« Върни се назад Публикувано на 09.05.2014 / 12:57

ЧЕСТИТО, Г-Н ЦАЦАРОВ, ИМАТЕ СИ ЛИЧНА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОКУРОРИТЕ!

 

Втори ден чета и препрочитам едно становище на Асоциацията на прокурорите в България и продължавам да се чудя коя година сме 2014 или 2005 и кой е главен прокурор – Филчев или Цацаров. Такива становища, насочени срещу всеки, който не е от нас и не мисли като нас, се пишеха преди десетина години. Все си мислех, че Асоциацията е мръднала напред в развитието си, но не! След това си зададох правилния въпрос – кому е изгодно това? Отговора не изисква огромен интелект – на този, който дирижира цялото представление около двамата председатели на апелативни съдилища – Главния прокурор.

Може би той има интерес да създава напрежение между двете магистратски организации, но редовите прокурори, членуващи в АПБ – не. Апропо, становището е издадено от името на ЦЯЛАТА асоциация, което предполага, че е свикано Общо събрание на сдружението, на което това становище е обсъдено, гласувано и прието.

Няма такова Общо събрание! Тогава би следвало да е становище на Управителния съвет на Асоциацията, от заседание, на което да е спазена същата процедура! Няма такова заседание! Значи е еднолично творение на Председателя на АПБ! Г-н Евгени Иванов Иванов от 2000 година работи, като военен следовател във Военноокръжна прокуратура – София, а от 2005 година е прокурор в същата прокуратура. Заемал е длъжността Заместник военноокръжен прокурор, а от месец март 2012 година е прокурор във Военно – апелативна прокуратура.

Найс, а!

Същите прокуратури, които водят и контролират разследването! Направих си труда да прочета и целите на Асоциацията, описани в чл.2 от новия устав, приет през 2013г., три месеца след избора на новия Главен( чиста случайност)! Но и там не намерих мотиви за тази яростна реакция срещу едно разумно предложение – да се провери има ли случаи на намеса или опити за намеса в работата на Апелативен съд София (някой съмнява ли се в това). Да де, ама ако изскочат факти, че и „наши началници“ са се набъркали там?
Та логически реших, че мотива е един – да се услужи и се подложи на реалния началник на АПБ – Главния!
А защо електронния адрес на АПБ www.apb.prb.bg e в официалния сайт на Прокуратурата?

Всъщност двете общо правят Цацаратура, така че – все едно! Остава тъжния спомен за една независима някога организация!

Честито г-н Цацаров, имате си лична асоциация!

Иван Петров

Адвокат, прокурор на столична Апелативна прокуратура /1998 – 2005/

«