« Върни се назад Публикувано на 18.09.2023 / 8:00

ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА НА ТАНДЕМА САБРУТЕВ – КОПРИНКОВ

Огромна шуробаджанащина и злоупотреби са се вихрили в Смолян по време на служебния кабинет. Централна фигура в тях е близкият до президентският съветник Николай Копринков областен управител Стефан Сабрутев. Той четири пъти заема поста по време на служебните правителства на Радев. Като дребен бизнесмен с гатер преди да заема държавния пост, той изведнъж се оказва крупен играч в горските дела на родопския град. Скромният му дърводобивен цех („Еко форест груп“ ЕООД, гр.Смолян ул.Шеста (Промишлена зона кв.Устово)) избухва от работа. 

По време на служебният кабинет мобилен екип на Южноцентрално държавно предприятие залавят горски, който незаконно експедира трупи за цеха на Сабрутев в кв. Устово. Вместо да санкционират нарушителя се разправят с мобилния екип дръзнал да спре незаконната сеч. Още същият ден Юлиян Александров е уволнен от длъжност „Лесничей“ от ЮЦДП, защото не е изтекъл изпитателният му 6 месечен срок.  Другият лесничей Асен Бочкув, който студент лесовъд, е изпратен наказателно от Смолян в Кърджали.

Случаят е потулен в медиите, въпреки скандала в горското предприятие. На натиск е подложен и директорът на горското стопанство в Смолян – Станко Делиянчев, който е уволнен от Сабрутев след обаждане до София. От този момент движението на екипите и планираните проверки се докладват предварително, за да няма актове за доставките на монополизиралият дървообработването гатер. Същата схема с предварителна информация върви и при търговете за дървесина, които фирмата му „изненадващо“ започва да печели един след друг. 

Още по-скандални са роднинските назначения на Сабрутев – Копринков, които става по време на служебния кабинет.

Кумът му – Костадин Пачеджиев, е назначен за шеф на Областната дирекция на МВР. Кумата Диляна Пачеджиева от секретар на читалище „Кирил Маджаров – 1866“ започва работа във ВиК – Смолян, където тандемът Сабрутев-Копринков също има интереси стигащи до ремонти и в Пловдив.

Още по-фрапираща е кариерната история на съпругата Здравка Сабрутева, която само за 10 месеца служебна власт сменя три работни места. Назначават я за технически сътрудник в Социално подпомагане – Смолян, но не й харесва. Местят я болницата, където като техническо лице пише епикризите, но работата й се струва тежка и иска нова работа. Устройват я в НОИ- Смолян по заместване. 

Главната счетоводителка на ЮДЦП – Николина Чолакова е главен счетоводител и на фирмата на Сабрутев (Еко Форест), още при първото му встъпване в длъжност като областен управител, където се разписва срещи 5 цифрена заплата. Това е конфликт на интереси, на който никой не обръща внимание. 

Сабрутев е човекът, който движеше организацията на пилона на Рожен, който се оказа и незаконно построен. И за който пари даряваха държавните предприятия от областта. Вместо да отиват за онкоболни или за лечение на деца в закъсалата болница на града.

Андрей Червенков

«