« Върни се назад Публикувано на 23.10.2021 / 9:43

ЯВОР КОЛЕВ, ЗДРАСТИ, ЧЕ БЪРЗАМ! ВЕРНО ЛИ, ЧЕ ОТКРИ АМЕРИКА?!

По повод бруталните хакерски атаки с които приближени и наплатени хакери до Властта убиват ежедневно медии, които са остро критични към Властта, пред „Труд“ бившият шеф на „Киберпрестъпления“ в ГДБОП Явор Колев и сегашен шеф на дирекция „Информационни технологии и Киберсигурност” в „Лев Инс“ рекъл:

Хакерските удари срещу „Труд“ са част от предизборна битка“.

Здрасти, че бързам, Явор Колев!

И още:

В така наречения Тъмен интернет (DarkNet) се предлага „услугата” срещу заплащане да се блокира достъпът до даден сайт чрез стотици хиляди или милиони заявки едновременно. Нарича се BotNet и не се изискват кой знае какви компютърни умения от тези, които я предлагат. Целта е не толкова да се краде информацията, колкото да се отблъснат реалните потребители, за да се навреди на конкретен бизнес, или на добрата репутация.“

Здрасти, че бързам, Явор Колев!

Само че тоя пиниз: „…не се изискват кой знае какви компютърни умения от тези, които я предлагат“ в случая със сайта АФЕРА, който е подложен 17-ти ден на брутални хакерски атаки, не стои точно и САМО така. А вероятно това се отнася и до „Труд“, и „Пик“, които дни след нас започнаха да се пържат на същия огън. Освен „баналното“ „да се блокира достъпа на сайта чрез стотици хиляди или милиони заявки едновременно“, много професионално сайта бе атакуван и по други линии, да не ги уточняваме сега на всеослушание, което достатъчно ясно показа и други цели  – опит сайта да бъде заличен и срутен окончателно. А непрекъснатостта на процеса от вече 17 дни показва не само добре наплатените изпълнители в лицето на хакерите, но и психопатийната настойчивост на поръчителите от кръговете на Властта, поръчали тези атаки.

И още:

За съжаление е много трудно да се стигне до тези, които поръчват и плащат хакерски атаки от типа DdoS. Възможно е да се открие примерно от коя страна в света е центърът, от който тръгват. Ето защо – говоря не защото съм застраховател, препоръчвам на собствениците на сайтове да ги застраховат, а това включва и изграждането на защита, предотвратяваща подобни атаки”.

Здрасти, че бързам, Явор Колев!

Като бивш шеф на „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев го знаем,  атакувани през годините на управление на Бойко Борисов, и прекрасно знаем, че „много трудно е да се стигне до онези, които поръчват и плащат…“, а е „много трудно“, защото прекрасно знаем, че тия, които трябва да хванат някого, не могат да хванат … себе си. Не го казваме в буквален смисъл, а в смисъл – че прекрасно знаем, че среди, близки до Властта, ползват подобни престъпления регулярно и толерирани от Властта.

Освен това: работата на ГДБОП в случая не би трябвало да се фиксира единствено в проследяване технически и компютърно на хакерите или на подобни „технически“ операции, а и да се съсредоточи в „оперативна“ работа по заковаване на центровете и кръговете, близки до Властта, които ползват, опъват чадър и си затварят очите за подобни „центрове“ от хакери. Преди месеци лично аз написах в АФЕРА как попаднах в един такъв „център“ на Една Особена форма на главата, например. Ама служби и ГДБОП още си бъркат в задника.

В случая с АФЕРА, само аз знам прекрасно поне 3 центъра В БЪЛГАРИЯ, които си имат обозначение, маскирани зад друга дейност, които биха могли да стоят зад хакерските атаки срещу сайта АФЕРА.

Тия бля-бля приказки, пич, ги знаем.

Че и сега – ах, ти да видиш, трябвало и да се застраховаме! Хахаха! И като се застраховаме – какво?! Здрасти, че бързам!

А и дори и това е хипотеза – ами ако застрахователни дружества и те „думкат“ по някого, че да го принудят да се застрахова, а?! Или ако застрахователни дружества, а има и такива, са близки до Властта, която може да ги ползва за такива удари? Тогава – какво правим, а?! С един удар – два заека – хем изпълняват поръчката на Властта, хем и са на кяр – застраховат някоя медия, ако се върже на пиниза.

Веселина Томова

«