« Върни се назад Публикувано на 17.06.2010 / 18:04

Цепят ли се герберите, 23-ма от ГЕРБ не подкрепиха бюджета

Затова оправданията, че един е в командировка, друг е с болно дете, а трети и четвърти са отишли за гъби, просто не минават. Групата на негласувалите в ГЕРБ е колкото тази на Атака и е 2 пъти и нещо по-многочислена, отколкото трябват за самостоятелна фракция в Народното събрание.

Бунт срещу Дянков или последно предупреждение е това, питаха се депутатите от другите парламентарни групи, които се изумиха от сензационното разклащане в желязната дисциплина на управляващите.
Коментарът на НДСВ бе, че ГЕРБ трябва да иска вот на доверие, след като вече е получил вот на недоверие от Брюксел.

Много нули, дефицит и неясноти. Това представлява актуализираният бюджет на България за 2010 г., който бе приет на първо четене от Народното събрание. Основен акцент в 4-часовите дебати беше недостигът на пари в хазната, който ще се задълбочава, намаляването на харчовете за здраве и неотпускането на дадените от Брюксел пари за тютюнопроизводителите.

След гласуването финансовият министър Симеон Дянков в типичния си бодряшки стил оповести, че кризата свършва и прикани народа в тоя ред на мисли да хуква на море. Големият оптимизъм на вицепремиера се вижда черно на бяло в неговия проектобюджет, където дефицитът от „оптимистичните“ минус 0,7 процента, заложени в самия край на миналата година, в крайна сметка се докара до реалистичните 4,8 процента. А те не говорят за край на кризата, а за тежка рецесия.

Дянков за пореден път увери, че няма да има нова актуализация на бюджета до края на годината също както Жан Виденов през май 1996 г., преди да пусне сметките на хазната на втора и трета поправка. Резултатът преди 14 години беше икономическа катастрофа!

Синята коалиция също като 19’ смята, че може да се стигне до нови актуализации. Мартин Димитров поиска гаранции, че данъците няма да се увеличават тази и в следващите две години. Иван Костов също е на мнение, че рискът в актуализацията на бюджета е прекомерният дефицит в края на годината, заложен в нея.

„Правителството трябва да се надява на чудо, за да няма голям дефицит и през 2011 г.“, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при дебатите за актуализацията на бюджета. Станишев обвини кабинета, че няма визия за бъдещето и че е закъснял твърде много с допълнителните субсидии за здравеопазване и социални помощи.

До края на месеца промените в бюджета трябва да бъдат приети и на второ четене, за да влязат в сила от 1 юли. След това ще трябва да бъде актуалициран и бюджетът на Здравната каса. Бюджетът на НОИ няма да се актуализира, категоричен е Дянков.

В. 19 МИНУТИ

«