« Върни се назад Публикувано на 27.05.2011 / 16:08

Хората на Яне скачат срещу ДАНС заради подписката им за референдум

ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ГРУПАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ

КОНСЕРВАТОРИ И РЕФОРМИСТИ

В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

 

СИГНАЛ

 

От:      Инициативен комитет на граждани за произвеждане на национален референдум по въпроса за приемане на нова конституция,
София, бул. „Дондуков” № 15

 

Относно:       Закононарушения, в т. ч. длъжностни престъпления, неизпълнение на служебни задължения и злоупотреба със служебно положение от страна на високопоставени лица от Народното събрание на Република България и кадрови агенти от ДАНС, във връзка с подписка за нова конституция

 

Уважаеми господа,

 

През последните месеци са налице изключително тревожни сигнали за намеса на специалните служби на България /ДАНС/ при провеждане и администриране на гражданска инициатива с искане за приемане на нова конституция на страната. Касае се за недопустимо вмешателство на силови държавни органи при формиране и изразяване на граждански и политически възгледи и реализирани тежки нарушения на конституционните свободи и политическите права на българските граждани, включително на заложените в Лисабонския договор и вътрешното законодателство възможности за пряко участие на гражданите при решаване на важни обществени въпроси. А така също за умишлено забавяне на администрирането на подписката от компетентните държавни органи, законовите срокове за което отдавна са изтекли.

 

Хронологията на събитията е следната:

 

1. На 02.05.2010 г. се проведе учредително събрание на 244 български граждани с избирателни права от над 200 български общини. Избран е Инициативен комитет за произвеждане на национален референдум с въпрос „Желаете ли предсрочно прекратяване мандата на 41-то Народно събрание с цел свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция” /наричан по-долу за краткост „Ивициативен комитет за нова конституция”/. Инициативният комитет е непартиен орган, доминиран от представители на дясно-консервативната опозиция и е председателстван от лидера на партия «Ред, законност и справедливост» Яне Янев.

2. На 01.09.2010 г. членовете на Инициативен комитет внесоха уведомление № 039-00-105 до Народното събрание на Република България, с което започнаха събирането на необходимите според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /ЗПУГДВМС/ подписи за предизвикване на референдум.

3. На 16 октомври 2010 г., притеснени от успеха на подписката и започналата масова подкрепа на идеята за нова конституция, народни представители от ГЕРБ внасят в Народното събрание проект за промяна в ЗПУГДВМС. С подкрепата на ксенофобската партия „Атака” парламентът приема поправка, която предвижда процедура за проверка на събираните при граждански инициативи подписки от дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” /ГРАО/ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според преходните и заключителните разпоредби на Закона промените ще се прилагат със задна дата и спрямо вече стартирали процедури за провеждане на референдум. Законът не предвижда възможност силови ведомства да се ангажират с такива проверки, още по-малко специалните служби в лицето на ДАНС. Нещо повече, ЗПУГДВМС предвижда специална защита на личните данни на участниците в подписките и императивно предвижда те да не могат да се използват за друга цел.

4. Към края на месец ноември 2010 година, когато тримесечният срок за събиране на подписите приближава към края си, членове на Инициативния комитет започват да получават сигнали от граждани, че управляващата партия ГЕРБ, която категорично се обявява срещу идеята за нова конституция, възнамерява да обяви подписката за фалшифицирана и че са давани негласни указания на нейни местни координатори в различни региони на страната да изпращат хора, които да се подписват под неистински самоличности на обособените пунктове за събиране на подписи. Същите са започнали да изтеглят формуляра на подписката, който е качен при свободен достъп в Интернет, за да попълват и изпращат по пощата на адреса на Инициативния комитет бланки с данните и подписите на починали лица и на такива, които трайно не пребивават на територията на Република България.

 

5. По същото време и по разпореждане на ръководството на ДАНС кадровите агенти Красимир Христов и Александър Билев са фабрикували несъществуващи „доказателства”, които да изкарат подписката уж фалшифицирана.

