ислям – „от Андалусия до Бухара“. Много важно, че Османската империя не е стигала нито до Андалусия, нито до Бухара! Други са династиите, ама кой да знае! Очевидно Ердоган, който узурпира всички власти и встъпи в длъжност като един Сюлейман Великолепни под зурните и тъпаните на еничарски маршове, вече се изживява и като халиф.

Ж) Провокациите не спират. От 2009 до 2019 г. турското министерство на образованието периодично разпространява като учебно помагало географски карти на Турция. От тези карти турските първолаци научават, че в пределите на днешна Турция се намират: Южна и Югоизточна България – областите Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Кърджали, Хасково и Пловдив (Смолян е изтърван по недоглеждане), богатите на петрол райони в Северен Ирак (Мосул и Киркук), Армения и Грузия, Кипър, Крит и Родос. И Сирия.

Погледнете картата на Османската империя. Тя се е разпростирала (изцяло или частично, за по-дълго или по-кратко) върху днешните държави Австрия, Азербайджан, Албания, Алжир, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Джибути, Египет, Еритрея, Етиопия, Израел, Ирак, Иран, Италия, Йемен, Йордания, Кипър, Косово, Кувейт, Либия, Ливан, Молдова, Северна Македония, Румъния, Русия (конкретно Крим), Саудитска Арабия, Сирия, Словакия, Словения, Сомалия, Судан, Сърбия, Тунис, Украйна, Унгария, Хърватия и Черна гора.

Върху тези 40 държави Турция има „исторически претенции“. И не само върху тях. Давутоглу боцна един пергел върху картата с център Анкара и отброи 72 страни в радиус 3000 км. Сиреч – претенциите на Турция включват още 32 държави, но Давутоглу не ни казва кои са те. В радиус от 3000 км (плюс-минус някакви си 500 км!) се намират столиците на Русия, Германия, Франция, Англия, Ирландия, Белгия, Нидерландия, Дания, Норвегия, Финландия, Швеция, Швейцария, Люксембург, Монако, Полша, Чехия, Украйна, Беларус, Литва, Латвия, Естония, Испания, Португалия, Казахстан, Узбекистан, Туркменистан. Най-близо са Москва, Киев, Минск, Прага, Варшава; най-далече – Астана, Ташкент, Мадрид, Лисабон, Дъблин.

Ако погледнете картата с претенциите на Ислямска държава (ИДИЛ), ще видите как ИДИЛ и Турция си съперничат за разпределението на света. За Турция – цяла Европа, Балканите изрично, Кавказ и Близкия Изток, Северна Африка. За терористите от Ислямска държава – Испания и Португалия, Балканите и Австрия, Кавказ и Близкия Изток, цяла Северна Африка (до Конго) и от азиатските републики на бившия СССР, та до Китай.

Тези 72 държави, очертани от пергела на Давутоглу, са Hinterland-ът на неоосманската империя. Давутоглу нещо се изгуби в диплите на политиката, но неговата „Стратегическа дълбочина“ е станала бездна, която иска да погълне целия свят.

6.

Покушението върху Храм „Света София“ не е покушение върху една сграда. Този Храм носи името на Божията Премъдрост, която е безначална и безкрайна, и която е другото име на нашия Господ Бог Иисус Христос. Това е поредното покушение върху Светото Православие. И върху целия християнски свят. А християнският свят мълчи. Както е мълчал в 1453 г. Може би ще проговори. Утре, когато Ердоган Завоевателят захване да чете Корана с ятаган в ръка. Но ще бъде късно.

Велислава Дърева

в. Дума

Коментари 74 за
“ЯТАГАН В „СВЕТА СОФИЯ“”

 1. изравя се гроба на ататюрк и се заравя в българия при неговата любима българка християнка.и турция е в ШОК И УЖАС

  1. Абе защо плачете на чужд гроб. Я ми кажете един храм отпреди приемането на християнството (между другото обляло в кръв българския народ) , който е останал и не е бил превърнат в църква. Ааа, мълчите нали.

 2. Запорожките казаци до турския султан

  Ти, султане, дявол турски, на проклетия дявол брат и другар, и на самия Луцифер секретар! Какъв по дяволите рицар си ти, като не можеш с гол гъз таралеж да смачкаш? Дяволът сере, а твоята войска яде. Няма да успееш, кучи сине, синовете християнски под себе си да имаш, от твоята войска не се боим, по земя и вода ние с теб ще се бием, да ти ебем майката.

  Вавилонски готвач, македонски водонос, ерусалимски пивовар, александрийски дерач, на Великия и Малкия Египет свинар, арменска свиня, подолски злодей, татарски колчан, каменецки палач, на целия горен и долен свят шут, а за нашия Бог – глупак, на самата аспида внук, а на нашия хуй – кука. Свинска мутра, конски гъз, месарско псе, непокръстена тиква, да ти ебем мамата.

  Ето така ти отговарят запорожките казаци, нищожество! Не си годен дори на християните свинете да пасеш!

  1. Не съм съгласен. Този храм е неразривно свързан с нашата история. Нали знаете, които няма минало, няма и бъдеще. Там е ръкоположен първия български патриарх и на това място българската църква е обявена за една от автокефалните. Този свят храм е най-големия в света и е символ на християнската вяра. Този акт на Ердоган би бил равнозначен на това ние християните да разрушим всичко в Медина (втория по значимост град за мюсюлманите) и да я застроим с църкви!

   1. Как ви манипулират само и само да няма оставки.Верно много сте прости затова ще ви с 200 ей не случихме на народ това си е

 3. Бандитът Бойко Борисов и партията му са най-нисшите послушници на управляващата мафия в Брюксел и Вашингтон и проводници на техните интереси в България и на Балканския полуостров.

  Всякакво мислене различно от от това, което изричат минетчийските усти на българския политически „елит“ се обявява за фашистко и за „език на омразата“.

  Дошло е време за Видовден.

 4. В Константинопол ще построя църква по-голяма от джамията и ще освободя Константинопол от неверниците! КалоянII

  1. И ясните и топлите са чудесни големи и стройни „широколистни дървета“ и за учудване летят много добре на хиляди километри.

 5. Между другото именно турците са „разкрачена“ държава. И това го е казал втория президент на Турция, той и премиер на Ататюрк.

  Сегашната турска писменост няма почти нищо общо с отоманската свързана по-скоро с персийската и арабска култури. Така, че ердо ще трябва да изреже доста глави в Турция , ако не падне неговата до тогава, за да върне Халифата, за да се изживява на обединител на Исляма 🙂 . Нещо подобно на Мао в Китай ама в обратна посока, към старите традиции.

