« Върни се назад Публикувано на 31.01.2011 / 10:15

Яне Янев си отива, не съвсем, не съвсем…

 

 

Народният трибун е уморен и неразбран. Защо ли у нас не е като в Египет. Тогава, ех, тогава публиката ще бъде обладана от неудържимия Яне. Силен род. Твърд мъж. Неустоим. И като поведе народа си, няма да има „спирка”…

Уви. Сега на Янев ще му се наложи да направи място на сцената на Петров. Сълзливостта ще бъде заменена от позата на уверен в себе си боец. Обучен. (Като че ли е само той. Но всеки е способен да преиграва, колкото си иска в отредената му роля.) Но и за Янев ще има местенце по периферията.

Свикването на партийни форуми ще замени за известно време петъчните изригвания по пресконференции. Докато не се намерят уж загубените „флашки”, техните „дубликати” и прочие постановки. Изчерпването е временно. Зачезването от сцената ще осигури презареждането. Сапунката няма да бъде лишена от етюди – „Яне се завръща с гръм”.

Питането е дали публиката няма да загуби интерес завинаги. Превъплъщенията Яневи не бяха едно и две. Но в момента и Станиславски не може да му помогне. Всичко е изиграно. Всичко е пробутано. Аферата с джипчето беша капак на постановките. От навикването с юнашки глас на Ахмед Башев, когато Петров беше в ДАНС, до тихите и тъжни напеви, гарнирани със сълзи в очите, всичко е изиграно.

Важното е на финала Янев да не се окаже изигран. И филмирано онеправдан. Този покъртителен народен трибун не заслужава такава съдба. „Лоялният гражданин” си има(ше) „лоялен говорител”. А сега? Разиграване на театро, разбира се. Янев не може да си удържи депутатите, решили да припнат до Хашим Тачи, за да се насладят на вицовете за Енвер Ходжа и телевизора.

Партията на Янев няма парламентарна група. Вместо да се увеличава, както тръбеше Янев, групичката изчезна. Титанът на борбата срещу корупцията се смали като политическа фигура. И реши от обвинител да се вживее в ролята на жертва. Нали си има учител във влизането и излизането от роля в роля. Кресливостта е заменена с тембър, който трябва да събуди съчувствие. Репортерките трябва да носят резервни кърпички.

Но междувременно двама депутати от групата на ГЕРБ не могат повече да се скатават. Иван Петров и Искра Фидосова са длъжни да реагират. Бойкови хора са „нарисувани” като отговарящи за „контрабандни канали”. Посланиците бяха мотивирани да си водят записки. Какво се случва? Щом като разколебаният Янев може да нанася такива удари в тв студио, какво да очакваме, ако Петров го върне в предишния образ?!

Какво да кажем за определянето на Бойко Борисов като „българския Хашим Тачи”?! Квалификацията беше спестена в първите медийни отразявания. Защо? Да не би да не гръмна в ефира на Нова тв?! Всъщност Янев си свърши работата. Даже и като угнетен. Дори и насълзен. Янев редеше квалификации, пласираше формули и етикети. Медийният „герой” изпълни задачките, след като този път пусна „димката” с дръпването на джипа.

 

www.versia.bg

 

«