« Върни се назад Публикувано на 01.06.2011 / 9:48

Чичко Паричко на гости в МВР

Министерството на вътрешните работи все по-често се превръща в синоним на несигурност и скандали. Вместо да символизира стабилността в опазването на реда и законността, и да бъде надеждна закрила за гражданите, министерството започва да придобива трагикомичен облик.

Не съм чела напоследък социологическо проучване, което да назовава степента на доверие в полицията, но не е толкова сложно да зададеш въпроса на стотина произволно избрани граждани и да получиш еднозначен отговор. Дават го и общата картина на беззащитност в села и градове, дават го и цифрите – 6 512 700 лева, получени като дарения.

Българската полицейска униформа- без джобове, дарителство без индулгенции – къде го има?
Министър Цветанов е категоричен, че дарителите не се ползват с привилегии, но ние сме скептични.

Първо, защото ни се струва, меко казано, нередно полицията да приема подаръци, при това суперщедри. Щедростта винаги създава известна обвързаност, поражда се неудобство да спреш профучаващата с непозволена скорост лимузина на дарителя си и да му съставиш акт. Или пък да нахлуеш в дома на някой, обзавел цялото ти управление с компютри. А и от само себе си е ясно, че няма “безплатен обяд”.

Второ, ако в България се намират под път и над път толкоз дащни люде, защо паричният поток на даренията не се насочи към изкуството и културата, които в целия цивилизован свят получават тъкмо такава подкрепа? Защо някой произволен и анонимен чичко Паричко не изсипе половин милион за реставрацията на Яворовия музей в центъра на София или не подкрепи успешния сезон на Пазарджишкия театър, да речем? Ами тъкмо защото двете институции не могат да излязат с ответна услуга. Нямат и нищо общо с актуалната към момента власт, и вижда се, че файдите са нулеви.

Кой е по-по-най-привилегирован?
Рядко в България дарителите са филантропи, срещу парите и компютрите, срещу бензина и хартията за принтери я имидж искат да лъснат, я неприкосновеност да получат, я с недосегаемост и дори всепозволеност да се сдобият.

Пари няма! Действайте!
Инак несъмнено МВР и служителите му се нуждаят от по-добра материална база, повече модерна техника, по-нови униформи. Неслучайно полицаите стачкуваха с подобни искания, но тогава ръководството на МВР нещо не припозна протеста им като правилен и основателен. А сега с въпроса за многомилионните дарения го дроби, увърта и замазва.

Обаче на нас, гражданите, ни идва пресолена тази попара, имаме морални и конкретни претенции, основателни съмнения и още по-основателни недоволства. Е, по стар народен обичай май сме я и изсърбали попарата – докато истината някак случайно се прокраднала наяве.

Какво следва ли?
Ами да пием по една студена вода за здравето на дарителите.

Мирела Иванова
www.dw-world.de/dw

«