 

Двамата, в съучастие с трети лица, са се снабдили с формуляри от интернет-страницата на партия „Ред, законност и справедливост” и от регионални пунктове в страната, като са вписвали в тях личните данни и са подправяли подписите на лица, които в действителност не са участвали в подписката. Личните данни на тези лица чрез нерегламентиран достъп са били придобити от информационните масиви на банки, застрахователни дружества и други големи компании. По същия начин чрез използване на информация от масивите на служба ГРАО кадровите агенти на ДАНС Красимир Христов и Александър Билев, заедно със съучастниците им, умишлено са вписвали във формулярите данните на починали лица и са подправяли подписите им. След това фабрикуваните неистински формуляри са били изпращани по пощата на адреса на Инициативния комитет или са били предавани в регионалните пунктове из страната. Всичко това е направено с предварително планирана цел да се извърши впоследствие официална проверка, която чрез анализ на фабрикуваните от кадровите агенти на ДАНС Красимир Христов и Александър Билев данни да „установи” нарушения. И наистина, манипулацията протече точно по тази сценарий чрез внасяне на прословутия „анонимен” сигнал до председателката на парламента Цецка Цачева и последвалата извадкова проверка на ДАНС. Манипулацията е стигнала до там, че в подписката са вписани депутати от ГЕРБ като Владимир Тошев и жена му, за да им се даде възможност на по-късен етап да правят изявления срещу идеята за провеждане на референдум.

6. На 01.12.2010 г. членовете на Инициативния комитет внесоха в Народното събрание необходимите документи по ЗПУГДВМС /предложение, мотиви/, заедно с подписите на 597 152 български граждани с право на глас, които подкрепят инициативата за свикване на Велико народно събрание с цел приемане на нова конституция. Същият ден председателят на Парламента Цецка Цачева отказа да приеме лично подписката и обяви публично пред медиите, че не е време да се провежда такъв референдум.

7. На 12.01.2011 г. в късния следобед членове на Инициативния комитет и народни представители от партия „Ред, законност и справедливост” започват да получават информация от различни региони на страната, че агенти на специалните служби ДАНС са започнали посещения в домовете на граждани, подписали се в подписката за приемане на нова конституция. Очевидно са били предварително инструктирани, защото с малки нюанси са задавали следните въпроси: „Знаете ли за подписка на РЗС за нова конституция? Подписвали ли сте се в нея? Известно ли ви е, че тези хора ще правят държавен преврат? Не помислихте ли, че с личните ви данни могат да продадат жилището ви?” На уплашените граждани са показвали ксерокопие от съответната бланка, където е положен подписът им. Накрая са ги карали да пишат декларации, че в действителност не подкрепят подписката. Повечето от гражданите не издържали на този шантаж и подписали предложената им декларация. На тръгване агентите на ДАНС ги предупреждавали да пазят в тайна проведения разговор, защото се касаело за „национална сигурност”. Има и направо абсурдни случаи, като например

 

началникът на врачанският регионален отдел на ДАНС се обадил лично на народния представител Емил Василев с молба да му даде телефон на местния партиен координатор, за да го разпита.

 

8. На следващия ден, 13.01.2011 г., сигналите се потвърдиха от местни координатори на подписката в Ямбол, Видин, Враца, Габрово, Бургас и София, при които потърпевшите граждани са ходили да се оплакват. Някои членове на „Ред, законност и справедливост” са били до такава степен уплашени, че подавали молби за напускане на партията. Разказвали са куриозни случаи, например как дворната врата на една от посетените от ДАНС къщи в Ямбол е била заключена и агентите са прескочили през оградата, все едно преследват опасен престъпник. Обитателите на сградата очаквали всеки момент да бъдат проснати на земята и арестувани. Това накарало председателя на Инициативния комитет Яне Янев същия ден около 14.00 часа да се обади на председателя на ДАНС Цветлин Йовчев за обяснение. Отговорът бил, че това се случва по нареждане на Председателя на парламента. Два часа по-късно Йовчев изпраща писмо до Цецка Цачева, в което докладва „резултатите” от проверката, които са меко казано манипулирани чрез описания горе физически и психологически натиск върху гражданите. Същевременно писмото веднага се разпространява до медиите не от пресцентъра на Народното събрание или на ДАНС, а от пресцентъра на управляващата партия ГЕРБ. Очевидно се касае за съгласувана между специалните служби и управляващата партия операция, която може да се посочи като учебникарски пример за понятието „политическа полиция”.

