« Върни се назад Публикувано на 07.01.2010 / 18:48

Цветанов, кое висше ченге купи два автомата за 3200 лева?

 

 

Вътрешният министър трябва незабавно да назначи проверка и все още има шанс да излезе от грандиозен скандал, който може да съсипе МВР.

На 31.10.2008 година заместник – директора на ОДП – Варна Диян Нанов пише докладна записка до „достойния офицер”, наречен така от вътрешния министър Цветан Цветанов – шефа на ОДП – Варна комисар Митко Димитров, че е получил сигнал от оперативен източник за заровено орьжие на 2 км. от Аксаковска панорама, в посока Кичево, но източникьт не знае на кого е орьжието. Сьщият ден се извьршва проверка на посоченото място, пристига и дознател Герасим Ковачев, който по-кьсно ще разпитва свидетел N:6 по т.нар. варненско „мега” дознание.

На местото е намерена купчина прьст с височина над останалата почва около 20см. Купчината е с размери 80/80см. Като след разравянето на купчината са намерени 2 броя автомати „Калашников” с пьлнители и боеприпаси в бял бризентов чувал.

На 3.11.08г. в 9.00 сутринта е разпитан свидетел N:6 от дознател Герасим Ковачев и „мега” прокурорката Стефка Якимова. N:6 заявява,че горепосоченото орьжие е на „групата, за която ще дава показания”.

Намереното е орьжие обаче е на група, която е разбита преди 6 месеца (13май 2008г.), когато е заловена бригадата на Красьо Дългия.

Орьжието е намерено на 31.10. 2008 г. – есента, 6 месеца след като е разбита групата, но по описанието на дознател Ковачев купчинката прьст стьрчи над останалата почва 20см., което пък означава, че орьжието е било заровено наскоро, най-много няколко дена преди намирането му. Иначе за шест месеца прьстта щеше да се слегне и нямаше да има и помен от прьст, а щеше да има трева.

На никого не прави впечатление как така един и сьщ човек пьрво твърди пред Диян Нанов, че не знае на кого е орьжието, а три дни по-кьсно сочи „групата”. Никой не пита откьде знае за това орьжие свидетел № 6, кой му е посочил мястото, кога е било заровено орьжието и каква е всъщност сьпричасността на този човек кьм това орьжие.

Afera.bg разкри тези факти и ги оповести.

Мълчанието на институцииите е повсеместно.

Вътрешният министър Цветан Цветанов НЕАЗАБАВНО трябва да разпореди проверка, която да установи отговорите на следните въпроси:

  1. Кое изключително високопоставено ченге в ОДП – Варна е платило 3200 лева НЕслужебни пари за закупуването на два броя автомати „Калашников”, открити по-късно в прясната дупка?
  2. Къде е станала размяната на плика с 3200-те лева и автоматите?
  3. Случило ли се е това на магистрала Шумен – Варна? Пътувало ли е ченгето в посока Шумен – Варна? Пътувало ли е другото лице в посока Варна – Шумен? Къде точно е станала размяната?
  4. Кое е било лицето, което е предало автоматите срещу подадения плик с 3200 лева?
  5. Надлежно ли са изтеглени тези пари по служебен път от МВР? Или изобщо такива пари не са от ресурса на МВР?
  6. В какви взаимоотношения са лицето предало автоматите и изключително високопоставения полицай?

Afera.bg обръща внимание на вътрешния министър Цветан Цветанов и неговата прехвалена „Вътрешна сигурност” да проверят и намерят отговорите и на следните знакови въпроса:

  1. Дадени ли са 2200 лева от висш варненски полицай на лице, което е трябвало да ги „набута” на бъдещ обвиняем по т.нар. варненско „мега” дознание?
  2. На кое лице са дадени тези пари?
  3. След като лицето не е успяло да изпълни „мисията си” да ги напъха в ръцете на нацелената „мишена”, какво се случва с тези пари?
  4. Отиват ли тези пари в частни джобове, по съвет на висшия полицай, или /не/ се връщат в МВР?

Afera.bg

«