« Върни се назад Публикувано на 23.08.2014 / 14:48

Ченгета и прокуратура погнаха шефката на Професионалната гимназия в Девня, издава менте дипломи!

Йовка БачовскаРегионалният инспекторат по образованието във Варна, съвместно с Икономическа полиция и прокуратурата предприеха масиран щурм срещу действията на директорката на Професионалната гимназия в Девня Йовка Бачовска. Установено е, че Бачовка е издавала дипломи с невярно съдържание, изготвяла е дубликати и така е завишавала оценките от оригинала.

Източници на АФЕРА от полицията информираха, че на Бачовска е правен и обиск, като се говори и за „белязани пари”.
Бачовска не е допуснала инспектори от РИО в сградата на професионалната гимназия, което е принудило Инспектората да потърси съдействие от органите на реда.
Още на 23.11.2012 година АФЕРА изнесе скандални факти за въпросната директорка Бачовска. Припомняме публикацията си:
ФАВОРИТКА НА ГЕРБ-ШЕФКА НА РИО –ВАРНА ТРОШИ 9 БОНА КОМАНДИРОВЪЧНИ ЗА ТАКСИ. ВЪПРЕКИ ШОКИРАЩИ БЕЗОБРАЗИЯ В ДЕВНЕНСКА ГИМНАЗИЯ, ГОТВЯТ Я ЗА ДИРЕКТОР НА ЕЛИТНО УЧИЛИЩЕ ВЪВ ВАРНА
Директорката на Професионалната гимназия в Девня Йовка Бачовска е потрошила 9000 лева „командировъчни”, установява протокол от проверка на Регионалния инспекторат – Варна. Безобразията вършени в учебното заведение са описани в протокол, който обаче след влизането му в РИО – Варна … изчезва! И се появява, едва след като е минал срока за обжалване и за да се осуети работата по него от Икономическа полиция. Бачовска минава за близка до едно от лицата на ГЕРБ – шефката на Регионалния инспекторат Йорданка Атанасова. Въпреки скандалното положение до което е доведена Професионалната гимназия в Девня под ръководството на Бачовска, отъркването и с ГЕРБ цели тя да бъде ръкоположена за директор на елитния Строителен техникум във Варна.
Ситуацията в Професионалната гимназия в Девня е катастрофално и омерзително, алармираха АФЕРА служители, потърпевши и родители. Безобразията и нарушенията са толкова драстични, че плачат за незабавната намеса на Икономическа полиция, показва и проучване на АФЕРА.
На директорката на Професионалната гимназия в Девня Йовка Бачовска е правена проверка от Регионалния инспекторат по образованието – Варна.
Ревизията вади на показ нещо нечувано – за времето от една учебна календарна година – от септември до юли месец – директорката на гимназията Бачовска е осребрила 9000 лева командировъчни!
Бързо изчисление, което направи АФЕРА, включвайки дори и почивните дни, показа, че за да похарчи 9 000 лева командировъчни, на ден на Бачовска се падат по 33,33 лв.
Очевидци и служители коментират, че директорката ходи на работа, в редките случаи, когато това се случва … с такси от Варна за Девня. Ако не го прави, домакинът на гимназията я води и връща по дестинацията Варна – Девня.
Документът от проверката е вкаран в Регионалния инспекторат – Варна като описаните в него нарушения директно кореспондират с онова, с което се занимава Икономическа полиция.
Внезапно обаче протокола от проверката … ИЗЧЕЗВА!
И се появява тогава, когато всички срокове са обжалване са изтекли и когато ехото от бурята трябва „правилно” да заглъхне.
Йовка Бачовска, която иначе преди години минава за седесарка и подкрепаджийка, сега се отърква и се ползва от топла връзка с шефката на варенския РИО Йорданка Атанасова, видно лице на сдружение „Жени” в ГЕРБ и изключително близка до бившия председател на ГЕРБ – Варна и депутат от ГЕРБ Павел Димитров.
Нещо повече – пищната Йовка Бачовска, след като довежда Професионалната гимназия в Девня до невиждано „цветущо” състояние, е готвена за по-висок клон за да брули сладки плодове – за директор на елитния Строителен техникум в морската столица.
