« Върни се назад Публикувано на 06.05.2022 / 17:25

ХЕРО МУСТАФА ЗАЩО Я НЯМАШЕ МЕЖДУ РУМЕН РАДЕВ И КИРИЛ ПЕТКОВ? КЪДЕ Е НАШАТА ДЪРЖАВНА РЪКОВОДИТЕЛКА МУСТАФА? ЗА КАКВО ДА И ГЛЕДАМЕ САМО ПРОТЕЖЕТАТА? ПРЕЗИДЕНТ, ПРЕМИЕР И АРМИЯТА ИМ. НЕБЪЛГАРСКАТА! ЖАЛКИ!

Херо Мустафа защо я нямаше между Румен Радев и Кирил Петков на площада? Нали американците ще ни пазят от лошите руснаци? Нали американците държат дистанционното управление на парламента и правителството? Нали американците накараха Радев да стъпче българската Конституция и да назначи противоконституционно Петков за премиер?

Къде е нашата държавна ръководителка Херо Мустафа? За какво да и гледаме само протежетата?

Мустафа, днес е твой ден! Ден на храбрата и непобедима богиня Херо.

Натовска армия ли? Нито натовска, нито армия.

Гледам с умиление и приятелско снизхождение преминаването в строй на представителните роти от българската армия. На официалното място са подредени президента, вицето, кирил петков, военния министър и началника на отбраната.

Гледам тези всички попаднали там случайници и си мисля:

Нито един от тези индивиди няма представа защо е там и какво се случва, дори пред очите му. Толкова са зле! На никой от тези не му прави впечатление, че предствавителните части на БА се разхождат и се спъват като куци коне пред очите им. Това не е нито военен строй, нито маршируване на военни!

Преди повече от 30 години бях курсант във Военното училище и подготовката ни по строева подготовка беше делегирана на един старшина-строевак. Ако ние, новобранците тогава, марширувахме като тези „представителни роти“ и старшината ни гледа, сигурно щяхме да си изгнием на плаца. Да не говорим, че щяхме да се въртим като пумпали на един пръст денонощно и нямаше да знаем кога започва деня и кога нощта. Така се възпитаваше офицерски дух, създаваха се важни навици и се изграждаха здрави основи.

Сега военният параден строй е пасмина от куци коне и на никой от „официалните“ не му прави впечатление. Защо?

Ами как да му направи, като президентът ни вярно е офицер, но авиатор – на тези видове им липсва цялостна военна подготовка, министъра на отбраната е извънземнен лунатик, а началника на отбраната ни е добър човек, но едва морски офицер. Нито един от тези не е учил в команден профил!

В онова време само кашици осъществяваха общото ръководство, тактиката и стратегията в армията. Никой друг! Сега гледам, че в руската армия продължават да командват все още този вид офицери, които знаят как се правят нещата на истинското бойно поле. И както виждате руската армия си е номер едно и ще бъде такава.

Такъв срам изживявам като гледам този парад на суетата в София, че направо ми настръхва косата от ужас.

Държавно ръководство – изгубено в превода, политическо ръководство – овластени гепачи и слуги, администрация – дъно покрито с тиня, армия – куцо кьораво и сакато.

Ужасих се и от „новата“ бойна униформа, която беше показана. Ами като ги гледам облечени в нея – каски, оборудване и оръжия, все едно гледам изпаднали германци след нощен запой. Войниците изглеждат като чучела на слънчогледова нива и са толкова смешни и нелепи, че чак ми става жал. И ако това е „новото натовско оборудване“ по добре да се връщаме към най-старато, защото с него поне изглеждат като войници, ако не друго.

Тримата от запаса, гледали ли сте? Това са те – президент, премиер и армията им.

Небългарската.

Жалки.

Николай Марков

«