  Ататюрк, при всичките му масонски уклони модернизира Турция и тя получи спец статус в НАТО, което пък и даде парче от пазарите на морската сила. Заради това станаха 80 милиона и имат относително модерна икономика в сравнение с останалите държави в Халифата. Ф-35 сега са на път да го загубят ако искат да запазят с-400 😉 .

  Така, че това е опортюнити за нас да купим с-400 от тях с отстъпка ако ги притисне САЩ. Офицерите на МИТ(турското ЦРУ) са били редовни участници на срещите на Джупитер Айлънд. Там също ще инкасира загуби ердо. А без разузнаване държавата е като слепец. Даже българоубиеца е оставял еднооки.

  Абе как при липса на енергийни ресурси, зависим от Русия и съседите, ще води независима политика за мен е енигма. А Киркук се контролира от кюрдите и САЩ 🙂 . Сирия все повече е под контрола на шиитите, Иран и Русия .

  1. Точно така е. Когато и да погледна в речника за някоя „турска“ дума, все идва от персийски, т.е. от нашите роднини иранци. 😉
   И въобще- омръзна ми от мегаломанските претенции и стратегически дълбочини на турците. За къде се напъват? Да се поровят малко в историята(която не започва от 15в.), че май не четат достатъчно! Когато Персия е огромна империя- преди новата ера, тях ги няма никакви. Нямат нито хилядолетна история, нито особена култура. Да си погледнат археологическите паметници, на които разчитат- все чужди! Наскоро в Коня пак открития- от времето на фригийците и на Мидас. Да са доволни, че съседите им са скромни! Древна Армения например ако започне да си претендира за териториите, какво ще стане? Връх на нахалството пък е, че май започват да се изкарват троянци(турците, де!).
   Добре, че английските масони са им помагали неведнъж, най-вече срещу православието, иначе(вероятно!) още щяха да сънуват Константинопол.
   Гърците пък си вярват, че Константинопол(те не употребяват името Истанбул) отново ще е гръцки. Така е заради пророчеството на Атонския монах, чието име точно сега забравих. 🙂

   1. По-скоро са използвани от Синедриона, за неговите си цели. Ама то тръгва още от Медина 🙂 . Защото по онова време града е контролиран от еврейски племена.

    „Правители еврейства стремились не к свободе, а к власти над другими народами, и они ясно видели, что для достижения этой власти нужно уничтожить их законные правительства, а самым верным путем к этому был лозунг эмансипации.
    Таким образом т.н. эмансипация открыла двери для непрерывного вмешательства революционных сил в жизнь народов, разрушив законное правительство, революционеры должны были придти к власти, являясь, в свою очередь, ставленниками талмудистов и действуя по их указаниям и под их контролем. Тем самым должен был быть осуществлен Моисеев Закон, а Западу уготован конец Вавилона.
    События 20-го века ясно показывают, что именно над этим планом работали талмудистские старейшины в продолжении всего третьего периода истории Сиона, т.е. с 70 по 1800 г.г. по Р.Х. Слово «эмансипация» означало совершенно различные вещи для христианских народов Европы, среди которых жили евреи, и для талмудистских вождей еврейства. Для народных масс эмансипация была концом неравенства и закрепощения; для могущественной секты она была только началом, средством для достижения совершенно противоположной цели: наложения на людей оков нового, еще более жестокого рабства. “

    http://rus-sky.com/history/library/rid.htm – Дъглас Рид е работил за Таймс и е бил известен между двете войни. Книгата пише основно в Монреал. След това му отеснява Земята. И го забравят.

    Да звучи познато в наши дни 🙂 .

  2. Т – Идеята за придобиването от нас на ЗРК С400 от Турция е добра, но доколкото знам в договора между Русия и Турция има изрична клауза, че е нужно съгласие на руската страна при преотстъпване или продажба. Като имам в предвид сегашните ни отношения се съмнявам, че ще получим подобно съгласие. Жалко, защото такъв комплекс би осигурил въздушно превъзходство в нашето небе далеч повече от 8 броя F16, при съизмерима цена. От няколко седмици обаче друга еретична мисъл ми се върти в главата, но не съм я споделял. Ами ако България е част от сделката при преговорите между САЩ, Русия и Турция. В началото си мислех, че перформансите на Христо Иванов срещу ДПС са с цел втвърдяване на електората и са уговорени. А ако се цели от външните фактори, които стоят зад Пинокио, етническа провокация в резултат на която ДПС или ДОСТ да обявят независимост на Югоизточна България по примера на Косово. В сегашната ситуация при този съсед, само една искра ще е нужна за подобно пагубно развитие на нещата. Не случайно край българската граница се изграждат от турска страна военни съоръжения и казарми. При мощта на нашата армия, окупацията ще бъде факт за часове и никои няма да ни защити, както това стана в Северен Кипър. Единствения проблем който виждам е, че ДОСТ нямат реална електорална сила, а ДПС са силно зависими от Москва. Но ако ние бъдем разменна карта в далеч по-сложната игра в Близкия изток. Интересите на Анкара и Москва са пресичат и в Сирия, и в Либия, като във втората са направо противоположни. Не се знае, как ще се за въртят нещата между големите играчи, а ние в тази игра можем да бъдем за съжаление само безгласна буква.

   1. Факта колко загуби на геополитическия фронт инкасираме след Освобождението, независимо от блестящите военни победи, само потвърждава сентенцията, че спечелена битка не винаги означава спечелена война 🙁 .

    Докато Румъния се закръгля без значение, че губи битки. Даже сега е лакома за части от Украйна, ако я дадат на „вълците“ !

    Ама с идиоти като Баце не ни чака нищо добро.

    Да не цитирам „Протоколите“ 🙂 .

 6. Гледам Израел също лежал на сърцето на Ердоган, така че съм спокоен. И този меч е доста отживяла работа. Оръжията не са каквото бяха.

 7. Не знам дали комунистите са извършвали такива кланета. Вероятно не. Нали са за равенство, не да се делим. Но сегашната система на угнетителите – чорбаджиите ги смята за мега зло, при доказано за всички религии и демокрацията – капитализмът, извършили мега геноциди, а невинни спрямо комунизмът. Чудят се в какво да обвинят комунизмът. А няма злодей и мафия да искат комунизъм. Лошите от олигархията на комунизма станаха капиталисти и громят ежечастно комунизмът.

 8. Много красива статия, Браво! Но за съжаление Турция все оща дава пари, официално и неофициално за строене на джамий и в крайна степен ислямизация и много добре им се получава до тук!

