« Върни се назад Публикувано на 18.01.2011 / 16:22

Цветанов притиска Пенгезов да остави Трактора в ареста. След отказа му – стартира мачкането

 

 

Вместо Висшия съдебен съвет да се занимава с откровени слуги – прокурори и съдии на мафията, в последно време се съсредоточи върху изпълняването на прищевките на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Съдебната власт крайно видимо се е превърнала в евтина държанка на МВР-то на Цветанов, но това, което се случва преминава границите на нормалното.

Шефът на Софийския Апелативен съд Веселин Пенгезов бе превърнат в удобна легенда от вътрешния министър Цветан Цветанов, която трябваше да внуши на обществото колко продажни и лоши са съдиите, които пускат мишените на Цецко Вътрешния.

Днес Висшия съдебен съвет отстрани от поста му Веселин Пенгезов заради скандала с магистратските имоти в Приморско. ВСС счита, че Пенгезов е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етичния кодекс. Решението е взето с 15 гласа "за", 4 "против" и трима въздържали се. Пенгезов остава редови съдия в Апелативния съд.

Втренчването на вътрешния министър в Пенгезов стартира след като Цветанов решава, че това е съдията на „октопода”, а му е удобно така да реши, тъй като Софийски Апелативен съд е изключително важен за него, предвид обжалването на мерките за неотклонение на всички онези, които с „безспорни доказателства” са набутани в арестите от МВР-то на Цветанов с пиар-акцента „борба с организираната престъпност”.

Изключително сериозни и достоверни източници довериха за afera.bg, че след ареста на Алексей Петров вътрешният министър Цветан Цветанов е оказал персонален натиск върху Веселин Пенгезов по отношение на Алексей Петров – Трактора, като го е притискал на всяка цена мярката му за неотклонение да НЕ бъде сменена.

Съдия Пенгезов не се е поддал на мачкането и е отговорил, че никой, още по-малко министър на МВР може да му налага предварително взето решение извън нормите на закона.

Това е фаталната „грешка” на Пенгезов.

От този момент стартира натрапчивото му легендиране като човек на „октопода”.

Най-смешното е, че Веселин Пенгезов е в изключително лоши отношения от години с Алексей Петров – Трактора, благодарение на близостта на Петров с бившия главен прокурор Никола Филчев. Между Пенгезов и Филчев отношения са ледени и Пенгезов дори има свой мотив да си го върне на тандема „Филчев – Петров”, заради минали събития.

Съдията обаче не пожелава да играе мръсната игра на Цветанов и да става съдия под диктовка.

През март услужливо гръмва името на Пенгезов като приятел на „октопода”. Набутват и името на дъщеря му, която иначе отдавна се е отказала от право на стореж по прословутите имоти в Приморско. До този момент никой от останалите, които са строили на воля там не е понесъл каквато и да институнационална „разправа”.

Пред БГНЕС съдия Пенгезов след отстраняването му от поста шеф на Софийския апелативен съд казва: „Отстраниха ме, защото така беше наредено. Имам данни, че решението на ВСС е взето под натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов. Имало е среща между членове на ВСС с вътрешния министър, но на този етап няма да назова имена. Напълно съм убеден, че е имало натиск. Решението е взето с почти 18 гласа "за", което е почти равносилно на броя на гласовете, с които за председател на Върховния административен съд бе избран Георги Колев. Ще обжалвам решението. Имам известни опасения, че двата състава на ВАС ще бъдат обективни, но разчитам на това, че българският съд ще вземе решение въз основа на фактите и според закона. Отстраняването ми от поста е необосновано и незаконосъобразно. Знае се кой не иска да съм председател на САС, но нека да приключи преписката във ВСС. Сред тях има и хора в съдебната система и хора извън нея".

Както е известно, благодарение пак на вътрешния министър Цветанов и натиска му, за шеф на ВАС бе избран Георги Колев без никаква друга алтернатива.

Сега е ред на съдия Пенгезов да каже цялата истина за натиска упражнен върху него лично от Цветанов и защо отказът му да стане пионка на вътрешния министър го направи зорлем авер на иначе противникът му Алексей Петров.

Afera.bg

«