« Върни се назад Публикувано на 12.01.2011 / 14:51

Цяла България е на „Бойкоуспокоителни”

„Изтичането на тайна информация в публичното пространство е демократичен скандал, за който премиерът лично трябва да следи и лично да уволнява. Ако вътрешното министерство не уволни тези офицери, които са допуснали във вестник „Галерия" да се появи такова нещо, то не си върши работата. Контролът над контролиращите е не по-малко важен от контрола над криминалните. Ние очакваме да има санкции срещу изтичането на тайна информация.

Такава медийна врява се вдигна по този въпрос, че който и да ни подслушва, нищо няма да чуе. СРС-та да бъдат употребявани само и единствено в съда, в никакъв случай не в публичното пространство и ако някакви СРС-та не работят в съда, това да бъде контролирано от съответното министерство и тогава офицерите, службите, следователите, които са употребявали такива СРС-та, да дават обяснения защо са подслушвали без ефект", препоръча Кьосев.

„Това е един от единичните симптоми на общата пандемия, която ни е завладяла – обществото ни, медиите, донякъде институциите и отделни техни актьори боледуват от властохолизъм. Предизборна година, предизборна обстановка, властта и контролът стават изключително важни. България цялата в момента е на „Бойкоуспокоителни”, в смисъл, че тревожността, която непрекъснато ни се появява в съзнанието, трябва да се преработи. Не винаги имаме конструктивни градивни средства за това и търсим успокоителни", каза Пламен Димитров.

В качеството на медиен експерт председателят на СЕМ Георги Лозанов коментира в рамките на предаването, че медийната среда в страната е заразена от информация, събрана в нарушение на човешките права: „СРС-тата и този тип инструменти се банализираха и станаха част от всекидневието. Когато се кажеше преди „подслушване”, „бръмбър”, това беше екзотично, тревожно, почти нечувано, почти криминале. Сега всеки ден излизат някакви хора и дават информация и какво ли не, събрано по този начин.

Това само по себе си е много лош симптом и според мен трябват спешни мерки за завъртане на обратно на колелото. СРС-то да отиде в ъгъла на обществото, в ъгъла на репертоарите, най-вече заради това, че СРС-то е заразено с недемократичност средство. То има специална система на охрана. То се разпространява само по определени институционални коридори и с определени цел и изход накрая. При нас големият скандал, проблемът на проблемите е, че то излезе от тези канали.
Ние гледаме заразена от СРС-та медийна среда, заразена от информация, събрана в нарушение на човешки права”.

Дарик радио

«