9. На 17.01.2011 г. председателят на парламента Цецка Цачева обясни публично, че още в деня на представянето на подписката е получила анонимен сигнал с текстови материал и диск със запис. Това я накарало да сезирала ДАНС без дори да изчака подписката да бъде окончателно приета в деловодството на Народното събрание. Г-жа Цачева заявява в интервю за информационна агенция „Фокус”, че в действителност не е разполагала с доказателства за нередности в подписката, но се почувствала длъжна да поиска проверка. Защо точно от ДАНС е резонен въпрос, тъй като нито тя, нито ДАНС имат правомощия за подобен род проверки по ЗПУГДВМС.

10. Междувременно е публикувано национално представително изследване на агенция „Сова Харис” под ръководството на уважавания социолог Васил Тончев. Съгласно това изследване 780 000 души са заявили, че са се подписали в подписката на РЗС за нова Конституция, а още 1 800 000 души са заявили желание да го направят. Други 1 200 000 души са изразили колебание, но не и отрицание. Това представително национално изследване влезе в драстична колизия с „резултатите” от проверката на ДАНС, която явно „разследваше” собствените си фалшификации и манипулации.

11. Въпреки огромния обществен скандал,

 

на 27.01.2011 г. започват разпити в ДАНС на регионални координатори на партия „Ред, законност и справедливост”, някои от които са се ангажирали като граждани и със събирането на подписи за референдум за нова конституция.

 

Тези разпити са провеждани по една и съща схема: непознато лице им се обажда по телефона, представя се за служител на ДАНС и с императивен тон им разпорежда да се явят за разпит на определена дата в София. И всичко това при положение, че законът за ДАНС не предвижда такова правомощие на специалните служби. При един от разпитите като защитници на ямболския координатор на подписката са присъствали народните представители Емил Василев, Кристияна Петрова и Георги Терзийски, и тримата дългогодишни наказателни адвокати. По тяхно настояване провеждащите разпитите агенти на ДАНС Иван Москов, Тихомир Стоев и Ангел Ангелов се принудили да им покажат прословутия „анонимен сигнал” до председателя на парламента Цецка Цачева. Оказва се, че той е в обем от едва половин страница и освен че не е подписан, не носи никакви данни за подател. Съдържанието му е меко казано несериозно, фрагментарно и явно манипулативно и клеветническо.

12. Във връзка с неправомерните разпити на координатори на подписката и провеждащата се недопустима проверка по анонимен донос с несериозно, фрагментарно и явно манипулативно и клеветническо съдържание, Инициативният комитет е внесъл официален сигнал, попадащ в компетенциите на Софийска градска поркуратура. С него се иска разследване на действията на агентите на ДАНС Александър Билев, Красимир Христов, Иван Москов, Тихомир Стоев и Ангел Ангелов. Прави впечатление, че

 

Александър Билев е същият този агент на ДАНС, който проведе знаковата полицейска операция „Дедесарите”, при която доказани данъчни престъпници бяха пуснати без дори да им се подвигне обвинение, а впоследствие се установи, че са имали „бизнесотношения” с ръководството на ДАНС.

 

Същият този Александър Билев бе основно действащо лице и по друга шумно провалила се полицейска операция – „Октопод”. За него се твърди, че е ръководител на неофициалното звено „Политическа полиция” в ДАНС и момче за поръчки на компрометираното й ръководство в лицето на сегашния зам. директор Иван Драшков, дългогодишен служител на комунистическите специални служби „Държавна сигурност”. Той е бил координатор и на също така шумно провалилият се опит за дискредитиране на лидера на опозицията Яне Янев, поръчково оклеветяван в продължение на месеци от проправителствените медии в сътрудничество с ДАНС, управляващата партия ГЕРБ и ксенофобския депутат Волен Сидеров. При опитите за дискредитиране на подписката за нова конституция се стига до истински ексцесии. Така например е правен опит за вербуване на щатния служител на партия „Ред, законност и справедливост Владислав Михайлов /за което имаме собственоръчните му обяснения/. Също така чрез измама едно 19-годишно момче, участвало при събирането на подписи по софийските улици, е било повикано в ДАНС, под предлог, че ще започне работа като шофьор. Вместо това чрез заплашване е принудено против волята си да подпише „показания”, че партия „Ред, законност и справедливост” се финансира от държавата Израел и че той лично бил фалшифицирал хиляди подписи /също разполагаме със собственоръчните му обяснения/.

