« Върни се назад Публикувано на 01.12.2014 / 8:40

Филчев: Там, където краденето е държавна политика, никаква прокуратура не може да направи нищо. Правителството на Иван Костов продаде активи за 30 милиарда долара, а бяха взети 3 милиарда долара.

Никола Филчев„Свирепото разграбване в епохата на Костов“ е озаглавена публикация във в. „Преса“. В нея са припомнени най-шокиращите приватизационни сделки, извършени от при правителството на ОДС (1997-2001), начело с Иван Костов.

„Кремиковци“
Активи – 2.5 млрд. долара
Продаден за 1 долар

„Химко“
Активи – 100 млн. долара
Продаден за 1 млн. лв.

Авиокомпания „Балкан“
Активи – 24 млн. долара
Продадена за 150 хил. долара

„Агрополихим“-Девня
Активи – 38,611 млн. долара
Продаден за 1 лв.

ДЗУ-Стара Загора
Активи – 69.444 млн. долара
Продаден за 54 хил. долара

„Арсенал“-Казанлък
Активи – 80 млн. долара
Продаден за 2.1 млн. долара

Пред в. Преса главният прокурор от 1999-а до 2006 година Никола Филчев коментира:
„По време на правителството на Иван Костов бяха продадени активи за 30 милиарда долара, а бяха взети 3 милиарда долара. И това се случи след фалита на банките през 1996 година. С присвоените пари от тях бяха купени и материалните активи на държавата, и то за жълти стотинки. Казват ми сега, добре Филчев, ти журналист ли си, защо не ги даде на съд. Чакайте – Костов ходеше по петите ми, колко тайни срещи сме правили и все ми казваше: „Недей, Кольо, моля те, остави ме. Да вземем авиокомпания „Балкан“. По тази сделка са работили Агенцията за приватизация и Министерството на транспорта, както и финансовото министерство. Когато събрахме всичко, почнаха отвсякъде да ходатайстват: „Ама, недей, за „Балкан“ трябва да се направи нещо.“ За каква истина да говорим тогава? Дошъл някой си Филчев и той трябвало да постави всички на мястото. Обратното – всички мен ме поставиха на място, като се почне от крадливия Костов и се продължи нататък. Там, където краденето е държавна политика, никаква прокуратура не може да направи нищо.“

Afera.bg

 

«