« Върни се назад Публикувано на 30.01.2014 / 14:54

ЦВЕТАНОВ НЕЗАБАВНО НА ПРОКУРОР! 700 СПЕЦАКЦИИ НА ЦВЕТАНОВ ИЗВЪН ЗАКОНА, А ЗА НА 200 НЯМА ДОРИ ДОКУМЕНТ!

 

За близо 700 от проверените 1300 специализирани акции, в които е прилагана сила и помощни средства, няма основание по закона, а за над 200 няма дори документ.Проверката показва, че 200-те спецакции са се случили с устно разпореждане. За тях няма документи за това къде отиват и какъв е резултатът от тях.“, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Преди Коледа МВР започва проверка на всички полицейски операции, при които са използвани специализирани сили при арести. Всички операции на служителите на реда, при които при задържане е употребена сила или са използвани помощни средства са проверени. Проверката обхваща периода от 1 януари 2009 г. до декември 2013 г.

Това е период, в който МВР смени четирима министри: Михаил Миков, Цветан Цветанов, Петя Първанова и Цветлин Йовчев. На въпрос за това, по кое време са акциите, които не са по закон и тези, разпредени устно, Йовчев бе категоричен: „В нашия период няма да намерите такива. Проверката обхваща целия период, когато министерството бе ръководено от сегашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. По негово време имаше акции, които бяха кръщавани, сред тях „Килърите“, „Октопод“, „Наглите“, „Захарно петле“, „Медузите“, „Дупетата“, „Р.А.Л.И.Ц.А“, „М.И.Л.Е.В.“. Министърът обаче препрати към медиите въпроса за това дали е проверено кой е кръщавал тези акции.

АФЕРА още преди години разкри, че акциите са кръщавани от ексглавния секретар на МВР Калин Георгиев.

„Това е подход , който той дълбоко не споделям. Натискът върху съдебната система е нещо, което е недопустимо, неприемливо и аз никога няма да го направя. Това, което искам да приложим като подход е да се огледаме вътре в системата какво можем да направим и да работим, да дадем всичко от себе си, така че да имаме по–добри резултати. Единствено, ако всички институции, системи действат по този начин, ние можем да имаме просперитет в общество. Аз мисля, че в тази посока имаше неща, които са недопустими. Наистина имаше недопустим натиск към съдебната система, към съдии по редица механизми“, каза още Йовчев.

За тези спецакции, по които има устно разпореждане за 200 няма документ защо специализираните сили отиват там и какъв е резултатът. Не може да се случва това – да изпратим някой, да арестува някой, да му сложат белезници и на базата на това – идете и го приберете този. Не се прави така. Ще има санкции и не само санкции, внимателно ще анализираме всичко и ще направим така, щото да имаме гаранции, че това повече няма да се случи. Дали специализираните сили са били използвани за изпълнение на дадени поръчки е въпрос на доказване, но със сигурност е ясно, че не е имало законово основание за това те да бъдат използвани. Ако имам данни за извършено престъпление, ще предоставим на прокуратурата, тя ще реши. Но наистина имало е случаи, в които е нямало нужда да се упражнява репресия спрямо български граждани“, каза още Цветлин Йовчев.

Afera.bg

 

 

 

 

 

 

 

«