 

Действията на агенти на ДАНС и разпоредилите провеждането на този абсурд техни началници, са изцяло незаконни и противоконституционни.

 

Те са в разрез и с политиката на Европейския съюз за засилване на пряката демокрация и гражданската инициатива. Въвличането на специалните служби в политическата борба и използването им срещу опозиционно настроени партии и граждани е недопустимо в която и да било цивилизована държава. То противоречи на изконни демократични ценности и създава прецедент за целия Европейски съюз. Същото се отнася и до председателя на парламента, която очевидно е превишила правомощията си, държейки се като политкомисар на управляващата партия ГЕРБ. Налице са и данни за извършени престъпления по Наказателния кодекс на Република България от длъжностни лица. Става дума за нарушения на ЗПУГДВМС, както следва:

-чл. 12 ал.5, който имплицитно съдържа в себе си забрана за използване на личните данни на участниците в подписката за други цели;

-чл. 13 ал.2, който задължава председателя на парламента да изпрати подписката в служба ГРАО и последната да извърши незабавна проверка;

-чл. 13 ал.4, който задължава председателя на парламента да уведоми Инициативния комитет при наличие на нередовности в подписката;

-чл. 13 ал.7, който задължава парламента да се произнесе в срок до три месеца.

Такива случаи на масово нарушаване на лични и политически права на гражданите от специалните служби не са известни в Република България след краха на тоталитарната държава през 1989 година. Предвид големия медиен отзвук по темата, този прецедент имаше и ще има дългосрочни последици и ще възпира гражданите от участие и в други подобни инициативи.

            При това положение Инициативният комитет за нова конституция взе решение официално да сезира Европейската комисия, както и да настоява пред нея за сезиране на Европейския парламент с цел приемане на специална резолюция, с която да осъди потъпкването на граждански и политически права в Република България и намесата на силови държавни институции при провеждането на граждански инициативи.

 

Възникват множество основателни въпроси, чийто отговор е изцяло в компетенциите на прокуратурата на Република България, която в рамките на нарочна проверка следва да изясни:

 

1. Къде понастоящем се намира подписката за нова конституция?

2. Поради каква причина е нарушен законът и подписката в продължение на повече от половин година не се администрира по предвидения в ЗПУГДВМС ред?

3. Кои длъжностни лица носят отговорност за посочените горе нарушения на закона и каква е персоналната роля на председателя на парламента Цецка Цачева?

4. Извършвана ли е проверка на подписката от служба ГРАО и ако не – в какъв срок все пак ще бъде тя осъществена?

5. По чие разпореждане подписката за нова конституция е била предоставена на ДАНС, след като ЗПУГДВМС императивно забранява използването на личните данни на участниците за други цели, респ. има ли гаранции, че имената на участниците няма да бъдат вкарани в база данни на ДАНС?

            6. На какво основание председателят на парламента инициира, а ДАНС извършва проверка на подписката, след като законът не допуска това, а прокуратурата не е била предварително сезирана?

            7. Поради каква причина се извършва многомесечна проверка по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, след като същият не допуска разглеждането на анонимни сигнали?

            8. Кой е разпоредил масовото нахлуване на агенти на ДАНС в домовете на стотици български граждани в градовете Ямбол, Бургас, Габрово, Видин, Монтана, Враца и София, с последващо настояване да се декларира отказ от подпис, на какво основание е станало това, имало ли е прокурорско разпореждане за подобно действие и дали случилото не се съставлява престъпление срещу политическите права на гражданите или длъжностно престъпление?

            9. Кой носи отговорност за уникалните в своята незаконосъобразност действия на кадровите агенти на ДАНС Александър Билев, Красимир Христов, Иван Москов, Тихомир Стоев и Ангел Ангелов?

10. С какво една подписка на български граждани, провеждана изцяло по заложените в закона процедури, в духа на Лисабонския договор и с искания за политически реформи би могла да застраши националната сигурност на страната, че се налага намесата на ДАНС?

 

За Инициативния комитет:

Яне Янев

Атанас Семов

Емил Василев

                                                                                                                     

«