« Върни се назад Публикувано на 12.06.2010 / 15:37

Чалга, цици и гюбеци пред църквата! Какво му трябва на човек?

Гадно! Сигурно и затова, когато разбрах, че пред храм-паметника „Свети Александър Невски” в София се е състоял чалга концерт се ядосах. Едва ли организаторите на поп-фолк мероприятието са толкова интелектуално способни, че да подберат нарочно именно пространството пред храма. По-скоро са го направили, защото е удобно, пък и вече им е трудно да напълнят стадион. Но пък не е зле мислещата част от обществото ни да си зададе въпроса: „Не е ли твърде символично да се проведе такъв концерт пред един от най-големите български символи?”

Да, символично си е отвсякъде! Този концерт за пореден път показва, че някои българи са готови да се изхрачат върху себе си, върху историята на народа си, върху предците си, само за да си направят кефа. Да си въртиш задника в ритъма на анадолски кючек точно пред църква е твърде показателно за посоката, в която вървим. Всъщност една част от нашия народ никога няма да отиде в Европа, тази частица се срамува и плаши от Европа, тя не знае и не иска да знае, че държавата ни е една от основателките на европейската цивилизаци.

Тази частица се чувства комфортно в Ориента и непрекъснато ни дърпа натам. Тегли и влачи към място, където няма правила, няма амбиция, няма мечти. Опитват се да ни завлекат в блатото, където до гушата си затънал в некадърност, хленчове, мрънкане, мързел, бездушие. В този Ориент единствените блянове са свързани с това да си сложиш силикон в циците, да носиш тежки ланци и да бъдеш мутра или пазач на мутра, и разбира се да отидеш на чалга концерт, където да кючекчийстваш на воля. Натам вървят някои нашенци, защото е по-лесно.

Това си е тяхно решение. Само нека не обиждат останалите като си провеждат мероприятията пред символите на България. Нека се събират по поляните извън градовете, да си слушат чалгата, да си четат интервютата на Азис в американски вестници, да се хвалят със силиконовите си цици, но да не се бъзикат с българщината!

Деян Михайлов
www.mislibg.com

«