« Върни се назад Публикувано на 31.05.2011 / 10:29

Ченгетата във Варна откриха топлата вода – имало частно „външно наблюдение”…

 

 

Обичайно е вече оперативни разработки пред реализация да бъдат приключвани при визитации на бигбосовете в държавата. Но някои детайли провокират по-специално внимание.

Ченгетата откриха най-сетне топлата вода – във Варна действали бригади за нерегламентирано „външно наблюдение”, които изпълнявали частни поръчки. (Пишем за това от 1996 г.) Здрасти, че бързам, казваше топпокерджията Белия от „Овча купел”, докато разказваше как биел онези от „Витошка” (един от тях сега е суперолигарх, а другият направо е в Космоса на властта…). Почти от 20 години е тази практика във Варна. Особено разпасани бяха служители от БОИ, които изпълняваха нерегламентирани поръчки на шефове от „софийската бригада” – по онова време дирекцията не работеше ли като „Първо частно РДВР” и не беше ли четирибуквена организирана престъпна групировка?! Немалко от „външните”, обслужващи най-често РЗ БОП-Варна, бяха завършени бандити.

И все пак. По онова време някои от „външните” работеха в стилистиката на Втори самостоятелен отдел на Второ главно управление на ДС. Тихо, професионално и ненатрапчиво. Не им харесваше модата на острото психологическо въздействие чрез демонстративно „външно”. (Особено добра беше красива брюнетка като Меги, която с препасана дамска чантичка „пасеше” обектите си, пазейки се да не се увлече в тях…Любопитно беше, че бе задействана от бивш шеф на РДВР и пак той й каза да преустанови външното наблюдение.) Сегашните приличат повече на фирмени разведки…Не и Поля, разбира се!

Някои бигбосове (между тях и бивши шефове на РДВР) във Варна разполагат със свое „външно”, което може да съперничи на бригадите, работещи по посолствата в София. Даже ги превъзхожда поне по един признак, докладват наши агенти на дълбоко прикритие. Отлично се справят тези „външни” с вписването в средата, тъй като нерядко я „създават”, пардон. Повечето от тях са спецове от кариерата, но в момента са на корпоративни позиции, които използват за прикритие и легендиране. Миксирането на бригадите е според задачите, но най-добрите се активират само при извънредни ситуации. Маскирането им в средата е великолепно, защото обикновено се базира на заслони и контразаслони. Всъщност всичко опира до пари – бигбосовете могат да си позволят най-добрите и да им плащат в пъти повече от „външните” в МВР. Което не означава, че нерядко екипите не са смесени – корпоративни и официални „външни”.

По принцип „външното наблюдение и проследаване” трябва да установи, разкрие и документира движението и дейността на контролираните лица. То е част от системата на СРС-тата. В случая с „Играчите” според наши източници са приложени комбинирани оперативни техники – внедряване на агентура, наблюдение и контранаблюдение. Това ще се разбере в пълнота чак при представянето на СРС-тата, ако се стигне до съд. Но дори и тогава оперативните избягват да осветяват всички методи и средства. В този случай събраният материал бил преобилен, коментират ченгета от ОД МВР-Варна. Вероятно заради размаха на дейността. Характерно за Митко Димитров е, че прилага правилото за пълния „инкяр”, когато негови служители бъдат хванати в крачка. Аркан беше осмял Шешел в едно тв студио при подобно „отричане” – да го намери М.Д. и да не отрича винаги очевадното.

Вторият детайл е може би още по-интересен. И намирисва не на „лапсус”, а на оперативен пласмент. Митко Димитров говори за собственик на „плейбой барове”, а става дума за „пийп шоу бар”. Специално за Варна разликата е от земята до небето – поне доскоро беше така. Или пък ще се окаже достоверна информацията, че „плейбой баровете” от старата схема са минали периода на „размяна на акции” и сега се контролират паритетно?! Защо ли М.Д. боцна „онези момчета”?! Ще има следващи удари ли? Оперативна комбинация чрез медиите ли изгражда? Или подсказва на старите „момчета” да се потопят. Пробва ли ги? Конкурентни конфигурации ли предизвикаха оперативната разработка? Оперативният „лапсус” повече прилича на предупреждение…Задава ли се наистина Изненадка?

Третият „детайл” е черешката на мелбата – някои масони на „пийп МВР-шоу” ли ги подкарват? Тогава защо ги покани Митко Димитров на юбилея си в „Хоризонт” през януари?! Апропо. Ще успее ли да ги реализира дни преди Димитровден..?

Любомир Живков

www.bgsniper.com

Бележка на afera.bg: Комисар Митко Димитров има тежки фройдистки проблеми на тема проституция и затова „лапсуса” му с плейбой-баровете никак не е случаен. Никаква изненада не се задава, защото бизнеса с проституция се контролира от висши полицаи на Варна. Що се отнася до „частното външно”, то комисар Димитров, който е родом от село Окорш, напълно олигофренски лъщи от купища записи, включително и видео-такива, правени от кримиелементи. Само заради това трябваше да му бъде бит шута, но комисарят трябва на авера му Цветанов – иначе кой ще прави пиар-шумни акции в навечерието на идването на Борисов. А и по изборите, значи… Митко Димитров по-добре да мълчи за плейбойбаровете и външното, че да не се изпищи от записи „горе на черешата”. Тогава и Цецко няма да му помогне.

«