« Върни се назад Публикувано на 06.11.2014 / 13:37

Цацаров, Борисов, Цачева, смятате ли, че това е поведението – на Агенция Пик, към което трябва да се придържат отговорните медии? Институции, не подкрепяйте медии, които не спазват елементарна етика!

Сотир Цацаров Агенция  ПикОстра декларация на АЕЖ, Мрежа за свободно слово и „Медийна демокрация“ срещу Цацаров и Цачева

Високата оценка за медии, нарушаващи журналистическата етика, отново поставят под въпрос морала в управлението на страната“. Това се казва в съвместна декларация на Асоциацията на Европейските журналисти- България, Мрежа за свободно слово и фондация „Медийна демокрация“. В документа трите организации възразяват срещу заявената подкрепа за агенция ПИК от страна на председателката на парламента Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и др.
Асоциацията на европейските журналисти – България, Мрежа за свободно слово и фондация „Медийна демокрация“ призовават както българските политици, така и представителите на институциите в страната да заявят ясно позициите си към медии, които не спазват елементарни етични правила. Нещо повече – явните демонстрации на подкрепа и близки отношения между политици и медии, на които често ставаме свидетели у нас, са недопустими за едно демократично общество и компрометират ролята на журналистиката като „куче-пазач“ и коректив на властта“, се казва още в острата декларация.
Миналата седмица агенция ПИК на Недялко Недялков, която, както се посочва в декларацията, не е подписала Етичния кодекс на българските медии и която често е давана за пример за нарушаване на записаните там стандарти, шумно отпразнува рождения си ден. Със снимки в статията – „Елитът на крака при ПИК. Бойко: Имате доверието на читателите! Цацаров: Популярността ви расте! Цецка: Да сте все така №1! Местан: Задавате дневния ред!“ беше илюстрирано, че празникът на сайта е бил уважен лично от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, кандидата за регионален министър Лиляна Павлова. Поздравителен адрес е пратил главният прокурор Сотир Цацаров, който пише, че е убеден в „професионализма на медията“. До ПИК отделно с поздравления се е записал и заместникът на Цацаров Борислав Сарафов. На събитието е присъствал и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. В собствената информация на ПИК специално се подчертаваше и присъствието на депутата от ДПС Делян Пеевски.
Бихме искали да попитаме публичните личности, заявили подкрепата си за ПИК , одобрявате ли и поощрявате ли начина, по който агенцията отрази трагедията на самозапалилата се жена пред президентството в понеделник. Харесаха ли ви снимките, които ПИК публикува като илюстрация към крайно манипулативния си текст, по случая? Смятате ли, че това е поведението, към което трябва да се придържат отговорните медии?“, питат трите медийни организации.
Ето и пълния текст на декларацията:
Високата оценка за медии, нарушаващи журналистическата етика, отново поставят под въпрос морала в управлението на страната.
Асоциацията на Европейските журналисти-България, Мрежа за свободно слово и фондация „Медийна демокрация“ изразяват възмущение от заявената подкрепа за агенция ПИК от страна на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев, и други представители на държавни институции и политически партии.
С недоумение научихме, че председателят на Народното събрание е присъствала лично, а главният прокурор е изпратил поздравителен адрес по повод рождения ден на агенцията. Държим да отбележим, че това е медия, която не е подписала Етичния кодекс на българските медии и не само не спазва, но и редовно грубо нарушава записаните там стандарти.
В писмото си до ПИК главният прокурор Сотир Цацаров подчертава „професионализма“ на работещите в агенцията. Позволяваме си да му припомним, че само преди няколко месеца въпросната медия публикува снимка на напълно невинен човек, набеждавайки го за извършител на жестоко убийство. Изключително притеснително е, ако главният прокурор на една държава и председателят на парламента споделят подобни стандарти за професионализъм.
Бихме искали да попитаме публичните личности, заявили подкрепата си за ПИК , одобрявате ли и поощрявате ли начина, по който агенцията отрази трагедията на самозапалилата се жена пред президентството в понеделник. Харесаха ли ви снимките, които ПИК публикува като илюстрация към крайно манипулативния си текст по случая? Смятате ли, че това е поведението, към което трябва да се придържат отговорните медии?
Както вече стана ясно, Сотир Цацаров и Цецка Цачева не са били единствените представили на високи постове на държавни институции и политически партии, уважили рождения ден на ПИК. В същото време както председателят на Парламента и главният прокурор на Републиката, така и по-голямата част от присъствалите на коктейла в х-л „Шератон“, необяснимо пренебрегнаха празника по повод 40 години от основаването на Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет „Климент Охридски“.
Асоциацията на европейските журналисти – България, Мрежа за свободно слово и фондация „Медийна демокрация“ призовават както българските политици, така и представителите на институциите в страната да заявят ясно позициите си към медии, които не спазват елементарни етични правила. Нещо повече – явните демонстрации на подкрепа и близки отношения между политици и медии, на които често ставаме свидетели у нас, са недопустими за едно демократично общество и компроментират ролята на журналистиката като „куче-пазач“ и коректив на властта.

www.legalworld.bg

 

«