« Върни се назад Публикувано на 16.03.2011 / 18:39

Христо Милков заформи второ издание на „Тихина”

 

 

Това очевидно е подтикнало един от основоположниците на МСРО (Морски специализиран разузнавателен отряд – „Тихина”) да подготви второ издание на първата си книга.

Шефът на ТИМ-СОТ, Христо Милков, написа и издаде немалко книги след „Тихина”, но не сме скривали от него, че първата му книга грабва най-много. Даже и с премълчаванията, дори и с намеците в текста кой точно се крие зад прозвищата на Гениалния, Скептика и Експлозива, например.

„Наблюдавах с критично око отработените движения на всеки един от тримата, които харманично се вписваха в цялостните действия на групата на този финален етап от учението. Това беше гаранция, че Гениалния можеше самостоятелно да поведе своя група в изпитанията, които чукаха на вратата на поделението. Беше готов да изгражда екип с характер, да го обучава така безжалостно, че като възникне истински проблем, да им се стори като почивка. След това, за да поддържа успеха си, оставаше само да поема повече рискове, включително и най-големия: Да води хората си отпред, където винаги е самотно и ветровито!”.

Последният абзац на книгата е като въздишка на удовлетворение след пробягани 100 километра – Христо е правил и това. Но слаломирането между написаното ясно и недоизказаното е било изпитание за него не заради някакви измислени съображения за опазване на „класифицираната информация”, а поради уникалната скромност на някои от неговите хора – като на Гениалния, да речем, който за нищо на света не иска да се шуми около легендарното му минало на командос от МСРО.

Но в послеслова на второто издание Христо Милков все пак осветява няколко имена. „Сега е времето да повдигна още завесата на „Тихина”, за да се види, че под псевдонимите в книгата всъщност живеят реални хора. (…) В 41 Народно събрание на Република България наши представители са д-р Красимир Петров и адкокат Емил Радев. Кметът на район „Приморски” в град Варна, г-н Пламен Градинаров, направи първите си уверени стъпки като млад офицер в нашето поделение.”. Милков не забравя да спомене и доц. д-р Пламен Минчев и д-р Константин Герганов, работили в „горещи точки”. Милков изразява благодарността си на собственика на мидена ферма Найден Станев, спомоществувател на второто издание на „Тихина”. Но Гениалния си остава все така забулен в непроницаема тайнственост. Вероятно все още действащ водач на „екип с характер”…

 

Любомир Живков

 http://www.bgsniper.com

 

«