« Върни се назад Публикувано на 04.05.2011 / 18:58

Цецо качи премиера на шейната за “Дондуков” 2

 

 

Дясната ръка на премиера в партията и държавата – Цветан Цветанов, най-неочаквано дръпна завесата пред най-голямата нашенска загадка от последните месеци. И качи министър-председателя на шейната за “Дондуков” 2. След дълбокомисленото изявление, че претендентът на управляващите ще е мъж или жена, което вицепремиерът направи преди около месец, днес той обяви от ефира на ТВ7, че едната от мъжките номинации в очерталата се неизвестна тройка, обсъждани кандидати на ГЕРБ, е… Борисов. Цветанов се мотивира чисто и просто като в един отколешен виц за милиционерите, че “не е сериозно една партия да не обсъжда кандидатурата на собствения си лидер”. И метна камък по Сергей Станишев и Иван Костов с предизвикателството: “Когато претендираш, че имаш политическо влияние, трябва да го защитиш”.

 

Медийната сензация на Цветанов обаче завари абсолютно неподготвена лявата ръка на премиера

 

Или иначе казано – Красимир Велчев, шеф на парламентарната група на ГЕРБ . Новината го връхлетя в парламента по време на почерпката на депутатката Мая Манолова по случай рождения й ден и спонтанната му реакция гласеше: “Глупости. Това е лъжа. Не сме обсъждали никакви номинации.”

Изумлението му беше абсолютно искрено. А това поражда въпроса кой, къде и как подготвя бъдещата кандидатура на ГЕРБ за президент? Въпреки че според Цветанов няма никакво значение коя ще е тя, защото при всички случаи ще спечели. И напук на заявленията на социолозите, че никак не е все едно кого ще издигнат управляващите за “Дондуков” 2, защото всички, освен Борисов, поставят под съмнение победата на ГЕРБ на тези избори.

Да се заподозре Велчев в самодейност е почти абсурдно. Той е не само дисциплиниран, но и крайно премерен в публичните си изказвания. Трудно е да се заподозре в неинформираност и то точно по такава важна тема, в чийто център е името на Бойко Борисов. Ако изявлението на Цветанов беше координирано с премиера, Велчев щеше да бъде известен и подготвен с адекватен отговор, който най-малкото не уличава вътрешния министър в лъжа. И той нямаше да се нуждае от време, за да съчини обтекаемата фраза, че “в предизборния щаб вероятно са получени и номинации на Бойко Борисов”. Още повече, че всички гербаджии вкупом, включително и пресаташетата им категорично заявяваха до тази сутрин, че ГЕРБ няма да афишира никакви претенденти за президент поне до края на май. И ще ги съобщи най-рано в началото на юни.

 

Така че акцията на Цветанов има само две обяснения

 

 

– или е координирана на четири очи с Борисов, или е самоинициатива на самия вътрешен министър. В първия случай изненадващият и привидно самосиндикален ход на дясната ръка на премиера е напълно обясним – спонтанно обявената кандидатура спонтанно сондира  почвата за нейното издигане. Коментарите и на БСП, и на ДСБ, и на ДПС не закъсняха. Най-общо казано, Сергей Станишев и Иван Костов видяха бягство на премиера от управлението, което застрашава и мандата му, и бъдещето на ГЕРБ като партия. А хората на Доган се учудиха на почудата, че Борисов ще се явява на президентски избори, но не дадоха оценка дали това е добре или зле и за кого.

Във втория случай обаче силно намирисва на световната конспирация, която би съзряла отмъщение на Цветанов към Борисов. Отмъщение ли? Да, заради това, че още преди година премиерът го хвърли на лъвовете, обявявайки, че той е достоен за кандидат-президент на ГЕРБ. Някъде по това време вътрешният министър така се беше залетял по стълбичката на рейтингите, че дори задмина 10-годишния фаворит на народната любов в лицето на премиера. Но малко, след като стана ясно, че такъв обичан партиен и държавен ръководител може да излезе на президентски вот, облаците над Цветанов се сгъстиха във вид на апартаменти и несметно богати тъщи. А оттам-нататък, включително и до ареста на Тенчо Попов, вече нищо добро не му се е случило и повехналият му рейтинг е най-малкият му проблем.

 

Атаките към кандидатурата на Борисов заваляха още със споменаването й. И то по най-болезнените му точки – че е страхливец и беглец от собствените си обещания. Дали пък Цветанов не направи това, за да злорадства на почва отмъщение?

 

Заради горчивите хапове, които преглъща от доста време, и заради провалената му преждевременно кандидатура? Трудно е да се повярва в толкова елементарен подход. И още по-трудно е да се направи заключение дали Борисов сондира чрез Цветанов по кой мазол ще го настъпват опонентите му, за да се подготви за предстоящата битка. Или дясната му ръка се опита да демонстрира старата си сила и близост до лидера, в която доста хора вече се съмняват.

При всички случаи е ясно едно – Цветанов със сигурност вече е вън от играта за президент. Не само защото той анонсира кандидатурите на ГЕРБ. А заради изявлението на премиера, че претендентът на управляващите за “Дондуков” 2 ще е “здрав, млад и хубав”. Като самия Борисов, разбира се. Дай, Боже, здраве на всекиго! Но по скалата “млад и хубав” Цветанов няма как да се класира. Подобно определение лидерът даде и за бъдещия външен министър, след като Румяна Желева оваканти поста. Тогава то гласеше “млад и красив” и Николай Младенов оправда очакванията. 52-годишният Борисов отдавна вече не е млад. Дали пък в стратегическите центрове на управляващите някой не е прочел Достоевски и не е решил, че красотата ще спаси ГЕРБ? А Цветанов само подхвърля дъвка за устата на скучаещите журналисти? Всъщност какво беше принципното определение за телевизия (там, където Цветанов хвърли бомбичката си)? Дъвка за очите. Балонът се наду и от физиономията, върху която ще се лепне, след като се спука, ще разберем има ли смисъл да следим какви ги вършат ръцете на Борисов при положение, че главата все още е пас.

 

Ива Николова

http://argumenti-bg.com

 

«