Публикувано на 27.10.2014 / 10:53

Човек на министъра на земеделието Васил Грудев е новият сив кардинал във ведомството

Васил ГрудевБившият заместник директор в ДФ „Земеделие“ определя правилата за плащанията за биоземеделие и агроекология. Личен софтуер на Костов дублира напълно програмата ИСАК на министерството.

Бившият заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ Свилен Костов е сивият кардинал в Министерство на Земеделието и Храните. От месец насам Костов в неясно какво качество присъства постоянно на работните групи за изготвянето на новите наредби за прилагане на схемите за директни плащания, както и по новата ПРСР (2014-2020) в частта на биологичното земеделие и агроекология и климат.
През 2013 г. заедно с тогавашния си шеф и сегашен Министър на Земеделието Васил Грудев бяха освободени от Управителния Съвет на ДФ „Земеделие“. Изглежда това събитие е затвърдило личните му отношения с Грудев и затова в момента в незнайно какво негово качество, мнението му се счита за последна инстанция в Министерство на земеделието и всички документи свързани с новите наредби за директните, биологични и агроекологични плащания се преработват съгласно неговите разпореждания и лични интереси.
Почти ежедневно служители на Фонда недоволстват от присъствието на Костов във ведомството тъй като той ежедневно раздава заповеди и инструкции, определя правилата за работа на отдела за директни плащания независимо че отдавна не е зам-изпълнителен директор, на което учудващо защо новото ръководство на ДФ „Земеделие“ не реагира. За никого в институцията не е тайна, че основното занимание на Костов е лобирането в полза на няколко едри зърнопроизводители.
Още на следващия ден след освобождаването си, в разрез с Чл. 22 ал. 1 от Закон за предотвратяване на конфликт на интереси, Костов се зае с частна консултантска дейност замаскирана под учредената от него организация „Център за иновативно земеделие”, чиято цел е да консултира българските фермери в лицето на Националната Асоциация на Зърнопроизводителите (НАЗ). Скоро след това в интернет пространството се появи сайт, предлагащ инсталирането на софтуер, който да дава пълна информация на заплатилия лиценза му, а именно: справка за обработваеми площи, застъпвания, споразумения по ЗСПЗЗ и др., като този софтуер е напълно идентичен с ползваната от ДФ Земеделие интегрирана система за административен контрол (ИСАК). Възможностите, който предлага рекламирания софтуер подсказват че разработчиците разполагат с цялата база данни на ИСАК. Това би било невъзможно без изнасянето и от бивши служители, които разполагат и с необходимия достъп за нейното копиране. Нещо повече – възможностите, които предлага този софтуер са точно тези които не бяха развити от ДФ „Земеделие“ под управлението на Свилен Костов и не беше предоставен публичен достъп до системата именно може би с идеята на Костов че един ден той ще го реализира но срещу съответната такса, която фермерите ще му заплащат.
Свилен Костов беше спряган и за зам.-министър на аграрното ведомство в сегашното служебно правителство, като назначаването му беше осуетено в последния момент от реакцията на браншовите организации.
Към момента, с участието си в работните групи за написване на наредбите по ПРСР (2014-2020), Свилен Костов продължава да явно да обслужва интересите на НАЗ и е в отявлен конфликт на интереси с доскоро изпълняваната от него длъжност. По този начин се получава и ситуацията, че НАЗ е в позиция не само да кадрува в земеделското ведомство, но и да участва при вземане на ключови решения и разписване на новите правила за директните плащания, биологично земеделие и агроекология. По този начин ще бъдат ощетени биологичните и агроекологичните земеделски производители за сметка единствено на едрите зърнопроизводители. Това безобразие трябва да бъде прекратено и Министърът трябва ясно да отговори защо и в какво негово качество Свилен Костов се разпорежда в МЗХ и ДФЗ и чии интереси защитава ощетявайки биологичните земеделски производители.

Даниела Василева

Коментари 6 за
“Човек на министъра на земеделието Васил Грудев е новият сив кардинал във ведомството”

  1. по-безумен материал не бях чел! личи си че е писан на база клюки и догадки, далеч от реалността

  2. Не ! Зад всичко това стои Бойко Борис и Цветан Цветанов . Те са му продуцентите , режисьороте и сценаристите , а тези грудевци и порожановци са пионки за легитимиране на кражбите и в краен случай , за отстрел . Те за сега само ги бият . Само…

  3. АМИ ВИНАГИ КОГАТО ЗА МИНИСТЪР НА ДЕМЕДЕЛИЕТО СЕ НАЗНАЧАВА ЧОВЕК С НЕПОДХОДЯЩА ПРОФЕСИЯ СЕ ПОЛУЧАВАТ КОРУПЦИОННИ СХЕМИ И ПОСЛЕ СКАНДАЛИ. ПЪК СЕ ЧУЯТ ЗАЩО ЕС ПОНЯКОГА СПИРА СУБСИДИИТЕ И ПО НЕПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ.

  4. А къде са умните и красиви протестъри и студенти , вашта мааама да е…… американски копеленца продажни . Пфуии и това ми било бъдещето на нацията.

  5. Зад всичко това стои Румен Порожанов, бъдете малко по далновидни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *