« Върни се назад Публикувано на 20.11.2014 / 11:07

Христо Иванов задкулисно атакува Сотир Цацаров

Сотир ЦацаровДва дни преди Висшия съдебен съвет да проведе широка обществена и експертна дискусия по Стратегията за реформа на съдебната система, представена от министъра на правосъдието Христо Иванов, самият той задкулисно готви атака срещу ВСС.

В понеделник в супер-луксозен хотел в центъра на София ще се проведе пресконференция на тема: “Мониторинг на стратегически области в работата на ВСС”. Изпълнител на проекта е неизвестната Фондация “Център за съдебна и разследваща журналистика”. Оказва се обаче, че тази Фондация финансира интернет-сайт, в който се публикуват основно статии срещу ВСС и срещу дейността на главния прокурор. Самата Фондация е регистрирана през юли месец 2013 г., а за нейни учредители са посочени основно журналисти от медиите на Иво Прокопиев, както и назначената наскоро за директор на Пресцентъра на Министерството на правосъдието журналистка Мирела Веселинова. Самата Веселинова до 1 октомври тази година е главен редактор на специализиран юридически сайт, който яростно атакува Сотир Цацаров и ВСС, а в същото време отразява единствено в позитивна светлина Христо Иванов, независимо от тежките нарушения, които той допусна за по-малко от четири месеца във властта. Сред учредителите на Фондацията са и други имена, които се свързват с финансиране от фондация „Америка за България“.

Друга подробност е, че учредител на Фондацията, която готви атака срещу ВСС и Сотир Цацаров, е и лично Христо Иванов. Формално министърът на правосъдието е освободен от участие в органите на Фондация “Център за съдебна и разследваща журналистика” на 21 юли 2014 г.

Очевидно е, че задкулисието на съдебната система всъщност е Христо Иванов, лично и персонално. Елементарно! Така реформа не се прави!

Росица Георгиева

 

«