« Върни се назад Публикувано на 23.01.2014 / 12:20

ЦАЦАРОВ: СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА Е БИЛА ЗАЛИВАНА С ГОТОВИ РЕАЛИЗИРАНИ ОПЕРАЦИИ, ПРЕЗЕНТИРАНИ В МЕДИИТЕ, С МНОГО СЪМНИТЕЛЕН КРАЕН ИЗХОД!

 

„Волен Сидеров ще има внесен обвинителен акт в съда. Другите два обвинителни акта срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов ще бъдат внесени в съда още през следващата седмица. Предстои да бъде разпитана френската гражданка, която е и дипломатически служител, но това ще стане след контакт с ръководителя на френската дипломатическа мисия. Предстои да бъде разпитан летателния състав и кабинния състав на самолета, предстоят и още няколко разпита пред съда, ще бъдат разпитани и народните представители, придружавали Волен Сидеров в пътуването му от София до Варна.

Имаше спекулации по въпроса защо не са били разпитани до момента. Аз отговорих на това. Не можеш да разпиташ някого, който размахвайки картата си се отдалечава от теб. По отношение на Сидеров реакцията беше експресно адекватна на експресното му поведение”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Относно внесения в прокуратурата сигнал за това как предишните управляващи са използвали „Авиоотряд 28“ и военните въздухоплавателни летателни средства, Цацаров коментира: „Основното разследване върху, което трябва да се концентрираме там са военните въздухоплавателни средства, там нещата не стоят добре. От 49 полета 22 са били празни и това е посочено от експертизата. Развитие по това разследване ще има тогава, когато е готова съдебно-счетоводната експертиза за стойността на международните полети.”

Цацаров отказа да коментира факта, че съдът върна на прокуратурата обвинителния акт за бюлетините в Костинброд: „Коментарът на съдебен акт се нарича протест, от мен няма да чуете нищо друго. Делото е върнато заради процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт, ако се окаже, че такива нарушения са допуснати, което ние не смятаме, ще ги поправим и отново ще внесем обвинителния акт“.

Главният прокурор коментира и доклада на Европейската комисия: „Докладът е реалистичен, той отразява положението в страната такова каквото е. По отношение на прокуратурата аз го оценявам като реалистичен и като по-скоро позитивен. Съществува препоръка за стриктно изпълнение на сроковете по плана за действие на прокуратурата, както и за вграждането му в цялостната стратегия за реформа на нашата съдебна система, което означава, че планът за действие е одобрен. В доклада има и достатъчни критики и ние си ги знаем. През последната една година работихме на максимална степен и свършихме това, което бяхме в състояние да свършим, не очаквайте за една година чудеса. Мисля, че усилията ни да променим начина на работа на самата машина, да създадем специализирани екипи и да тръгнем в някаква посока бяха оценени. Трябва да има промяна в закона, за да се осмисли по-добре компетентността на специализираната прокуратура. Време специализираната прокуратура да започне да работи. Причината Специализираната прокуратура да не функционира добре до момента са проблеми, свързани с вътрешната организация, както и с недостатъчно кадрово осигуряване. Освен това на моменти специализираната прокуратура е била заливана или са й били директно поднасяни готови реализирани операции с много съмнителен краен изход тоест те са били реализирани, били са надлежно презентирани пред медиите, след което са намирали своето място в Специализираната прокуратура.

Когато едно нещо е влязло в прокуратурата, а преди това е обиколило всички телевизионни екрани и е създадено с някаква си съвсем друга цел, много е трудно да искаш краен продукт от това нещо“.

Запитан дали критиките му са и към Борислав Сарафов, който беше начело на Специализираната апелативна прокуратура, Цацаров подчерта: „Аз имам изключително висока оценка за работата Борислав Сарафов и проблемите не са в Специализираната апелативна прокуратура, проблемите са в Специализираната прокуратура сама по себе си“.

Afera.bg

«