« Върни се назад Публикувано на 08.03.2011 / 17:10

Цените на горивата и „срамежливият” монопол на „Лукойл”

 

 

Когато цените на горивата ентусиазирано катерят стълбата, водеща към непредвидими небесни висини, когато с 20 лева в резервоара пътуваш два дни вместо обичайните четири-пет, а от телевизионния екран неуморно внушават, че това е нормално и точно така трябва да бъде в условията на свободен пазар, какъвто сме, няма как, за необлъчените от правителствения PR и претендиращи да са все още с разсъдъка си, да не възникнат някои въпросчета, като тези:

– Има ли монопол на производството на горива у нас или не? Според правителството и прочие официални институции – такъв няма. Еднаквостта на цените по бензиностанциите обаче крещи друго – че ако няма монопол, вероятността да има картел никак, ама никак не е за пренебрегване. Ако питаме КЗК за последното, ще се наложи да почакаме за становището й поне … 6 месеца, понеже процедурата е дълга и сложна.

– Унищожаването на рафинерия “Плама” беше ли част от сделката за Нефтохим с руския петролен гигант Лукойл?

– Защо цените на бензина, дизела и прочие петролни деривати са оставени на стихията на “свободния” български пазар, а цената на природния газ – не?

– Кой плати шестцифрена сума, за да се “изгуби” по пътя между Министерски съвет и Народно събрание поправка в Закона за енергетиката, регламентираща мониторинга и регулацията на цените на горивата у нас от ДКЕВР по подобие на цените на природния газ и енергията?

– Защо словоохотливият и обичащ светлината на прожекторите премиер Борисов мълчи и не казва нищо за цената на очевадно проинфлационен продукт с мултиплициращ ефект, какъвто са горивата? Дали не е защото генералният директор на “Лукойл България” Валентин Златев му е приятел? Или просто не е забелязал, амбициозният устрем на петролните деривати нагоре?

– Има ли правителството намерение да предприеме някакви мерки, за да намали ефекта от натиска на цените върху икономиката и гражданите като освободи количества от държавния резерв в случай, че съществуването на същия не е само виртуално в отчетите, правени за статистиката, ЕС и НАТО? Или ще остави пазара, т.е. “Лукойл” да се “саморегулира”?

– Защо официалните медии свенливо мълчат по въпроса за шоковото покачване на цените на горивата и за диктата на монополиста? Дали защото темата не е рейтингова и не засяга обществения интерес? Или защото “хрупкат” примамливото морковче във вид на месечен ваучер за безплатно гориво, изкусително предлаган от “Лукойл” в замяна на мълчанието им?

Въпросчета …

Колкото повече, толкова повече. Както мъдро би отбелязал Мечо Пух.

И не на последно място … каква е поуката от всичко това?!

Светла Василева

«