« Върни се назад Публикувано на 13.04.2010 / 21:39

Ще се обърне ли кандидатурата на Борисова срещу Борисов?

 

 

Кандидатурата на проф. Анна-Мария Борисова за здравен министър няма да бъде гласувана в пленарна зала тази седмица както се очакваше. Съпредседателят на групата Красимир Велчев, цитиран от “Всеки ден”, каза, че кандидатурата няма да бъде гласувана, защото имало по-важни неща.

Според политика, смятан за много влиятелен в средите на управляващите, ГЕРБ стои зад кандидатурата на Борисова. Същевременно той даде да се разбере, че е възможен и друг сценарий. На въпрос, дали номинацията й ще бъде оттеглена, той отговори двусмислено. „Не. Ако тя си оттегли молбата… Не знам”.

Отлагането на гласуването в парламента било свързано с неин ангажимент, който тя е поела отдавна. Проф. Борисова е поела ангажимент да участва в симпозиум по ендокринология като частно лице, а не като министър, обясниха от ГЕРБ. Това не ви ли напомня на случая с един номиниран за вицепремиер друг професор ( но по икономика), несъстоял се управленец, който също имаше ангажименти в чужбина, към които в крайна сметка се завърна? Казва се обаче Илиян Михов.

Днес проф. Анна-Мария Борисова се срещна с депутатите от ГЕРБ като бе придружена от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. На излизане тя отказа да отговаря на журналистически въпроси( нещо, която беше афиширано като мариер от нея в централните новини на БиТиВи вчера, когато не пожела дори да погледне репортерка, занимавайки се демонстративно с телефона си , докато я молеше да каже нещо) . След това Борисова трябваше да обясни визията си за здравната реформа на депутатите от Синята коалиция. Вместо това обаче тя беше извикана на спешна среща с премиера Бойко Борисов.

Борисова беше номинирана миналата седмица от премиера след заседание на Министерски съвет. При представянето си тя описа досегашните си професионални успехи, семейното си положение, благотворителната си дейност, като за целта рецитира детски стихове от “Млечна песничка”. Обяви, че няма големи очаквания, не я интересува колко дълго ще се задържи на министерския си пост, първо ще прави ревизия, после ще мисли как да продължи здравната реформа.

Последният път, когато си позволих прогноза за фиаско на една кандидатура на сегашните управляващи, тя се наричаше Румяна Желева. Направих го близо половин година, преди да се окаже факт. Този път няма да има толкова време.

Но дори и да бъда опроверган, проф. Борисова се очертава да бъде полезна за ГЕРБ повече като специалист по лекуване на болести, които водят до ходене с патерици, отколкото като патерица, която компенсира вече хроничното заболяване с неуспешните управленски кандидатури – авантюри.

 

Иво Инджев

www.ivo.bg

 

«