« Върни се назад Публикувано на 16.03.2011 / 10:44

Циркът стана пътуващ!

 

 

Само джоба на хората не може да напълниш, но пък винаги можеш да стовариш вината за това върху Кадафи и шести американски флот.

Проблемът на ГЕРБ явно е в прекалено високия интелект на Бойко Борисов и сборната група ГЕРБ. Въобще не се шегувам! Те очевидно са прелистили толкова вагона книги (извинявай, Джимо), че нямат нужда от PR. В резултат на което насред криза – вътрешна, международна и галактическа – решиха спешно да разменят адресите на ведомствата… Това никой PR, било то израелски или американски, не може да го измисли!

След като столичната община обърка презонирането и сътвори най-големия данъчен хаос в новата ни история, кметът Йорданка Фандъкова и общинарите бяха наградени с преместване в по-голяма и по-представителна сграда. След като земеделският министър Мирослав Найденов месеци наред като един Херкулес бореше спекулата с храните и вдигаше качеството на салама – накрая бе натирен барабар с 500 чиновникци на "Московска" 33, а останалият му екип бе пратен немил-недраг да се скита по провинцията. Както нареди премиерът: "Администрациите по рибарство да си изберат Варна или Бургас, по горите – Пловдив или друг град оттатък Балкана."

Какъв е изводът:

 

Който греши, го награждават, който работи – страда!

 

На всичкото отгоре премиерът Борисов представи идеята за разместването като идея на бедния министър Миро: "Като кмет дълго се борих, но не съумях. Но сега след многократните настоявания на министър Найденов да разменим тази сграда…" В смисъл: "Едвам ме нави".

И така – общината се нанася срещу изгорелия цирк, а държавният цирк става пътуващ.

Няма що, адски добро планиране на приоритетите показва ГЕРБ. Хората протестират за повсеместния скок на цените, Бойко мести министерството на земеделието по-близо до Балкана. Все едно тая работа става без пари. Градинките, тротоарите, дупките, чистотата и кучетата продължават да са проблеми на София, но най-важното е общината да се премести в по-помпозна сграда, за да се гордеят гражданите с нея. Премести ли се – мигом ще се оправи положението.

Вярно, че аз не съм завършил пожарникарско училище и може би затова не разбирам сложната премиерска мисъл. Все съм чувал за децентрализация, субсидиарност и делегиране, но какво общо има местенето на агенция на стотина километра от столицата с тези неща? При децентрализацията има прехвърляне на правомощия от по-високо към по-ниско ниво, от държавата към общините, а оттам към кметствата на населени места. При преместването на агенция от София в Ябланица имаме само местене на крачоли. Правителството има цял Съвет по децентрализация, който е сътворил цял Портал и е публикувал голяма Стратегия за децентрализация – ами четете си ги тия неща…

И какво иска да каже този човек с изречението: "По някои от магистралите трябва усилване на трафика, за да може да навлезем по европейските програми за финансиране. Така че, ако трябва, ще децентрализирам още доста министерства особено по трасето на "Хемус".

 

Бойко строи много магистрали и сигурно

 

ще остане в историята редом до големите строители Хеопс, Цин Шъхуан…,

обаче думите му означават ли, че ред ведомства трябва да се изнесат в Правец, Луковит, Долни Дъбник, гара Левски – все по трасето на бъдещата магистрала "Хемус"? Все си мислих, че за да печелиш европейски пари, ти трябва добър проект… А то ти трябвало трафик. Ми няма трафик, Бойко, плевенският трафик се изнесе в Мадрид, врачанският – в Рим, търновският – в Берлин… Когато Борисов направи магистрала от Русе до Кърджали, министерство сигурно ще има и в Полски Тръмбеш.

Винаги ми е правило лошо впечатление, когато някой вика "Хоп", а после скача. Забележете – Борисов първо обяви разместването, след това правителството го приема, а изчисленията колко ще струва това тепърва ще се правят. Не може хем да сме в криза и да броим стотинките, хем да не ни пука кое колко струва. Не може хем министерството на земеделието да е "най-хубавата сграда построена през последните 90 години в София" и в нея да не е даден нито лев за капиталов ремонт през последната година, хем въобще да не ни пука колко пари тепърва ще изхарчи същото това министерство за ремонт на "Московска" 33 и на новите, макар и дарени, сгради в провинцията и т.н. А кой ще плаща за преместването на чиновниците от земеделските агенции, които ще напуснат София? А техните семейства също ли ще се местят? Накрая ще излезе, че не е имало милион за уникалната сграда на "Христо Ботев" 55, но са се намерили няколко десетки милиони за ремонт и преместване из провинцията!

Въобще не ме впечатлява факта, че общината има повече пари от правителството и без проблем ще освежи новата си сграда… Парите на София никога не са били кът – не си спомням общината да е купила нещо евтино и да е продавала скъпо. Винаги е обратното! И винаги когато някои граждани или фирми направят сами нещо хубаво – асфалтират път, построят прилична къща или детска площадка, общината веднага ги наказва с по-високи данъци. Щото им се подобрила средата за живот!

Най-лошото обаче е друго. Преди две години Станишев искаше да събере цирка на едно място – в т.нар. вторичен административен център на 4-ти километър. Френският архитект Доминик Перо спечели конкурса, платихме му подобаващ хонорар, пообразовахме се на архитектурна тема, някои се пробваха да си пробутат удобна заменка… Тогава на тройната коалиция не й пукаше от кризата и харчеше като за световно. Когато Бойко дойде, таз идея отлетя в небитието, щото парите били изпукани. Изглежда сега пари са се намерили. Но идеи вече няма. И тази безидейност скоро ще тръгне по магистрала "Хемус"…

 

Петьо Цеков

В. Сега

«