« Върни се назад Публикувано на 16.05.2014 / 8:38

ЯВОР ДАЧКОВ: ИВО ПРОКОПИЕВ И НЕГОВИТЕ МЕДИИ ВЪВЕДОХА МЕДИЙНИЯ РЕКЕТ И ТАКА НАРЕЧЕНАТА КОРПОРАТИВНА ЖУРНАЛИСТИКА

 

Стояна Георгиева току що каза, че „Америка за България “ подпомага независими медии. Ако под независими разбира онези, които прокарват интересите за шистов газ, може и да й повярваме. Всички други били зависими. Гостува по повод гафа на Иво Прокопиев и лъже от името на независимата журналистика. Иво Прокопиев нямал влияние в ЕК и написал просто един анализ. А тя работата лъсна, защото Кристалина Георгиева, Иво Прокопиев и ГЕРБ играят в синхрон, за да дискредитират това правителство, за да се доберат до властта.

Пак ще повторя, че не намирам това за скандал. Политиката е такава игра. Скандал е, че опаковат личните си мераци като обективна истина и маскирани като гражданско движение за демокрация.

Групировката на Иво Прокопиев воюва с групировката на Цветан Василев. Стояна и Медиапул са част от групировката на Иво, който заедно с покойния Емил Кюлев финансираше медияпул, преди да го финансират лобистите за шистов газ и не виждам, защо се срамуват да го казват. Да се правят, обаче на чисти и свободни е нахално. Да говорят срещу олигархията също.

Иво Прокопиев и неговите медии, които бяха направени професионално въведоха медийния рекет и така наречената корпоративна журналистика. Още от времето на Костов те пускаха избирателно статии срещу Здравната каса, защото собственикът им не получи обществена поръчка, удряха избирателно министри, а накрая тръгнаха директно срещу Костов и се интегрираха с юпитата в новото управление на царя. Лидия Шулева беше любимката им. После Иво Прокопиев беше гъст със Станишев, когато червения лидер стана премиер, а на втората година отиде в отбора на Първанов. Беше забранил да се пишат коментари срещу президента. После се залепи за Борисов, а след това отиде уж завинаги в Сингапур. Когато пак му замириса на власт около служебното правителство на личния му приятел Плевнелиев се върна скоропостижно. А през лятото се юрна да сваля с граждански протести и медиен натиск новоизбраното правителство.

Разликата между него и Цветан Василев е, че Василев изглежда по-добър бизнесмен – има сериозен бизнес, а не се занимава само с политическо брокерство и слугинаж на американското посолство, както е и по-добър политически играч.

Двамата водят битка за влияние. Медиапул и Стояна са част от страната на Прокопиев в тази битка. Играят мръсно и безкрупулно и това е добре да се знае. Опорните им точки за ЕРП са опорни точки в защита на крадци и ги хванаха по-бели гащи. Естествено, че това трябва да бъде употребено политически. То е политика.

Явор Дачков

Фейсбук

«