 9. А пък аз си спомних за предсказанията на Слава Сердюкова.

  Едно от всяващите страх предричания – това за анексирането на български територии – е изречено пред ограничен кръг хора през 80-те години.
  То гласи, че ще се направи опит части от Североизточна и Югоизточна България да бъдат откъснати по мирен път в началото на 21 век. Според ясновидката опитът в Североизточна България няма да успее, но за онова, което ще се случи в Югоизточна България, казва: „Виждам как без пушка да пукне, по мирен път ще се отцепят към съседната нам югоизточна съседка“. Пророчицата не е дала точен времеви отрязък, когато тези събития ще станат факт, но е била категорична, че това ще се случи когато България е вече пълноправен член на ЕС . Твърди се, че е казала, че „когато ние влезем в Европа“, тогава ще стане това отцепване, и Европа ще гледа с почуда, и няма да знае как да реагира. Толкова мирно и кротко ще стане. И тогава, казва, сърбите ще ни протегнат първи ръка.
  „И едва когато се отцепи част от страната ни, виждам как българският народ ще се вдигне като един, тоест ще се мобилизира. И едва тогава ще бъдат осъдени тези властници, които години наред пилееха силите на народа, на държавата…“

  1. Много точно! И аз ги виждам така нещата! За пиринския край македонците претендират и до ден днешен!

  2. ДА,ТОЧНО ТАКА Е КАЗАЛА СЛАВА.И, ПОНЕЖЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМ МНОГО ОТ НЕЙНИТЕ ПРЕДСКАЗАНИЯ, ИМА И ВРЕМЕВИ ДАДЕНОСТИ 2021 2022 г.ЗА СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГИ СПРЕ РУСИЯ, А ЮГОИЗТОЧНА, ЗАМИНАВА БЕЗ ПУШКА ДА ПУКНЕ.ПРОСТО ТАМ СЕ ВЗЕМА МЕСТНО РЕШЕНИЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ТУРЦИЯ И ТУРСКИТЕ ВОЙСКИ НАВЛИЗАТ,И ЕДВА ТОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ И ЩЕ ИМА ЯК МОР ПО МУТРИТЕ,НО СТРАНДЖА И ДО КЪМ КЪРДЖАЛИ ЗАМИНАВАТ.ЗАСЕГА ВСИЧКО ВЪРВИ ПО ТОЗИ СЦЕНАРИЙ, МЛАДИТЕ СЕ ВДИГНАХА,КОЕТО НИКОЙ НЕ Е ОЧАКВАЛ И ЩЕ СЕ ПОЯВИ РУСИЯ ЛИДЕР

  3. Аз, също си спомних, но за един български управник. Той, ясно осъзна, че без специални мерки, България ще се превърне в географско понятие, ако не бъде спряна турската инвазия. Е, може би, сгреши с някои от мерките или трябваше да ги изпълни по малко по различен начин, но го правеше за България.

  4. И защо според нея падаме под робство и изкупваме лоша карма? Заради преследванията над богомилите…

   1. Да точно така, а сега като гледам и заради бездуховни те безбожници!

 10. Нали англосаксите са поържали османската империя ( турция )последните триста години срещу правослания свят още Дибич забалкански е бил пред цариград и кои го принуждава да се оттегли а. Каква Европа какви шест.пет лицемери.

 11. Бойко е Анален гей….нормално е да е петимен за анадолски ласки изотзаде!!

 12. Животът е светиня без значение от пол, раса и убеждения! Нашият Господ Иисус Христос даде своя живот, за да избави нас – грешните и виновните! Защото Господ обикна хората и даде едонородния си Син и невинен бе заклан като жертвен агнец, за да може ние да се обърнем към Него със същата безкористна Любов! Господ е Бог на Живота, а не на смъртта! Смъртта е оръжие на лукавия , а Животът на Бог! Който търси смърт, смърт ще намери, ала който търси Живот, Него ще намери! Който търси, намира! Размяташ ли ятаган пред Божите очи, пред теб ще се размята ятаганът на възмездието! Дано западните сили не продадат Балканите на турския полумесец за пореден път, защото е малко известен фактът, че Константин XI(последният византийски имрератор) е изпратил писма до всички велики християнски кралства да му помогнат с опазването на Константинопол(Истанбул) и само Република Геноа е отговорила на писмото му с помощ, останалите са подписали на следващия ден мирни договори с Османската империя! Това е така ,защото западняците винаги са мразели източния европейски свят начело с Византия! За тях е било по-добре да падне Константинопол и Търново ,защото България и Византия винаги са били огромни съперници и трън в очите на Запада поне през Средновековието! Типично по Балкански ,вместо да се съюзим ,сме се хващали за гушите! Карл Велики(крал на франките) т.нар Баща на Европа и всички преди него са спали в дървени дворци, докато българските и византийските царе- в каменни! Сега това би ви се сторило незначителна подробност, но за тогавашния свят това е била жизнено важна разлика.Чарлс Мартел(Charles Martel), който побеждава сарацините(арабите) при Поатие(Poitiers) е назоваван Спасител на Европа и болшинството от западняци цитират само неговото име, но с тази победа Чарлс Мартел(Charles Martel) не спира сарацинските набези, докато хан Тервел с победата си над сарацините при Константинопол в 717, ги прогонва окончателно от Балканите до идването на турците в 1396! За 7 века хан Тервел ни отървава от агаряните, докато испанците се освобождават напълно от арабите в края на 15-ти век! Затова Западът толкова ни мрази, защото България, заедно с Вардарската ѝ територия, има огромен потенциал! Турците комшии, с различна вяра от нашата ни дават повече територия в Сан Стефанския мирен договор, докато братята християни ни ощетяват, дори се подиграват открито с нас на Берлинския конгрес! Колко актуално е това и днес!? България е бедна, защото е изгодно на западните сили да е бедна! Тук не влизам в гео-политически спорове, но крайната привързаност към евро-атлантическите ценности е грубо погазване и отричане на историческите факти! Сега слушам слагачите на новия строй – Русия е долен окупатор и прочие. Русия поне има полза България да е добре, докато западният свят – няма! Това се доказа със сегашния Тиквун! Приятен ви ден!

  1. Василий Врач, какво бъдеще заслужава империя, изгорила на клада Василий Врач?

   1. СМЪРТ! Но Свети цар Петър е бил повлиян изключително много от богомилството! Това се проявява ясно в монашеския канон, който пише.

 13. Шепа малоумници се правят на богове, Господ да ги порази! каза:

  А аз го виждам, мюсюлманите недоволни, принудени, кофти история и за двете страни.

