« Върни се назад Публикувано на 12.12.2014 / 18:37

„Циганската тема“ на ДСБ е ужасна безвкусица, пошъл сюжет и отвратително лицемерие.

Явор ДачковНай-много ме възмущава глупостта на българите, не мръсотията и хаосът на циганите. Достатъчно е един глупак, облечен във власт да каже нещо по телевизора, без значение дори дали ще го направи или ще удържи на думите си и се почва мексиканска вълна на одобрение. Така Боко се нарече десен и стана десен, Мирослав Найденов вдигаше стандарта на храните, възмущаваше се от изкуствените храни, аплодираха го едно лято, качеството не се подобри, но затова пък цените скочиха доволно.

Радваха се на Найденов по същия начин, по който днес се радват на Москов, Цветанов се правеше на борец срещу мафията (а самия той слугуваше на мафията) и му се радваха искренно и от сърце. Който не се завъртя и не каза някоя простотия, той не отнесе овациите. Никакъв шанс за смисъла, за истината, за детайла и усложненото мислене по някакъв въпрос.
Имам чувството, че разговарям с дебили, които разпознават само сблъсъка на оглозгани и опростени противоречащи си тези, за да си изберат едната и да се наредят зад нея вовеки. Няма мислене, вкус към задълбочаването, смелост да промениш мнението си, ако преди това си положил усилия да проучиш фактите или аргументите на дадена теза. Няма дори последователност.
Москов няма да спре побоищата над лекари, но това няма да има значение. Щом го е казал, то е станало. Това е магически реализъм, характерен за циганите. Освен това българското племе масово ходи на врачки, а вещици са му най-почитаните духовни лидери, така че в цивилизационно отношение не е много по-различно от циганския дискурс.
Ако Москов искаше да има ред, щеше да се обърне към вътрешния министър, вицепремиера по сигурността и премиера и да настоява полицията да си върши работата. Когато има случай на бит лекар да арестува биячите и да ги предаде на прокуратурата. Няма друг начин да се въведе ред. Има законодателство, има институции, има всичко необходимо това да се случи, освен волята на овластените хора то да стане факт. Това е очевидно и всички останали приказки, интерпретации и разговори по посока на луната са обида за елементарната интелигентност.
Доколкото си спомням Москов беше и общински съветник – не бях чувал досега да е повдигал този въпрос. Ако имаше поне малко истинска грижа за този проблем, той трябваше да се обърне към своите колеги и да ги подкани да си вършат работата. Нито той, нито съпартийците му, които са го подкрепили с тази декларация истински се интересуват от този проблем.
Истината е, че краткосрочния ефект от популизма им хареса и сега се опитват да оберат максимално плодовете му. Лошото на тези малки политически „успехи“ е, че хората ги забравят бързо и трябва непрекъснато да ги захранваш с нови и нови простотии. Не се съмнявам, че Москов е способен да ги върши, но едва ли ще успее да стане втори Сидеров, защото не е толкова интелигентен колкото е Волен.
„Циганската тема“ на ДСБ е ужасна безвкусица, пошъл сюжет и отвратително лицемерие. Всички, които подкрепят тази глупост са в интелектуално отношение на нейното равнище и ще ги помоля учтиво да не ми я поднасят на стената ми.

Явор Дачков
Фейсбук

«