« Върни се назад Публикувано на 28.01.2014 / 9:35

ШЕСТ ГОДИНИ „АФЕРА“: НЕ ЗАТВАРЯЙ УСТАТА НА ОНЗИ, КОЙТО ТИ ОТВАРЯ ОЧИТЕ!

 

„В живота няма такова нещо като рано или късно… Всичко се случва точно когато трябва…За да бъде вярата ти твърда като скала, сърцето ти трябва да бъде меко като перце. Бъди готова за необичайното и неочакваното и ще започнат да ти се случват странни неща, надхвърлящи и най-невероятните ти мечти.“, е написала Елиф Шафак в изумителния си роман „Любов“. Нямаше такова нещо като рано или късно, когато на 28 януари 2008 година се роди сайта АФЕРА.

Тогава изстрелях тези думички като родилен вик:

„Вече сте на територията на свободната позиция. Без цензура. Без уговорки. Без Този или Онзи, който да прави от думите бакалия. Този сайт е за всички, които искат да научат всичко, което се случва зад фасадата на официалните новини.

Ще търсим различния поглед и онази гледна точка, която трудно може да се прочете в медиите, поставени под чатала на властта или политиканството. Умишлено ще бягаме от официозните новини, които могат да бъдат прочетени – едни и същи – във всички вестници и издания, защото по-важния въпрос е защо се случват нещата и какви са пружините, които ги движат. Днес журналистиката от четвърта власт все повече заприличва на четвъртата проститутка – сервилна, цинична, поръчкова и бездуховна. Тълпи от “нови” репортери я превземат и превърнати в дръжки на микрофони нямат куража да стигнат отвъд въпросите кога, къде, какво. А истинското призвание на тоя мръсен занаят е да намериш отговора на въпроса – защо.

Afera.bg е отворена за вас и вашите сигнали, коментари и мнения. Както казва Оскар Уайлд – истината рядко е чиста и никога проста. А ние знаем още, че да говориш за бикове и да бъдеш на арената не е едно и също нещо.

Във всяка една рубрика ще откриете нещо, което сте търсили. Съдбата помага на смелите. Когато се колебаеш, кажи истината!“.

На 28 януари 2014 година сайта АФЕРА вече е на шест години! И съм смирено озарена, че не сме изневерили на нито една дума от обещанията си, дадени в началото на Пътя.

През драки, хълмове, врагове, братя, предатели, омерзение, приятели, битки, любов, войни, мерзости, удари, преследване, съпричастност, брилянтни източници, пустини от самотия, само за да не повлечеш друг в мракобесието, което е надвиснало над теб, през оазиси от райска топлина на протегнати ръце за помощ, точно, когато си помислил, че те чака гилотината, през всичко и нищо – бити, хулени, обичани и мразени, винаги изправени и никога на колене, стигнахме до своите шест години.

Благодаря на враговете, защото без тях нямаше да се превърнем в трънчето в петата, с което всички се съобразяват.

Благодаря на приятелите, които от първия миг повярваха на болезненото ми чувство за справедливост.

Благодаря на онези, които без условия и с открити сърца помагат на АФЕРА.

Благодаря на момчетата от „Макс Ефект“, без които АФЕРА нямаше да я има – за подкрепата и мъжката им чест и братство, което в днешните времена е безценно съкровище.

Скоро сайта АФЕРА ще промени изцяло своята визия. Но не и характера и сърцето си. Човек трябва да е с отворено съзнание към промените, защото в нищо не трябва да се вкопчва. Изпитвам светла тъга – винаги е сълзливо, когато се разделяш с нещо, в което си вложил цялата си душа. А понякога, за ужас на онези, за които съм стръвница, и аз плача.

АФЕРА обаче по никакъв начин няма да промени нито нрава, нито съдържанието, нито хъса, нито пътя към Истината, която е наш щит и закрила.

Защото този живот е за смелите!

Веселина Томова

 

«