« Върни се назад Публикувано на 09.06.2014 / 8:08

ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ИКОНОМИКА ЩЕ ЗАВИСИ ОТ ТУРСКИЯ КЕФ, ДОКАТО БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧНЕ ДА РАЖДА ИСТИНСКИ МЪЖЕ

 

Така, да видим пасианса отблизо. Орешарски – Южен поток: сделка или не. В единия случай – просто ни пречупиха и Южен поток ни заобикаля. Трасето – Анапа, морски участък – 1500 км, после минава през Турция, Гърция, Косово, Македония, Сърбия, веточка към Австрия, продължава – Хърватия, Словения, Италия. ЕС се урежда с газ, България купува от Турция руска газ – по-евтино от сега, за да може да ни убеждават, че така ни е по-изгодно. Докато цялата българска икономика ще зависи от турския кеф.

Това към 2020 г. Сега в политически план – ако Орешарски остане, за да подготви изборите наесен с консенсус, значи спирането на Южен поток е бил цената. А от Станишев просто ще стане един прекрасен евродепутат и с времето – може би нещо повече.

В България наесен – четворна коалиция. Този масов мерак със задължително гласуване няма да мине, а да се изолира ДПС от властта е преждевременно, въпреки че много ми се иска да бъркам. Наесен нито една партия няма да има желания превес и в тази патова ситуация Бареков ще се окаже и най-подходящия кандидат за премиер на коалиционното правителство. Той ще е и най-подкрепяната от международната общност кандидатура и тогава ще се питаме кой всъщност говори глупости днес – Бареков или критиците му.

А съдбата на Южен поток с трасе през България отива в бялата книга на унищожаването на българската икономика и превръщането на България във васална територия на Турция. Заедно с Проекта за Втора атомна и 7 ми блок на Козлодуй. Няма да имаме енергийна самостоятелност, тук слагаме точка на свободата, демокрацията и цялата тая измама, която разтури държавата ни. И това може да продължи още 10 и повече години, тъй като нито Русия ще се откаже от Украйна, нито Западът ще отстъпи без бой водещата си позиция.

В това противопоставяне, ние сме пак с неправилна ориентация. Но в края на този период, Китай вече ще една суперсила и съответно – супер заплаха. Ислямът ще се възползва от отслабения в междуособици и газови войни бял свят.

Надявам се искрено да не съм свидетел на тия събития, но пожелавам от цялото си сърце на враговете на Белене и Южен поток дълъг живот, за да имат възможност в най-голяма степен да се насладят на последиците от днешните си занимания.

Всекиму заслуженото. България и през това ще мине. И през още какво ли не. Докато започне да ражда истински мъже, които да преведат семката на по-твърда почва. Няма какво да се безпокоим, българското кисело мляко ще пребъде. За да има с какво да се хвалят пред света правнуците.

За съжаление – само то има шанс да оцелее – въздесъщият лактобацилус булгарикус.

Понеже не всеки разбира, какво иска да каже сенатор Джон Маккейн, ето какво разбрах аз от фразата – „очакваме по-малко руско участие в Южен поток“. Т.е. очаква се при замразяването на българския участък от Южен поток, Русия да „клекне“ на следните изисквания:
– собственост само върху руската газ, тръбите собственост 100% на България. Може и на Шеврон, според това, кой ще ни сложат за премиер наесен.
– достъп до тръбата от трети страни – от родни находища, разработени от Шеврон. Може и от Шах Дениз, който сега виси със страшна сила, защото е по-скъп от ЮП и ТАП се цепи по шевовете.
И още няколко други условия, за които ще се разбере по-късно.
А на тези, които се дразнят от позициите ми по Южен поток и АЕЦ „Белене“ да кажа: да се подценява стабилния икономически ръст на Турция е не просто груба, а самоубийствена грешка. Една суперсила до разградената ни южна граница ще ни претопи без дори един изстрел. Защото е достатъчно чисто и просто да започне да ни продава ток и газ.
Това е.

А вие можете да поспорите още. Докато не ви наденат фесовете и фереджетата. И не ви поведат – кой към харема, кой към Диарбекир. А еничарските кучета ще продължават да вият подир луната.

Нора Стоичкова

«