« Върни се назад Публикувано на 10.02.2014 / 15:36

ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ АТАКУВА ЦВЕТАНОВ, ЧЕ МУ БИЛ ВАЖЕН ПИАРА. СРАМ ГО БИЛО ЙОВЧЕВ, АМА МЪЛЧА КАТО ЗАДНИК ПО ВРЕМЕТО НА БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ!

Вътрешният министър Цветлин Йовчев призна, че методиката и хората, които правят статистиката в МВР са едни и същи – като при МВР-то на Цветанов. Въпреки това в речта си в парламента, Цветлин Йовчев засипа изложението си с цифри и статистика, която вероятно звучеше добре на думи, но практиката е далеч от цифрите. Справка – Варна, където го лъготят а ла Чавдар Нанков колко морската столица била с прекрасни резултати за най-ниска битова престъпност.

„При предишното управление беше важен пиарът, а не сигурността на хората. За атентата в Сарафово часове след това нямаше комуникация между службите. Да не говорим, че почти целият Министерски съвет се изсипа на мястото. Министърът на финансите пък беше на място да тъпче улики. Тогава се говореше, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи бил перфектен.

Беше ме срам заради страната ни в този момент“, каза Цветлин Йовчев, който мълчеше обаче като шаран по времето на атентата в Сарафово. Вероятно за да не си развали кариеристичния рахатлък.

„Това, което заварихме е дебалансирана система с концентрация на власт в ръцете на министъра на вътрешните работи. И това мотивира промените, които бяха извършени в сектора за сигурност. Имаше пълен политически контрол върху подслушването на мобилни и фиксирани телефони. До края на 2013 г. технически възможности да се подслушват такива телефони имаше СДОТО-МВР и впоследствие ДАТО, която беше изцяло под контрола на министъра на вътрешните работи. Според закона не можеше да има при тази ситуация подслушване, за което няма разпореждане от министъра на вътрешните работи. При всички сериозни разследвания не можеше да бъде проведено такова без знанието и одобрението на зам. –председателя на управляващата политическа партия. Това е факт.

Нещата са още по-тревожни предвид факта, че ръководни служители включително министърът на вътрешните работи са обвиняеми за незаконно подслушване. Бившият министър многократно е обвиняван и за други нарушения по Закона за защита на класифицираната информация. Когато говорим за политически контрол върху прилагането на СРС не можем да подминем и това как се използваше информацията. Резултатите, получени чрез СРС не могат да се ползват за друго, освен за доказване на престъпления, пише в закона. Многократно бяхме свидетели на използване на такава информация не според закона от предишното управление. Най-явно това пролича, когато от трибуната на НС бяха четени СРС-та, това е недопустим прецедент.

За операциите, при които е прилагана сила и помощни средства, проверката установи, че 1501 операции са проведени през периода 2009-2013 г. При 701 от случаите силите и средствата са ползвани неправомерно при предишното управление. При 317 не са издавани задължителни писмени заповеди. Притеснително е, че по инициатива на ГДБОП спецотрядът за борба с тероризма е провел 37 операции без да има каквито и да е данни за тях. Спецотрядът за борба с тероризма се ползва при изключително тежки случаи. Няма как някъде да не е останала информация, освен, че са извършвани нарушения, възникват опасения, че спецоперациите са ползвани за репресии. От първите дни на предишното управление имаше идеи за още по-голяма концентрация на власт.

Това се споделяше и от политическото ръководство на министерството и се работеше по това. Не говорим само за случаите, когато ДАНС се говореше, че е раково образувание. Такъв беше репресивният модел на комунистическата държава – контраразузнаване, разузнаване, 6-то управление беше под управлението на министъра на вътрешните работи. Монополът в бизнеса поражда пазарни дефекти. Монополът в сигурността поражда дефекти в демокрацията. Поради тази причина бяха реформите в сектор сигурност. Цели се да няма монопол на службите. Мерките ни са промените в закона за СРС, с които беше създадена ДАТО. Според промените, министърът на вътрешните работи вече няма информация за това кой се подслушва, той не разпорежда прилагането на СРС. Министърът на вътрешните работи няма да има право да въздейства пряко и върху оперативните структури на министерството, тоест няма да има пряка възможност да влияе върху разследването.

Прехвърлянето на ГДБОП целеше да се намали концентрацията на власт в ръцете на министъра на вътрешните работи. Ние не можем да отделим организираната престъпност от корупцията, тъй като корупцията е основна характеристика на организираната престъпност. С обединението се постига и ефектът, че очакваме да имаме сериозно подобрение за противодействието на международния тероризъм“, каза още Йовчев. Цветлин Йовчев изреди и акции на новото правителство срещу контрабандата на цигари и наркотиците.

Хубаво е да слуша човек Цветлин Йовчев, но още по-полезно е да си зададе въпроса – къде беше Цветлин Йовчев, който го било срам, докато Цветанов бил в МВР и защо тогава мълча. А най-прекрасно е Цветлин Йовчев да си отвори очите извън „статистиката“, за да види, че МВР-то му, както и ДАНС-а им, са пълна трагедия.

Същата, каквито бяха и по времето на Цветанов, Борисов и компания.

Afera.bg

«