Публикувано на 29.04.2016 / 13:24

ШУТ ЗА БОРИСОВАТА ОПГ: ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ СПРЯ ПЧЕЛАРСКАТА СХЕМА НА ЗАМ-МИНИСТЪР ВАСИЛ ГРУДЕВ!

министерството на замеделиетоНа 7 април АФЕРА написа: ШАМАР ВЪРХУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО НА БОРИСОВ! ВАС СПРЯ НАРЕДБАТА НА ЗАМ-МИНИСТЪР ГРУДЕВ! Същият ден пак единствена АФЕРА написа: ЕТО ГО СПИСЪКА – НА КОГО ДА БЛАГОДАРИТЕ ЗА ЗАГУБАТА ОТ 2 223 797 072 ЛЕВА! „АФЕРА“ ОБЯСНЯВА НА БОРИСОВ КАТО НА ПЪРВОЛАК КАК ГО ВРЪТНА ТРИОТО „ТАНЕВА – ГРУДЕВ – ПОРОЖАНОВ“

Що е рекла АФЕРА, все е вярно. Написахме преди месец какво ще се случи, заради ОПГ-то в Министерството на замеделието, респективно в ДФ Земеделие, и то се случи. На Разпети Петък! Лицето Бойко Борисов продължава да ПОКРИВА ОПГ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ДФ ЗЕМЕДЕЛИЕ, ДОКАТО САРАФОВ, ЦАЦАРОВ И ПРОКУРОРСКА КОМПАНИЯ МУ КЕСИ НА ОПЕРАТИВКАТА!

Европейската Комисия по земеделие и развитие на селските райони е отказала да одобри промени в Наредбата за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“, с която МЗХ се опита да спонсорира зърнопроизводителите на гърба на пчеларите.
Със скандалната наредба, чиито автор е зам.-министъра на земеделието Васил Грудев, трябваше да се осигури европейско финансиране за „ефективна паша на пчелите“ в размер на 20 млн. евро. Абсурдната наредба предвиждаше да се дават пари на всеки фермер, който има земя в радиус от 1 км. от пчелни кошери. Аргумент на МЗХ за получаването на сумите е, че фермерът ще претърпи пропуснати ползи поради обстоятелството, че пчелите ще се опрашват на негова територия. Естествено, ползите за самите пчелари не бяха гарантирани никъде в схемата, а най-големият бенефициент щяха да са зърнопроизводителите, които притежават огромни площи под аренда и са заградили повечето работещи пчелни стопанства.
Идеята на МЗХ за финансирането дойде през есента миналата година и веднага провокира редица протести на различни земеделски организации, сред които сдруженията на агроеколозите, на земеделските кооперации и на самите пчелари. Последният протест на Обединеният български пчеларски съюз беше в края на март 2016 г., където пчеларите се оплакаха, че не получават директни плащания, а зависят от милостинята на другите земеделски производители, които трябва да се договарят с тях без заложен регламент. От Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) също предупредиха, че ЕК няма да застане зад подобна схема и припомниха, че сегашното подпомагане на пчелите, по идея на Васил Грудев, удивително прилича на друга не одобрена от Брюксел схема за подпомагане на зимуващите гъски. Въпросният план за гъските отново беше иницииран от Грудев и стана нарицателно за източване на европейски средства.
Заради не одобрената от ЕК схема, редица мастити зърнопроизводители решиха да закупят кошери чрез подставени лица, с които да сключат договори. В последните месеци от МВР регистрираха и множество крупни кражби на пчелни кошери, като основното обяснение за това е трескавата подготовка на мераклиите за усвояване на европейски пари. След поредният нормативен провал на Грудев и МЗХ от Агроекологичната асоциация коментират, че чиновниците в Европейската комисия тотално са загубили фокуса върху развитието на българското земеделие, легитимирайки сегашната администрация на МЗХ. Според тях основна вина за замърсяването на българските земи и производството на качествени плодове и зеленчуци носи именно ЕК, заради занижения контрол върху схемите за усвояване на пари по ПРСР. По тази причина от асоциацията стартират национална инициатива „Чиста земя за чиста храна“, чиято мисия е връщането на качественото българско земеделие.

afera.bg

Коментари 8 за
“ШУТ ЗА БОРИСОВАТА ОПГ: ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ СПРЯ ПЧЕЛАРСКАТА СХЕМА НА ЗАМ-МИНИСТЪР ВАСИЛ ГРУДЕВ!”

  1. К`во става,бе? Нали „на тях им ги спират, на нас ни ги пускат“ , а то- ОБРАТНО!

  2. Субсидиите, във всичките им форми и разновидности, противоречат на принципите на пазарната икономика и са източник на корупция!

  3. Що за изрод трябва да си, та да посегнеш и на пчелите?!?!??! Без пчели животът на планетата приключва?

  4. бойко им иска оставките само когато са явно изтипосани в кражбите си и има шанс да се замеси и неговото име. Иначе дели с тях 50 на 50

  5. Пчелите не се „опращват“:

    пчелите ще се опрашват на негова територия….

    Общо взето не се разбира каква точно е врътката на тиквените земеделци….

  6. Tazi gnusna pomiina asociacia na Agroekolozite, vodena ot reketyorcheto Sashko Atanasov, pak li sa plashtali nekyde neshto da ne stane. Che v MZH I DFZ vsichko e proval e yasno. Slojeni sa mnogo nekompetentni hora na kluchovi postove, ama da mi kazvate, kakvo bil predupredil narkomana I Kradeca Sashko Atanasov…….?????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *