« Върни се назад Публикувано на 18.11.2014 / 13:50

Христо Иванов готви скандално назначение!

Христо ИвановНовите управляващи минават отвъд границите на търпението. Да не се изненадват, ако скоро протестите бъдат подновени. Борецът за съдебна реформа показва как може да се погазва правото! Готвен за заместник-министър на правосъдието е трябвало да бъде уволнен от МП, заради участие в „нагласен“ конкурс.

На утрешното си заседание правителство се очаква да разгледа промяна на Устройствения правилник на Министерството на правосъдието, с което заместник-министрите на ведомството от трима да бъдат увеличени на четирима.
Според информация на в-к „Сега“ четвъртият заместник на правосъдния министър Христо Иванов ще бъде Атанас Славов, член на Гражданския съвет на Реформаторския блок и доктор по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Миналата седмица със заповед на премиера Бойко Борисов за заместник-министри на правосъдието бяха назначени съдиите Петко Петков и Вергиния Мичева-Русева, както и прокурор Андрей Янкулов, предаде репортер на БГНЕС.
Готвеният за заместник-министър на правосъдието Атанас Славов от 2012 г. е служител на министерството като „държавен експерт“ в Дирекция „Съвет по законодателството“. В публикация на в-к „Преса“ от 5 август тази година се съобщава, че назначаването на Славов в Министерството на правосъдието, със заповед на бившия правосъден министър Диана Ковачева от 1 юни 2012 г., е станало в нарушение на конкурсната процедура. Проверка на Инспектората на МП, извършена едва в първата половина на 2014 г., установява, че Атанас Славов изобщо не е трябвало да бъде допускан до конкурс, защото не е отговарял на изискването за 5 години професионален опит и юридически стаж. „Кандидатът не отговаря на условието сега, както не е отговарял на него и през 2012 г.“, категорични са проверяващите, които се позовават на Наредбата за прилагане на класификатора, според която професионален опит се доказва с официални документи за трудов, служебен и осигурителен стаж, а Атанас Славов не е представил нито трудова книжка, нито удостоверение от работодателя за осигурителен стаж по образците УПИ-2 и УПИ-3. Представял е граждански договори, копие от осигурителна книжка и справка за внесени осигуровки, част от които се зачитат само за стаж за пенсия. Към момента на назначаването му в правосъдното министерство Атанас Славов е имал само 2 години, 5 месеца и 29 дни доказан стаж, при нужни 5 години, става ясно още от заключението на Инспектората. Въпреки това, през 2012 г., конкурсната комисия начело с тогавашния главен секретар на МП Елена Петкова е допуснала Славов да се яви, а по-късно и да спечели конкурсната процедура.
Проверката на Инспектората на МП установява и второ нарушение на трудовото законодателство. От юли 2012 г. Атанас Славов има трудов договор във Философския факултет на Алма Матер, а с анекси от 2013 г. и 2014 г. е назначен и на пълен работен ден. В същото време той е служител и на Министерството на правосъдието. Законът позволява втори договор с ВУЗ, но не и „дублиране“ на работното време в учебното заведение и в държавната администрация, категоричен е Инспекторатът на правосъдното министерство, цитиран от изданието. Странното в случая е, че въпреки изводите от проверката, на базата на която Атанас Славов е трябвало незабавно да бъде уволнен, нито бившият правосъден министър Зинаида Златанова, нито настоящият са предприели необходимото, а Христо Иванов дори готви издигането му. С назначаването за заместник-министър на правосъдието на Славов ще се предостави възможност да упражнява контрол и върху Инспектора на ведомството, който е установил нарушенията.
През август месец, пред в-к „Преса“, Атанас Славов отрича да е нарушавал трудовото законодателство и така да е постъпил в Министерството на правосъдието. От автобиографията на Славов, достъпна на интернет-страницата на СУ „Св. Климент Охридски“, обаче става ясно, че от придобиването на юридическа правоспособност в края на 2004 г. до назначаването му в МП през 2012 г., бъдещият заместник-министър е работил като консултант и хоноруван преподавател, което не е достатъчно за придобиването на нужния юридически стаж.
От биографията на Славов се установява и друг факт, който в голяма степен показва и принципите на избор на заместниците си, които самият правосъден министър вероятно следва. От придобиването на юридическа правоспособност през 2004 г., до влизането му в Министерството на правосъдието, след очевидно опорочен конкурс през 2012 г., Атанас Славов е посочил в биографията си, че е бил правен консултант на Български център за нестопанско право. Само преди дни въпросната неправителствена организация номинира в конкурса на Българския хелзинкски комитет „Човек на годината“ назначената в петък за заместник-министър на правосъдието съдийка Вергиния Мичева-Русева.

Дора Николова

 

«