За сравнение как 9 000 лева от делегирания бюджет на едно училище като Професионалната гимназия в Девня са потънали в джобове на таксиджии и незнайно още къде, ще посочим, че перото „командировъчни” на ведомство например, което обхваща и цяла Варненска област, за една година е … 4 000 лева!
В иначе прехвалената от Йовка Бачовска Професионална гимназия в Девня учат около 80 деца, които пътуват за Девня от Варна и съседни села.
Скандалното е, че директорката Бачовска е наложила всеки ученик САМ ДА СИ ПЛАЩА ТРАНСПОРТА, а на финала дипломата се дава срещу … платен транспорт.
Учителите, които и без това получават мизерни заплати, също плащат от възнагражденията си всеки месец … по 50 лева за транспорт.
В Професионалната гимназия само трима са с постоянен трудов договор, всички останали са на четири часа с изпитателен срок. Което е също хитра финансова врътка. Една от учителките вместо да е на един трудов договор, притежава два – всеки за по 4 часа!
В гимназията е забранено да се пишат отсъствия и това също е свързано с делегирания бюджет, който очевидно трябва по предназначение да се опапва, защото ако има много отсъствия пада и бюджета. В клас понякога влиза само по един ученик, обаче на хартия всички все едно са там и учат прилежно захласнати.
Учениците при студено време предпочитат да се топлят в близките кафенета, защото в класните стаи е мразовито, докато в кабинета на директорката бичи климатик и две печки. В тоалетните няма течаща вода и вода се хвърля с легени.
Служители на гимназията коментират, че иначе фирмата, която прави ремонт в гимназията не е пропуснала да ремонтира и покрива на частния дом на Бачовска във Варна.
В колективния трудов договор е отбелязано, че учителите трябва да получават пари за облекло в рамките на една година. В професионалната гимназия в Девня от две години обаче учителите не са и помирисвали това си право.
Кой какви тоалети си шие и какви фактури се изписват е ред на Икономическа полиция да разкрие.
Задължение на директорката е да свиква съвет на всеки три месеца, в който да запознава учителите с нормативни документи. Такъв съвет не е провеждан в гимназията от една година, а тези дни Бачовска все пак го свиква като предупреждава подчинените си, че ще ги изпитва по вътрешно нормативни документи, които изобщо не са предоставени на учителите.
Йовка Бачовска е завършила техническо образование със среден успех, а педагогика завършва в Бургаския свободен университет.
През 2000 година се явява като кандидат за шеф на Регионалния инспекторат във Варна и тогава в. Черно море” изнася информацията за нея, че „иде Йовка Бачовска от СПТУ по стъкларство в Белослав, разследвана от прокуратурата за фалшифицирани дипломи.” Оценката и от тогавашния конкурс е 1,71.
В Професионалната гимназия в Девня на практика учат деца от малцинствата и от социално слаби семейства и ако влязат в час мръзнат с шапки и ръкавици в класните стаи, а данъкоплатските пари под формата на делегиран бюджет се трошат НЕ в името на образованието.
„По този начин се изсипват хиляди левове в учебни заведения със затихващи функции и определени фигури изобщо не знаят какво да правят с тях, освен да ги откраднат”, коментираха специалисти от министерството на образованието пред АФЕРА.
Синдикат в Професионалната гимназия в Девня няма, защото такъв е забранено да бъде създаден от директорката Бачовска?!
Йовка Бачовска обаче, благодарение на близостта си с шефката на РИО- Варна, която пък е човек на управляващата партия ГЕРБ, е на път да оглави като директор престижния строителен техникум в морската столица.
И ако някой позволи това безобразие да се случи, ще броим колко командировъчни ще профука вече на по-елитна позиция.
Afera.bg

«