 14. Дотук с приказките за светска Турция! Проповед с оръжие в ръка и мечти за нови завоевания. Крайно време е цивилизованият свят да възприме Ердоган и ислямистка Турция като заплаха за християнската цивилизация, а не да гледа с вцепенение как той „освобождава“ храмове и територии!…

  1. Ако европейските сили имаха малко чест Света София щеше да е християнски храм! И това си беше неоснователно съобразяване с поробителя!

 15. Поклон пред журналистическия Ви талант г-жо Дърева. Това е най-силната статия, която съм чел по темата. Ердоган се вижда, като новия султан на възраждащата се Османска империя. Тази своя заявка, той направи доста отдавна. В тази светлина сегашните му действия с които той окончателно погреба светската република на Кемал Ататюрк са логично продължение. Следващата логична стъпка е да посегне на османските провинции, като Гърция и България. Това в съчетание с нашата тотална немощ може да доведе до нова поредна национална катастрофа. Но Бог не спи. Поругаването на Неговата светиня в центъра на Истанбул, само скъсява времето до изпълнението на множеството пророчества за връщането на Константинопол от Русия на християнския свят. Неосманистите се мятат като бесни, но времето им изтича. Каквото е писано то ще се изпълни, независимо от волята на султана.

  1. Както казва свети Паисий Светогорец: „Краят на Турция ще започне тогава, когато Света София се превърне в джамия!“

 16. Ако на някой не му е ясно какво я чака България или опоскания остатък от нея…
  И никакъв ЕС или НАТО ще ни спаси, а само православието. Затова да не плюем по стария голям брат, че пак в него ще е спасението, без значение дали от имперски интереси или само от симпатия ще ни спасява. Второто е много малко вероятно.
  Ония отдолу разбират само от бой и никога не е било друго. За съжаление сега западния брат има интерес чалмата да си разиграва коня в тая част на света за да няма никой стабилен в тея ширини.
  Гответе се да отхапят парче от югоизток. Единствената подготовка всъщност би била да спрем да плюем стария голям брат, друго с голите си задници и с дирния си акъл не можем да направим 🙂

 17. Евалла на Султан Ердоган, да е жив и здрав, да живее още 100 години, Султан Ердоган е един истински националист, поставя народа и родината си на първо място, не се кланя и не целува задници като българските ПРОДАЖНИ управници, Тиквата ТРИ пъти спира Южен Поток, но Ердоган построй Турски поток и скоро ще държи ключа за икономиките на Балканите, Тиквата разруши българската икономика, Ердоган разви икономиката и във момента във Турция има десетки заводи за коли, самолети, телевизори, дрехи и какво ли още не, даже Турция е главният производител за частите за F-35, във Европа има хиляди турски магазини, който всеки ден се зареждат със прясна стока вкарана директно от Турция, турската лира се била сринала, всеки ден във турската икономика се вливат милиарди евро и долари, така че на Ердоган му е през оная работа за турската лира. Каквото да се говори и пише за Ердоган, Ердоган е човек който заслужава уважение, Ердоган е последователен човек, който не продава родината и интересите и (ЗА РАЗЛИКА ОТ НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ), Ердоган не изоставя турците във чужбина (ЖЕЛЕВ ПРОДАДЕ БЪЛГАРИТЕ ВЪВ МАКЕДОНИЯ, А ОСТАНАЛИТЕ ДЕБИЛИ НЕ ПРАВЯТ НИЩО ЗА БЪЛГАРИТЕ ВЪВ СЪРБИЯ, ГЪРЦИЯ, РУМЪНИЯ, УКРАЙНА и много други държави), Ердоган не краде и продава имотите на умрелите турци във чужбина (ПОЗНАЙТЕ ОТ ПЪРВИЯТ ПЪТ КОЕ ДЕБЕЛО ПРАСЕ КРАДЕ И ПРОДАВА ИМОТИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ВЪВ МАКЕДОНИЯ, КОЕ ПРАСЕ ПРОДАВА БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ОБЕКТИ ВЪВ МАКЕДОНИЯ). Ердоган бил направил от църквата Света София джамия, ама когато Мехмед 2 обсажда Константинопол ЦЕЛИ 15 МЕСЕЦА, Запада е спал, сега е време Запада отново да заспи.

  п.п. Дърева да вземе да напише и една статия за християнството преди 500-600 години, да напише как милите християни със огън и меч за превзели Африка, да напише как милите християни със огън и меч са превзели Северна Америка и са избили 99% от местното население, Дърева да вземе да напише и за Инквизицията във Средновековието, кладите, казаните със горещо масло и т.н. , ама Дърева надали ще напише нещо, Дърева май пише само по „съвест“.

  1. Вие чувате ли се какво говорите? Тези престъпления са извършени от КАТОЛИЧЕСКАТА църква и от КАТОЛИЧЕСКИЯТ свят! Дайте един пример, в който някоя държава от ПРАВОСЛАВНИЯТ свят да е нападала безпричинно друговерска държава? Търсете сметка от католиците! Ама не ви стиска, защото можете да мачкате отслабените от вътрешни конфликти Балкани, но не и Запада! Великите завоеватели ми били! Цялата турска култура е византийска без ислямските традиции! И архитектурата ви и музиката ви!

   1. „Дайте един пример, в който някоя държава от ПРАВОСЛАВНИЯТ свят да е нападала безпричинно друговерска държава?“, дайте ДВА примера Русия да е присъединила някоя държава към себе си чрез РЕФЕРЕНДУМ, ако няма референдум то тогава има война и окупация. На най-красивата руска църква, луната е под кръста, може ли да кажете причината за това, във последствите и на останалите църкви започват да поставят луни под кръстовете (ТОЗИ ВЪПРОС МЕ ВЪЛНУВА МНОГО, АКО МОЖЕ ОТГОВОРЕТЕ). Истина е че православните държави са по цивилизовани от католическите, но и при тях има войни, окупация, вадене на очи, рязане на глави и т.н. . Религия няма има само интереси и политика, религията е за глупавите хора, за да ги контролират по-лесно, интересно ми е като започнаха да клонират и хора, кой ще се води за техен създател бог или професора във бяла престилка.

