« Върни се назад Публикувано на 04.02.2011 / 20:10

Яне – бомба със закъснител за Трактора

 

 

Всичко изглежда като в турски сериал.

Сълзи. Любов. Предателство. Екшън и заплахи. Захаросано стискане на ръце. Комплименти, гъсти като петмез. Сценки от типа – тръгвам си, не, не си отивай, ще ми бъде тъжно…

Оста Алексей Петров – Яне Янев на финала дори накъртва.

След като в медиите плъзна информацията, че той стои на дъното на комплота срещу Яне, в типичния си стил – да се появява „джентли” след като е забъркал кашата, Трактора се скъса да „му сваля шапка” и да разяснява какъв феномен бил лидерът на РЗС.

Отигран номер. Също като със СРС-тата.

Първо нямаше нищо общо, после отстрани, някак „експертно” даваше акъл и на финала, когато клечката кибрит бе на път да взриви купата със сено, Алексей Петров излезе и ревна, че трябва да се спре с този скандал, защото нарушавал националната сигурност.

С Яне историята се повтаря. Първо Трактора нямаше нищо общо с него.

Бягаше като дявол от тамян от името му и от РЗС. Просто го познавал като съветник в ДАНС, отговарящ за комуникацията с политическите сили. Стигна дори дотам, месец преди да бъде арестуван, да каже в интервю, че „е разочарован от Яне и това, което вижда в РЗС”.

След просването по очи, след излизането от ареста, Алексей Петров внезапно забрави, че никога не е имал нищо общо с РЗС и се припозна в идеите на Яне. Но не съвсем…

Яне заприпка с торбичка грозде пред „Арарат” 8, въпреки че трябва да му се отчете, че бе далеч по-пестелив от Трактора с изявленията си по отношение на близостта им.

Опиянието на Петров от ролята, в която се изживя – като кандидат – президент, политик и всичко взето останало заедно, доведе до все по-видимото дистанционно управление на Яне.

Флашки, записи, справки, папки заваляха и нямаше спиране, ако самият Трактор не изрече сакралното: „Стига! Държавата няма нужда от такива скандали!”.

Как няма да плаче Янето?

Пускаш го като камикадзе и изведнъж му спираш устрема точно, когато директно поиска главата на Бойко Борисов.

Докато Яне категорично настояваше за оставка на правителството и на Бойко Борисов, слугинажът на Трактора, назован незнайно защо „екипа”, каканижеше, че нямали нищо лично против Борисов и че въобще не искали да свалят правителството.

Нататък знаем какво последва.

Вот на доверие, пробив сред хората на Яне. Предателството, впрочем се случи още преди ареста на Петров, когато лидерът на РЗС бе подхлъзнат поне три пъти от Трактора в задкулисна симбиоза с Борисов. Справка – Димитър Абаджиев.

Яне обаче е „лудичък”. Това е лобим термин на Трактора за всеки, който не му ходи докрай по гайдата. И не е глупав, за да не си даде сметка, че дърпайки назад политически от тезата си за оставка на правителството и на Бойко Борисов, това означава да признае, че е кукла на конци.

Първото „сещай се снахо” дойде с „вота на доверие” на правителството, когато пак зад кулисите чрез договорка прецакаха Яне.

И той бе накаутиран. От какъв зор да го плашат веднага след това службите и да му крадат джипа? А ако някой силно се е притеснявал от македонския инат на Яне? Като те подложат на тотална преса от натиск, заплахи и куп още подобни врътки – и Яне да си, клекваш. А и добрите оферти имат значение.

Не това обаче извади сълзите на Янето.

Той плачеше като предадено хлапе, което обаче не може да каже цялата истина за това, което се случва, защото има ужасни тайнички с онзи Татко, който го прецаква.

Яне е непридвидим, но не толкова, че да извади на показ това, което се случва зад завесата в РЗС и с Владетелят на инженеринга. То е същото, все едно Борисов и Алексей Петров да си извадят на показ цялата одисея, която ги свързва.

И в единият и другият случай биха лъснали такива „подробности от пейзажа”, че отвратеният избирател ще ги замерва с камъни.

И затова на ход бе включен театъра.

По консерваторски и английски – светски и лицемерно.

Трактора обяснява как Яне е феномен, как ще се изучава в учебниците по история и как му сваля шапка. А който познава Алексей Петров знае, че каже ли такова нещо за някого, то винаги е особена метафора, смразяваща. Смазан от методите на улицата, Яне няма как да не играе същата игра и още по-любезно обяснява как изобщо не бил скаран с Алексей Петров и как Петров имал изумителни качества за да бъде в изпълнителната власт. И т.н – тинтири – минтири.

Ден преди сбирката на УС на РЗС и подадената от Яне оставка, Атанас Семов в прав текст каза, че очакват да видят дали в партията ще ги подкрепят да искат директно оставката на правителството и на Борисов.

А вие сигурни ли сте, че Алексей Петров иска точно това? Яне ли не знае как Петров и Борисов дълго време играха зад пердето своя игра? Яне ли не знае как стана хлъзгането му по пързалката?

Дали Янето с отиграването на хода с оставката ще цели предпоследна серия с „моля ви, спрете ме!”, и /или/ докрай ще играе по свирката на Трактора, дори вече не е интересно.

По-важно е оттук нататък кога ще избухне бомбата със закъснител за Трактора.

Защото и най-зависимият, носи в сърцето си мигът на отмъщението.

А Яне бе всеотдаен, откъдето и да го погледнеш и си свърщи зададената му „роля”. Вероятно не е очаквал, защото е добър човек, че кукловодите нямат скрупули и режат глави без да им мигне окото първо на „своите”.

Вероятно дълбоко в душата си, въпреки лицемерните думички и пози, въпреки дълбоките зависимости, никога няма да прости.

И какво се получи?

Точно, когато трябваше да бъде пика на т.нар. „опозиционна” война срещу кабинета, РЗС заприлича на парцалена кукла.

Яне ще трябва да намери силата да отговори кой го използва като пощенска кутия и разносвач на послания между Трактора и Борисов.

Иначе всичките му приказки, че е воевода и не го е страх от нищо, увисват като прани гащи.

Трактора е обучен като еничарин.

Благите думички са за пред журналистите, които дълбоко иначе презира.

Той умее да заличава безмилостно.

До следващата роля на поредния пумпал.

Afera.bg

«