« Върни се назад Публикувано на 26.04.2024 / 18:45

ЩЕ „СЛОЖИ ЛИ РЕД В КЪЩАТА“ БОРИСОВ ЗА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ СЪС СПЯЩИТЕ СИ С ГОДИНИ ДЕПУТАТИ. НА МУШКАТА МУ ОСОБЕНО Е АЛЕКСАНДЪР НЕНКОВ

Неизвестни на обществото хора за 15 години превърнаха народното представителство в професия „депутат“ за лична изгода.

Парламентарните партии се стягат за поредните избори и започва трескаво редене на листи. Ще останат ли „вечните депутати“ отново абонирани за поста си? Уж избирателната ни система да дава възможност чрез преференции гласоподавателите да пренареждат листите, вече години наред виждаме едни и същи имена, превърнали депутатстването в професия.

Според справка в сайта на Народното събрание, рекордьори от ДПС, например, са Рамадан Аталай, Йордан Цонев и Джевдет Чакъров. За Рамадан Аталай 49-ият парламент е 12-ият поред, в който е избран за народен представител. Цонев и Чакъров му отстъпват само с един по-малко.

От БСП с най-дълъг стаж в парламента е само Румен Гечев, след като в края на 2016 г. Корнелия Нинова въведе правилото до 3 мандата, като по този начин се отърва и от неудобни за управлението си лица. Румен Гечев обаче е народен представител в 9 поредни парламента.

С такъв голям рекорд по престой на депутатския стол от ГЕРБ може да се мерят само Лъчезар Иванов (Лъчо Мозъка), който 10 пъти е избиран за депутат, и Александър Ненков, който без прекъсване е народен представител от 2009 г. та досега, т.е. в 9 парламента.

Всъщност, справката в архивите на Народното събрание буквално ни озадачи с името Александър Ненков. И ако изброените по-горе имена все пак са популярни на широката общественост и са разпознаваеми и извън партиите си, то сигурно и читателите ни се питат кой е този Александър Ненков. И с право: това е един от най-безмълвните депутати. Такива са и делата му.

Според източници на медията ни, на скорошно заседание на ГЕРБ Борисов е дал ясен знак, че слага ред в „къщата“. Ще останат ли вечните депутати, които с нищо не са направили впечатление години наред, освен да получават добри заплати и да събират комисионни, лобирайки за определени концесии? Особено тези народни представители, които са избрани в софийските избирателни райони, са едни от най-безмълвните, но на практика са част от силно лоби в полза на големите бизнеси на територията на столицата. От друга страна, именно избраните в София народни представители от ГЕРБ се отчита, че носят голяма вина и за провалените за партията на Борисов последни местни избори.

Сред избраните в София депутати на ГЕРБ има имена, които дори твърдият електорат на партията не познава и не знае какво правят: Александър Иванов, Александър Ненков, Николай Алгафари, Евгения Алексиева, Петър Николов и Анна Александрова.

Източници на медията ни твърдят, че Борисов е готов да се раздели с безличните си и нищоправещи депутати, тъй като е изправен пред ключови избори. На мушката му е особено Александър Ненков, който е бил навикан от лидера си за това, че през всичките тези години депутатстване не е свършил нищо.

Всъщност, 39-годишният Александър Ненков, който по образование е политолог, не е работил нищо друго, освен „депутат“. Младеж без трудови навици и опит става депутат само на 24 години. Годината е 2009, ГЕРБ е нова партия и събира нови и млади лица. Точно Ненков обаче влиза в редиците на ГЕРБ благодарение на … мама. Юлия Ненкова тогава е заместник-кмет на самия Борисов. По-късно тя продължи да бъде заместник и на Йорданка Фандъкова, докато не бе „издигната“ на шефското място на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), където е и в момента, макар и с отдавна изтекъл мандат. Баща му Румен Ненков пък е конституционен съдия именно от победната 2009 г., когато ГЕРБ взима управлението, и остава в КС три поредни мандата – до 2018 г.

Така невръстният за политиката син на Мама веднага бива уреден в парламента като член на една от най-важните комисии в парламента – Комисията за регионално развитие. Именно тази комисия е решаваща при разпределянето на апетитни имоти за стотици милиони. По-късно, когато майка му става шеф на КЗК Ненков младши се насочва и към обществените пръчки, чиято реализация зависи в огромна степен и от КЗК. А чрез обществените поръчки се контролира финансов ресурс за милиарди левове и корпоративен вот по време на избори.Покрай семейство Ненкови и други роднини и близки се уреждат на високи постове – и съпругата му Пламена Ненкова, и кумата им Теодора Георгиева (също депутат), а кумът Георги Гегов – изпълнителен директор на едно от най-мощните държавни предприятия „Булгартрансгаз“ ЕАД, където е назначена на многохилядна заплата и съпругата на Александър Ненков Пламена.

Ненков изиграва важна роля при приемането на различни ключови поправки в ЗУТ. През 2017 г. се извършва поправка на ЗУТ, която удължава срока за валидност на големи инфраструктурни проекти от 5 на 10 години. В ГЕРБ се шушука, че тези поправки в ЗУТ са направени, за да се обслужи строежа на небостъргача  „Златен век“ в столичния кв. „Лозенец“.

Дали Ненков и негови подобия, които от години работят „депутат“ само в своя полза ще останат и в следващия парламент е въпрос на време. Засега само Лъчо Мозъка държи рекорда за най-дълъг престой в Народното събрание.

www.mediamall.info

«