    1. Това са пълни лъжи с рязането на глави, вадене на очи и прочие! Нашият православен християнски народ не е като мюсюлманския! Философията на християнството е Любовта, а убийството , под каквато и да е форма, винаги се е укорявало от православната общност ,тук говоря в общ смисъл, а не в смисъл война !Каквото и да се е случвало в държавата ,църквата е благославяла всеки и всичко и затова е оцеляла и до ден днешен ! Казвам ви го като православен християнин! Философията на християнството е била винаги живот да се дава, а да не се отнема!Живот се отнемало в крайни случаи – само за самозащита, а православният свят никота не е обявявал религиозна война, защото това само по себе си противоречи на християнския морал!Русия е завзимала ,водена от ДЪРЖАВНИ ИНТЕРЕСИ, а не от РЕЛИГИОЗНИ, защото, както ви казах това е в противоречие с канона. ГОСПОД ДАВА ЖИВОТ, АКО ИСКАШ ДА СЛУЖИШ НА БОГА ОПАЗВАЙ ТОЗИ ЖИВОТ И НЕ УБИВАЙ! Може би ,вие ми говорите за Русия по съветско време. Религията на СЪВЕТСКА РУСИЯ е държавен атеизъм! Сегашна Русия с право си връща териториите, но си ги връща от ПРАВОСЛАВНА УКРАЙНА, а това не засяга нашия разговор! Господ Иисус Христос даде своя живот на цялото човечество, за да го спаси! Както ви казах да се отнеме този живот по каквато и да е причина е богохулство и против християнския морал! Полумесецът под кръста е символ на победата на Православието над исляма, защото с помощта на Русия ние сме се освободили. Братският славянски народ се вдигна и заедно се отървахме от турското иго с помощта на Русия и за да се овековечи този момент турският полумесец е поставен под кръста. Аз пък искам да ви питам, Вие мюсюлманите имате ли права над човешкия живот, че да го отнемате ,ако не склоним главата си пред вас?Да не сте го давали вие този живот, че да си го искате? Кои сте вие и за какви се смятате, че да отнемате живота на нашия миролйбив народ в продължение на 500 години? Какво сме ви направили ние, българите, за да заслужим подобно отношение? Само едно нещо ще Ви кажа, което е Истина. Каквото има в дущата ти, това ще и в делата ти! Ако сееш смърт, значи смърт има в душата ти! Когато има смърт в душата ,ти не можеш никога повече да служиш на Бог, а ти служиш на Неговия враг. Приятен ви ден!

     1. „Това са пълни лъжи с рязането на глави, вадене на очи и прочие“ Май не си стъпвал във училище, некадърният Борис Първи покръства българите след като започва и губи войните със Византия, Сърбия, Велокоморавия и Хърватия, тъпият и пропаднал Борис Първи не е спечелил нито една война през живота си. През 863 г. византийските войски влизат и окупират България, Борис Първи е принуден да сключи унизителен договор чрез който се задължава да покръсти българите, а византийският император да изтегли войските от България, само че не всички българи са приели християнството и на Борис се налага да затрие от лицето на земята 52 рода, и между другото вади очите на големият си син, който се опитва да върне независимостта на България и старата религия, ако не си ходил на училище има интернет Википедия, влез, чети и учи.
      „Русия е завзимала ,водена от ДЪРЖАВНИ ИНТЕРЕСИ, а не от РЕЛИГИОЗНИ“ и Англия и Испания и Франция и Белгия, превземат Африка и Америка водени от държавни интереси, а не от религиозни.
      „Аз пък искам да ви питам, Вие мюсюлманите имате ли права над човешкия живот“ атейст съм не вярвам във измислени богове, между другото кой е истинският бог Зевс, Амон Ра, Маниту, Тангра, Кали, Моамед, Исус, чакай малко той беше син на бога и т.н.
      Васко почети малко и се образовай, и спри да посещаваш сектата, между другото българите попадат под Османско робство защото елита мисли само за задниците си, елита прави от войниците селяни, за да ги облага със данъци и за да пести пари от издръжката на армията, елита краде и лъже, елита довежда до разкол и курвалък във милата ти църква, елита раздробява държавата, дори по времето на обсадата на Търново царя си е стоял на топло при армията и хазната, и е оставил патриарх Евтимий да отбранява града, а той се е готвил да бяга за Западна Европа. МЕЖДУ ДРУГОТО, ДА НАМИРАШ МАЛКИ ПРИЛИКИ МЕЖДУ СЕГАШНИЯТ ЕЛИТ И ПРЕМИЕТ И ЕЛИТА И ЦАРЯ ОТ ПРЕДИ 630 години.
      Приятен ви ден!

     2. Любчо ти едва си стъпвал в училе моето момиче! Това с 52-та рода е мит ,за да се приеме по-лесно вярата от българите. За този период ,род представлява главата на семейството- тоест мъжа, защото ако се убие мъжа, умира и цялото семейство. Днешните историци знаят със сигурност за 5 убити рода, тоест мъже! А Владимир Расате е известен с тираническото, блудно и грабителско управление! Това ли е примерен владетел? Значи според вас е по-добре езичество с цел политическа експанзия и влияние или християнизация и култура? Любчо трябва да знаеш, че единствено християнството е запазило България! И писмеността ни, дадена от Кирил и Методий сама по себе си боговдъхновена, и историята ни, предадена грижовео в Славянобългарската история и благодарение на християнството България запази своята идентичност. Ако искаш се продан и на Аллах, и на Зевс, и на Шива, на Тангра, на когото искаш, но да наричаш Свети цар Борис некадърник, показва, че си надменен антибългарин, затова си помислих, че си мюсюлманин. Ако искаш да живееш в един бездуховен свят си живей, но това само обяснява твоята крайна ограниченост и липса на основни исторически познания. Бъркаш католицизъм с православие и не познаваш символите на освобождението, което е жалко!Не знаеш какво означава света Троица. Левски се е клел пред Библията с пушката и сабята отгоре за свобода. Жалко, че такива хора са се жертвали , за да говориш сега такива глупости. Кажи какво направи ти за България, че да се смяташ за по-велик от Свети цар Борис? Пишеш едни глупости! Подготви се по-добре и тогава пиши! Още повече това, че не знаеш нищо за Бог, не означава, че не съществува Чети българска история, а не някакви фантасмагории.

  2. А ти като си толкова запознат с християнството и исляма случайно да знаеш етнически какви са Аспарух (Испор) или Омур( Омуртаг). Тюрки господине, другият изговор на турци. И вследствие цялата история в нашата държава е в шизофренично състояние. Мразиш и говорим срещу турците ( тюрките) а в същото време такива тюрки(турци) са основатели на българската държава. Надписите от ония времена са на тюркски език а се претендира за славянската писменост която е за съвсем друг език различен от говорения в царския двор на Първото българско царство. Та ей тая историческа шизофрения пр ечи много . И преди да вземете да ме оборвате осмисляне че турци и тюрки са просто различни произношения в различните езици обозначаващи едни и същи племена и народи от един общ корен .

