« Върни се назад Публикувано на 03.05.2010 / 16:20

Шахматният Хамлет – принц Датски

 

 

Имах на времето едно гадже, което сутрин събираше кураж да ми каже, че вечерта ще ме направи щастлив. На обяд започваше да се разколебава, а вечерта си намираше някаква причина да се скатае. От цялата работа нищо не излезе, защото в началото ми действаше възбуждащо, но след това ми опротивя. Така и не материализирахме връзката си.

Подобно нещо разиграва и ББ. Сутрин играе с пешката Е2-Е4. На обяд връща пешката и играе Б2-Б4. А вечерта отново връща пешката и играе Кон Б1-С3. На другия ден всичко това се повтаря отново. В един момент заявява, че ако не получи превес в дебюта, ще върне ходовете и ще започне Дамски гамбит. Веднъж Дамският гамбит /вариант Желева/ го подведе яко в ЕС. Там просто се явиха други дами. По-агресивни и по-Бойки. И ББ смени дамата. Проблемът беше там, че той взе пешка от втора линия и преди да стигне осма линия предварително я произведе в дама. У нас номерът минава, но в ЕС нещата-йок! Там играят „Пиес”.

Иначе нашият шахматен Хамлет си започва редовно с Каталунско начало като този, дето казва БарЦелона, въпреки, че живя там бая време. И той си кара на автопилот: „Аз съм пич! Майката, майката! „ Само дето накрая стигна до един футболен Пи-Ар от ЮАР с многозначителното име.

Същата съдба ще има и Хамлет, принц Адски. Не можеш да играеш една партия цял живот и да стоиш все на първия ход. В шахматната игра има и цайтнот. Той вече настъпва. Нещата силно наподобяват сеанса на Остап Берта Мария Бендер бей в селището Васюки. Спомнете си думите на Остап в края на епизода:

-Нас никой не ни обича освен криминалната милиция, която също не ни обича!

 

Николай Колев – Босия

«