« Върни се назад Публикувано на 26.03.2014 / 15:47

ЧАСТ ОТ БАСТА И ГЕРБ ПРЕМИНАХА КЪМ „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА”

 

 Ангел Даскалов, който преди дни напусна ГЕРБ, както и Константин Хаджигаев, Иван Петров и Павел Димитров от БАСТА стават членове на „България без цензура“. Към партията ще се присъединят и структурите по места, които ги подкрепят. Това стана ясно по време на пресконференция на ББЦ, в която участваха лидерът на партията Николай Бареков, заместник-председателите Росен Петров, Ангел Славчев, Рада Коджабашев,както и четиримата нови членове.

  Това е техен личен, идеен, политически и граждански избор, зад който стои обща цел – възстановяването на демокрацията, парламентаризма и политическото в България, каза лидерът на ББЦ Николай Бареков. И четиримата имат безукорна репутация в своите градове, никой не е замесен в корупционни скандали, докато е бил в парламента. Те имат 100-процентов шанс да минат през операция „Чисти ръце“, както и всички ние, допълни той.

  Бареков сподели, че ги познава повече от 10 години и знае какво са направили те за демокрацията в България. От днес те, заедно с всички,които ги подкрепят в структурите, стават членове на ББЦ и започват даработят за нейния успех, съобщи той и допълни, че с тях си говори откровено за политика, както и за провала на предишните управляващи.

 „До момента Ангел Даскалов отговаряше за ГЕРБ във Велинград, а от сега нататък ще организира нашите структури там. Константин Хаджигаев, Иван Петров и Павел Димитров бяха в сърцето на ГЕРБ, а след това – основатели на БАСТА за своите райони – Благоевград, Хасково и Варна. От днес нататък те ще са част от нашите предизборни щабове, като заедно ще се стремим към сериозен успех на предстоящите избори“, обясни Бареков.

 БАСТА беше създадена да бъде алтернатива на лошите практики в ГЕРБ.Шест месеца след създаването й, нищо не се случва, никой не иска да се коалира с тях. Очевидно това е задкулисен проект на ГЕРБ за сметка на нашите членове и симпатизанти, обясни мотивите си Павел Димитров.

 Щеше да е много лошо, ако бяхме останали в този проект, защото съмненията, че ще бъдем употребени се засилват. Ние не искаме повече да си партнираме с ГЕРБ, допълни Иван Петров. Ние харесваме операция „Чисти ръце“ и това, че „България без цензура“ има намерение да се бори с корупцията и статуквото, за което сме и ние.

 Идеите, за които се борихме, се изродиха през последните години. Искам младите хора да повярват и желая това, за което говорим с Бареков да стане. Всеки тръгва с едни хубави идеи, но после виждаме какво става. Аз не съм бил депутат, но за обучени хора като нас в един момент се оказва,че няма място в политиката и на наше място започват да идват хора, които си нямат понятие какво правят, обясни от своя страна КонстантинХаджигаев.

  Видях как бизнесът във Велинград беше ощетен и определен кръг от фирми се облагодетелства. Моята кауза е Велинград. Искам да помогна да се сложи край на това и да настъпи едно спокойствие, заяви Ангел Даскалов.

 Мирослав Найденов и Емил Димитров няма как да бъдат част от нашата коалиция, защото те трябва да отговарят на много въпроси. Прекалено много безобразия станаха при тях, обясни Бареков. Сред въпросите, за които дължи отговор бившият земеделски министър е кой наряза тръбите на земеделците. Там Найденов има много информация, смята Бареков. „И Димитров има за какво да отговаря. Той има твърде близки отношения с Борисов. Може би следствие от всичко това е и днешната среща с тези хора тук, защото има неща, които ги разделят с техните съпартийци“, обясни лидерът на „България без цензура“.

Той коментира и данни от социологическо проучване на близка до десните партии агенция, което прогнозира „България без цензура“ да има трима евродепутати. Най-младите гласоподаватели, които до момента са гласували за ГЕРБ от сега нататък ще дават гласа си за „България без цензура“, обясни Бареков и заяви, че очаква и голяма част от гласоподавателите на СДС да гласуват за партията му. „Нашите избираеми три места искаме да ги предложим на хора, които ще защитят нашите интереси. Бихме дали избираемо място за СДС, за да имат присъствие в европарламента, но като не го иска Лукарски, има кой от СДС да го заеме. Кой ще е той, ще го кажем в последния момент“, обясни лидерът на ББЦ.

По време на пресконференцията Николай Бареков отправи и задочна покана към лидера на БСП.  „С Борисов кафе не желая да пия, с г-н Местан ако ме покани, бих приел, а със Станишев бих се видял още днес, ако трябва ще отида и до „Позитано“ – 20“,каза лидерът на ББЦ.

 „С г-н Станишев имам две теми на разговор – едната е защо той двеседмици си прави оглушки за желанието ни да се направи комисия, която да разследва г-н Плевнелиев, в която трябва да добавим неговата нерегламентирана среща с ръководството на ЕВН във Виена, след която последва иск за 1 мрд. към българската държава. Както и къде са комисионните от „Булброкърс“, която продаде на двойно по-ниска цена миноритарния дял на ЕВН по времето на ГЕРБ? Втората тема с него е – ког ще ни подаде рака да говорим за социална политика?“, каза лидерът на „България без цензура“.

 Според него напълно си заслужава да се направи дебат с лидера на социалистите за това може ли да се смени плоския данък със семейно подоходно облагане, как да се направи така, че  майчинските да не са по 35 лева, и най-ниските пенсии може ли да станат поне 260 лева каквато е линията на бедността. Друг кръг от теми са дали има вариант за безплатни лекарства, защото за тях биха били нужни пари колкото е в момента партийна субсидия и как да се подобри положението в българските училища.

 „С Борисов нямам теми за диалог. Разговорът ми с него може да мине само с Операция „Чисти ръце“. Борисов трябва да отговори как така по декларация има само 14 000 лева. Да отговори как не го е срам пред българския народ. Борисов стана един от най-богатите хора за това, че буквално щавеше българския бизнес и контролираше медиите“, заяви Бареков.

С лидерът на ДПС Лютви Местан Бареков каза, че би приел покана за среща, но не да търгува места за ЦИК. „С него бих си говорил принципно за политика и бих пил кафе, но аз ще определя къде – в Карлово, Пловдив или Ловеч, например. Не бих правил и коалиция с него, защото догадките за коалиция с ГЕРБ и ДПС стават все по-големи“, отсече Бареков.

afera.bg

«