   1. „Мразиш и говорим срещу турците“ къде във коментари ми видя омраза, и има малка разлика между „срещу“ и „за“, аз не говоря „срещу“ турците, аз говоря „за“ турците. „тюрки(турци) са основатели на българската държава“, вземи прочети малко историята и се опитай да използваш ума си (ако имаш), българският календар е на около 7 500 години, българите са живели на Балканският полуостров и днешното Черно море, преди 7-8 000 години е нямало море, но след земетресение земята пропада, Босфора се разцепва и навлиза вода от Средиземно море, по голямата част от българите отиват на Изток, днешен Северен Иран, Армения, Азербейджан, Крим, река Волга Русия, и основават нова държава, по това време тюрки(турци) са били във оная работа на Моамед, пък той е бил във оная работа на баща си (мога да пиша и глупости), но тогава никой не е предполагал че след 9-10 000 години ще има нови религии и богове. Има теорий че потопа описан във библията е потопа станал тогава, преди години имаше изследвания и намериха градове и села на дъното на морето и изкараха една чиния, чинията е нарекоха „Чинията на Ной“, не случайно когато Аспарух се завръща на Балканите, византийските историци пишат че българите се завръщат във родината си.

    АРИЙЦИ, ТРАКИ, БЪЛГАРИ – ЕДИН НАРОД, ЖИВЯЛ В ЦАРСТВОТО НА РАЗУМА http://www.pamettanabulgarite.com/page/10-000-2

    БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР (5504 Г. ПР. ХР.) НАЙ-ДРЕВЕН И НАЙ-ТОЧЕН В СВЕТА http://www.pamettanabulgarite.com/page/2350-1

    ЧЕРНОМОРСКИЯТ ПОТОП И ДРЕВНАТА КУЛТУРА ВАРНА http://www.pamettanabulgarite.com/page/4155162:Page:294341

    ЧЕРНОМОРСКИЯТ ПОТОП – ВТОРА ЧАСТ http://www.pamettanabulgarite.com/page/4155162:Page:412273
    Чинията на Ной, открита на дъното на Черно море https://kovaklog.wordpress.com/2017/06/12/%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B9-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%85-%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%B9%D1%84-%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82/

    1. Ти ако знаеш малко история ще знаеш какво се казва в Паисиевата история! Аз вярвам най-много на нея, защото не е изопачавана по никакъв начин, все пак Паисий е монах! Там за първи български крал са казва, че е крал Вукич, а пръв български цар е Асен Велики! Все славянско-християнски имена! Асен идва от анастасиос- Въскресение! Константин Иречек, който пренаписва нашата история е син на националния историк на Австро-Унгария. Прибрижавали са ни все към турците, за да можем да се присъединим към Централните сили в 1915г. и винаги да сме пряко подчинени на Германия и Австро-Унгария, защото след Наполеоновите войни и надпреварата за колонии ,единствена Германия е имала интереси Османската империя да поддържа хегемонията си! Ами сега не сме ли зависими, дори подчинени на Германия? Това доказва моята теза, което показва, че съм прав! От освобождението до сега сме били зависими от тази държава! Айде хубав ви ден! Самият Черноризец Храбър, за който се смята, че е помонашилия се цар Симеон казва: „И литна СЛАВЯНСКОТО племе!“ НЕ ТЮРКСКОТО ИЛИ ТУРСКОТО уважаеми!

     1. Паисиевата история да не я е написал Паисий насън. Нали е ползвал източници и той. Като цяло голяма част от историята на Паисий и не чак толкова добър превод на Мавро ‘ Орбини. То за самият Паисий още се спори къде е роден ти говориш за историята му че нищо нямало преработено. Пък и самата лично писана от ръката на Паисий история я няма. Тва което е останало е препис от друг човек ,който може да е добавил и ли съкратил каквото си е поискал. И само още едно нещо да вметна -Хилендарския манастир е бил и е сръбски манастир.

   2. Да, бе тюрки. Когато китайците са контактували с българите на север, тюрките не са били в топките на пра-пра…-предците си. Това, че една част от българските племена са приели Исляма не ги прави тюрки. Ама „хисторианите“ и траките ги слагат в кюпа на безследно изчезналите 🙂 .

    R-Доган сега служи на Фининтерна мислейки си, че ще ги надиграе в тяхната игра. Ха да видим кой кого.

    Но глупаците у нас най-много да сбъднат пророчеството на Слава Севрюкова от дебилитет и арогантност. С такива като Борисов начело не би ме учудило.

    Пророците понякога бъркат, но с глупаци начело пророчествата клонят към вероятност 1-ца.

   3. Намерил си аудиозаписи от двора на Първото българско т.е. тюркско царство ли ?Македонците точно така представят българската история. Като твърдят, че ниските, кривокраки конни хора-българите са всъщност сегашните мюсюлмани в североизточна бълария в района на Шумен. Белият и черният овен съвсем са ти взели акъла !

   4. Самият Черноризец Храбър, за когото се смята, че е помонашилият се цар Симеон казва: „И литна СЛАВЯНСКОТО племе!“ НЕ ТЮРКСКОТО ИЛИ ТУРСКОТО уважаеми!

 18. ВСИЧКО ЩЕ СИ НАМЕРИ МЯСТОТО!
  БАЩАТА НА ТУРЦИТЕ И НА ТУРЦИЯ Е КЕМАЛ АТАТЮРК ТОЙ Е ПОЛОВИН БЪЛГАРИН (МАЙКА МУ Е БЪЛГАРКА) !!!
  ЗАТОВА Е РЕШИЛ СВ.СОФИЯ ДА Е ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА.
  ЕР-ДОГАН В МОМЕНТА ПРАВИ ГРЕШКА КОЯТО НЯМА ДА МУ Е ОТ ПОЛЗА!!!
  ВРЕМЕНО ЩЕ ПОЛУЧИ ПОЗИТИВИ НО В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН ЩЕ ЗАГУБИ!
  Истан-БУЛ. (ГАРИЯ)!?

  1. Константинопол трябва да бъде български! Царете ни са проляли много кръв на тази земя, което я озаконява!

 19. Не се сещам за конкретната година или град /в България по време на османското робство/, но когато турчолята построяват джамия става земетресение и куполът пада. Те го вдигат наново, но пак има земетресение и той пак пада. И така три пъди, докато те се отказват да строят там. А не е ли възможно и в Истанбул да се случи същото след това поругание?

