« Върни се назад Публикувано на 04.03.2014 / 22:51

ФИРМА, СВЪРЗАНА С ДЕПУТАТА ОТ ГЕРБ ДОБРОСЛАВ ДИМИТРОВ, ЛАПВА 30 МИЛИОНА ОТ ЧЕТИРИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

 

29,7 млн. лв. с ДДС е сумата по обществените поръчки, които печелят 4 консорциума в рамките на три месеца през 2012 г. Общото между тях е, че с различен дял от капитала се включва една фирма – „Америкор“ ООД. Тя е създадена през 2005 г. от Доброслав Димитров и брат му Илиян. 36-годишният Доброслав е втори мандат депутат от ГЕРБ и организационен секретар на партията, пише в. 24 часа.

42-годишният Илиян е общински съветник в Монтана, също от ГЕРБ. Двамата са синове на Дилян Димитров, един от последните директори на металургичния комбинат „Кремиковци“ преди приватизацията му. Доброслав Димитров е депутат през 2009 г. През декември 2011 г. прехвърля дяловете си в „Америкор“. В декларацията си пред Сметната палата е посочил, че е безвъзмездно. Същото прави и брат му. Новият собственик и управител е Йордан Илиев. Според запознати с бизнес империята на семейството новите акционери

и управители са подставени лица, а контролът продължава да се осъществява от членове на фамилията Димитрови.

Месец след като „Америкор“ ООД вече има нови собственици, фирмата ударно влиза в 4 консорциума, създадени специално да участват в точно определени конкурси за обществени поръчки и ги печелят всичките. След провеждането на 2 от търговете Йордан Илиев продава фирмата на трето лице – Венцислав Илиев. Под негово ръководство консорциуми с участието на „Америкор“ печелят още два проекта.
Три от поръчките за милиони са финансирани от Брюксел по програмата за развитие на селските райони.

До този момент фирмата на Доброслав Димитров и брат му не е участвала в работа с публични средства и не се е явявала на конкурси за такива, сочи справка в Агенцията по обществени поръчки. Собственик и управител на „Америкор“ днес е 66-годишният Венцислав Илиев от Монтана – областта, в която консорциумите с участието на фирмата работят по обществени поръчки за 30 млн. лв.

Само за месец и половина фирмата на депутата и брат му влиза в 4 консорциума, които се регистрират специално за участие в конкретни обществени поръчки. И 4-те са с предмет на дейност строителни дейности и до този момент работата по тях продължава.

63-годишният Дилян Димитров е баща на депутата от ГЕРБ Доброслав Димитров. Димитров-баща е роден в монтанското село Митровци. Той е последният директор на държавния металургичен комбинат „Кремиковци“, където преди това е главен инженер.
Дилян Димитров също е в бизнеса заедно със синовете си. Той е управител и съсобственик на „Америкор – България“, пише още 24 часа.

Afera.bg

«