« Върни се назад Публикувано на 21.10.2019 / 8:46

ХАЙДЕ ДА НАУЧИМ ОЩЕ НЕЩО ЗА ПОДАРЕНИТЕ 4000 ДКА ПАСИЩА ОТ ГЕРБ КМЕТА СВИЛЕН ШИТОВ

ХАЙДЕ ДА НАУЧИМ ОЩЕ НЕЩО ЗА ПОДАРЕНИТЕ 4000 ДКА ПАСИЩА ОТ ГЕРБ КМЕТА СВИЛЕН ШИТОВКакто представихме фактите преди дни, по предложение на кмета Свилен Шитов е учредено право на строеж на фирмата „4Б-Солар“ ЕООД, собственост на тъст му , върху 4000 дка общински пасища за изграждане на фотоволтаична електроцентрала. Пак тогава разказахме, че тези декари са предоставени за 50 години срещу сумата от 110 000 лв.. Това прави по 25-30 лв. на декар или по 2,5-3,00 стотинки за 1 кв. м..

Представете си на Вас, да ви бъде учредено право на строеж, срещу тази цена да си построите къща например. Та това си е истински популизъм. И най – големият оптимист не би си го представил по този начин. Както например Свилен Шитов, който обещава и делник и празник, че ще асфалтира улици, ще изгражда канализации, ще строи магазини, площадки, басейни и др., но не казва откъде ще дойдат парите.

Може би от гаранцията, която трябва да внесе тъст му, за изграждането на централата или таксата, която също той трябва да заплати за промяната на предназначението на земята.

Само, че кмета не казва, че тъст му е обжалвал решението на Общинския съвет в Административен съд Варна и делото е насрочено за 21.11.2019г. А изходът от него е неясен.

Тогава ? Или пък парите за осъществяване на обещанията му пред Вас ще се намерят от проекти, които няма кой да напише, защото същият унищожи отдела за европейски програми и проекти.

Може би трябва да знаете и още нещо например. Във връзка с производствена необходимост на големия инвеститор „СОЛВЕЙ СОДИ“-Девня, също е било учредено право на строеж за обект “Шламоотвал“ в с. Падина, върху общински пасища и то върху приблизително 110 дка. Само, че пазарната оценка е била за около 920 000 лева, но намалена на 550 000 лв. от тогавашния Общински съвет. И въпреки това е постигната цена на декар в размер на 5000 лв. или по 5 лв. за 1 кв. м. Само, че тогава, въпреки Общинския съвет са защитени интересите на гражданите и общината.

А, дали това е сторил кандидатът за кмет Свилен Шитов, оставяме да решите Вие.

Костадинка Симеонова
жител на гр. Девня

«