 20. Турците винаги са постъпвали с насилие, вярвайки, на този метод. Разбира се, това е измамно, но наградата за алчния е илюзия. Ето една по стара история, която показва същия подход на турците:

  7 факта, които трябва да знаете за университета Наланда

  1. г. по време на династията Гупта е основан 1. г.
  Според историческите проучвания, университета в Наланда е създаден през епохата на Кумарагупта. Той беше известен император на Гупта. Пражнаварман и Xuanzang, и двамата го твърдят за основател на университета, което се доказва и с печата, открит на мястото на руините на университета в Наланда.

  2. г. Университетът е атакуван три пъти от нашествениците-хуни, Гаудас и Бхактияр Килджи
  По време на управлението на Скандагупта,
  Хуните бяха първите, които се опитаха да разрушат университета под Михиракула. Но библиотеката е възстановена и подобрена с по-голяма сграда и по-добри факултети от наследниците на Сканда.
  Второто нашествие е направено от Гауда, което отново е възстановено от Харшавардхана; будисткият крал.
  Khilji беше неграмотен човек, който беше нает от някои турски управници поради военните си умения. Но армията, водена от турския лидер Бахтияр Кхилджи, направи най-разрушителната атака през 1193 г която се опита да унищожи корените на знанието, будизма и Аюрведа, от страната.

  3. Библиотеката продължава да гори повече от 5 месеца

  В този момент библиотеката е била много престижно и прочуто хранилище на будисткото знание в целия свят. Библиотеката на университета Наланда беше наречена Dharma., което означаваше ′′ Планината на истината „. Библиотеката съставена от три основни сгради, които се противопоставят на девет истории. Съставен е от стотици и хиляди томове книги. Това е напълно видно от факта, че са му отнели около 3-6 месеца, за да изгори напълно, по времето, когато е подпалено от мюсюлманските нашественици. Трите сгради на библиотеката бяха наречени със съответните им имена, които включваха Ратнасагара-Морето на бижутата, Ratnarañjaka-Делатър на бижута и Ратнодадхи-Океанът от бижута.

  4. Руини все още има много да се каже
  И до днес редица разрушени структури оцеляват в руините на университета. Известно е, че разкопаните руини се простират на площ от около 150,000 кв. фута. Според доклада се смята, че 90 % от останките в университета ′′ Наланда ′′ все още са неизкопани.

  5. По това време това е единственият международен университет в света
  През 6 век пр.н.е. по време на управлението на Narasimha Deva, университетът е построен, за да служи на утоляването на света. Тя остана най-добрата за над 800 години с около 10,000 студенти и близо 2700 факултета, които дойдоха от цял свят като Корея, Япония, Китай, Тибет, Индонезия, Велики Иран, Персия, Гърция, Монголия и много Още повече.

  6. Славата на библиотеката беше без съвпадение

  С пушека, цялото знание, което човечеството е събрало и съхранявало, отиде в пламъка. Не е трудно да се разбере необятността на библиотеката на университета Наланда от информацията, че нашествениците са отнели толкова много месеци, за да я изгорят напълно и пушекът от изгарящите безценни книги и близо 9 милиона ръкописи останаха там за мнозина дни.

  7. Известни възпитаници на ЦУМ учени на университета

  Някои от най-известните учени, които са учили в университета Наланда, включват Дхармапала, Васубандху, Сувишну, Дхармакирти, Асанга, Харшавардхана, Шантарахсита, Арядева, Нагарджуна, Падмасамбхава и Xuanzang.

 21. Нали Борисов поддържа Ердоган, това е достатъчно! Убийците на християнството са ясни! Комуниста Борисов и Ислямиста Ердоган! Българи, събудете се! Българоубийците са сред нас! Борисов, приятеля на Ердоган и Гешев, оръжието на Доган и Пеевски!

 22. От три седмици, че и повече се възхищавам от българите. Не само за това, че с протести свалят една омразна диктатура, но и че у нас има хора – специалисти, лекари, общественици и много други, които обективно коментират всичко, свързано с измислената коронакриза в света. А това е начинът, чрез който дълбоката държава постига няколко цели, основните от които са, че понеже нямат решение на кризата на капитализма предизвикват световен страх на хората за да ги държат в подчинение. А другата е натрупване на нови милиарди у най-богатите, обедняване на останалото население и рязко намаляване на неговата численост.
  Гледайки ТВ и четейки чуждите масмедии, изпитвам срам от т.нар. европейци, скрити в черупките си и смачкани от цялата пропагандна машина, умиращи от страх да не ги хване нещо като „короната“, което не е най-заразната и смъртоносна болест. Оказва се, че в тези държави няма свободни хора, които да изразяват мнението си. Както и партии, които да опровергаят ставащото.
  Поради всичко това съм още по-дълбоко убеден, че нацията ни има бъдеще и то ще бъде по-светло…защото в сравнение с останалите сме не само по-умни и способни, но и по устойчиви след 30-годишния геноцид, на който сме подложени.

  1. Така е! Несгодите са ни направили много силни и бързоадаптиращи се хора! А бъдещето ни е наистина светло!

 23. А този когото посрещнаха като, Православен Император в Атон, а този когото настаниха на имперският трон в Атон оглушително мълчи ! Дали не е горчив урок за самозабравилият се Вселенски първенец ?

  1. Грешката му е,че иска да става папа на православния свят, а духовното ни ниво не е толкова ниско, че да стигаме до там!

 24. В последния ден на Византия императорът беседвал с приближените си на теологическа тема: относно пола на ангелите. Тях ги интересувало много важен въпрос: какви са ангелите – мъже или жени. Стражите, стоящи на крепостната стена, изтичали при императора и му съобщили, че турците са вече пред стените на Константинопол и атакуват, но императорът ги наругал: „Не смейте да ме тревожите с дребни проблеми, когато аз решавам сериозен въпрос“. И само след два дни Византия вече я нямало ! Аналогична е днес и ситуацията в Европа преди окончателното й заличаване от ислямския халифат – приемането на джендър-идеологията е „най-важния въпрос“. ЕС в пълен състав отиде на крака за да се прегърне с халифата, но мрази до лудост православна Русия и се готви да я унищожи…

  1. В последния ден Византийският император евакуира повечето жители на града и тези, които искат да се спасят и събира отряд от доброволци! Така създава малък батальон, отваря портите на града и се хвърля в пастта на османския звяр, давайки пример за достойно поведение на един християнин! Вселенската патриаршия е беседвала по тази тема! Тя винаги е била толкова неадекватна към случващото се, както и сега!

 25. През 1909 год по данни на сър Джерард Лоуфер от Британското посолство в Истанбул града има АРМИЯ от 70-80.000 окултни МАСОНИ -ЕВРЕИ и около 20.000 крито -евреи сефаради дьонмета
  1 май 1909 45 турски МАСОНски ложи се събират в ИСТАНБУЛ и под опеката на Гранд ОРИЕНТ ФРАНЦИЯ/Г.О.Ф/ и Гранд ОРИЕНТ ИТАЛИЯ/Г.О.И/ основават Гранд ОРИЕНТ ОТТОМАН с велик гранд мастър Махмуд Орфи Паша
  Според Coil’s MASONIC Encyclopedia Г.О.Ф ,Г.О.Й и Оттоман се се обединяват за да бъдат силна съпротива срещу ХРистиянския “ХАЛИФАТ“ на РУСИЯ
  ОТТОМАН-на вавилонски /иракски/иврит
  ОТТО-набъбващ
  МАН-на иврит ШАНС за сбъдване и реализация/ОТТОМАН-в превод от иврит езика на окултните масони НАБЪБВАЩ ШАНС
  ОТТОМАНската империя така набъбнала че столетия наред сьздавала ужасяващи проблеми на милиони християни и мюсилмани разспростряла се в селия Близък Изток,Балканите ,Северна Африка,Кавказкия регион ,Мала Азия и стигнала стените на аристократична Виена
  В друга грама от 17 век консул в Истанбул работещ за Англиския кралски двор праща грама в която описва живот във Високата Порта така ;Султана много обича своите ВЕЗИРИ албански гръцки сефаради евреи които го УЧАТ на страшни кабалистични ЧЕРНИ МАГИИ и ужасяващи кървави ритуали с човешки жертвоприношения над мирни ХРИСТИЯНИ поданици на Оттоманска империя,с помоща на ЧЕРНИТЕ МАГИИ на кабалистите Султана РАЗШИРЯВАЛ своята империя ,печелил тонове злато купища данъци ,събирал налози дебелеел и ставал по богат от Султана се искало само да ДАВА КУРБАН много ЧОВЕШКИ жертви за целта ТОЙ трябвало да води НЕпрестани КЪРВАВИ войни проливайки НЕвинна кръв на християни
  Днешния СУЛТАН НЕ е по различен от старите .Днешния султан ЕРДОГАН син на черкезина Мехмет от Батуми ГРУЗИЯ и азерската горска еврейка ТЕНЗИЛЕ/на иврит ИЗПОЛЗВАЧКА,експлотаторка / дава КЪРВАВИ КУРБАНИ с ЧОВЕШКИ ЖЕРТВИ на СИРИЙЦИ,ЕЗИДИ,КЮРДИ в ужасяващи войни в Сирия ,С.Ирак,Кюрдистан ,ЛИБИЯ
  ЕРДОГАН член на НАЙ-влиятелната сатанинска Илюминатска УР-ложа “HATOR Pentalpha “UR-lodge
  основана от НАЙ-войнствени САЩ ястреби на Американския ВПК-Военно Промишлен Комплекс подпалвачи на ВОЙНИ,цветни революции и кървави военни конфликти с много жертви
  ДИК ЧЕЙНИ
  ДЖЕФ БУШ
  КОНДОЛИЙЗА РАИС
  ЦРУ ген.ДОНАЛД РЪМСФЕЛД
  АРИЕЛ ШАРОН

 26. Много силно, много истинско, госпожо Дърева!
  Благодаря, че изразявате така точно и безпощадно една хилядолетна история със символа на Православието!
  Вашите думи обаче трябва да стигнат до днешна Европа!
  Въпросът е останаха ли истински християни в тази Европа?…
  Историята отново рискува да се повтори трагично, а отношението на Западна Европа в пореден фарс!

 27. Велислава Дърева е наследник на перото на Стефан Продев. И това тя доказва непрекъснато, когато пише за неща, които разбира и в които вярва. Но в последно време изключително се разочаровах от нея за отношението й към политиката на сегашното ръководство на БСП и още по-точно – за подкрепа й към тия среди в Левицата, които искат да управляват заедно с ГЕРБ начело с Гергов, Станишев, Миков, Дъбов, Пирински, Янков, Добрев, Мерджанов, Жаблянов и още няколко алчни за власт и оттам за много пари псевдосоциалисти. Разбирам я, че е бедна и на нея също й трябват средства и подкрепа, както навремето е била прибрана в дома на Жельо Желев. Но да бъдеш толкова интелектуално надарена и същевременно меркантилна, не го разбирам…

 28. Не подкрепям Русия в сервилната й политиката спрямо Боко Българоубиеца, но по отношение на опазването на православието шапка й свалям. Сега планират да построят копие на храма „Света София“ в региона, заселен с най-много християни в Сирия в противовес на решението на фашиста Ердоган да окупира църквата в Истанбул, превръщайки я в джамия. А копелето Каракачанов призова за превръщането на джамията до Банята в музей единствено за да активизира електората на ДПС на предстоящите предсрочни избори с оглед да бъде продължен съюзът ГЕРБ – Патриоти – ДПС. Нека освен това да не забравяме къде и от кого точно е вербован агент Буда, който служи на всички, които го пожелаха само и само да продължи да краде милиарди. А беседата се е състояла точно в Истанбул и водещия му офицер е работел за DEA. Няма нищо случайно под слънцето и зато трябва да се приветства днешния протес пред посолството на САЩ в София „да си го приберат“. Същото трябва да се случи и пред посолството на ФРГ, защото пък Меркел и сие от ХДС/ХСС чрез фондациите си „Аденаурер“ и „Зайдел“ създадоха ОПГ ГЕРБ и продължават да я финансират и подкрепят за да има ЕНП мнозинство в ЕП.

  1. абсолютно точен коментар ! вмро и атака са турски партии , и преди избори се финансират активизират от ДПС с цел омраза от мюсюлманите към християните и повече гласове за дпс , на последните избори във турция анкара – 50 % от гласовете бяха за дпс – 50% бяха за вмро във турция анкара ? не ви ли е странно ? мислите че не е вярно? ами проверете протоколите в цик – има ги официално в интернет кой идиот повярва на така наречените патриоти? вмро и атака? – да патриоти са на република Турция

   1. Коментар ти е точно режисиран анадолски буламач, който цели да разединява българите и да не допуска да се обединят.
    Ти си едно турско мекере, прикрито зад анадолските еничари.

 29. Така е когато имаме продажно правителство начело с Борисов българоубиеца българомразец а Бойко ислямиста Да пукне дано съвсем скоро

  1. А КОЙ прави съвместни заседания на Министерският съвет в Анкара???? Кой? Агент Буда….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *