« Върни се назад Публикувано на 16.05.2014 / 21:53

ФАНДЪКОВА ПРИКРИВА ДАЛАВЕРИ В ОБЩИНАТА. КАДРИ НА ГЕРБ ВЪРТЯТ ДОКУМЕНТНИ ИЗМАМИ. ИНСТИТУЦИИТЕ МЪЛЧАТ.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова прикрива далавери за милиони на нейни подчинени. Градоначалникът от ГЕРБ продължава най-порочните практики от управлението на кабинета „ Борисов “ – работа да има само за приближени фирми, които мамят при изпълнение на задачата, после с помощта на корумпиран и чиновници изработват фалшиви документи, за да прикрият следите си. Резултатът е изнудването на бизнеса по всевъзможни начини, както и преса над институциите, които би трябвало да се борят с измамите, за да се потулят престъпленията им.

Поредният пример за беззаконията, на които нито една институция в държавата не обръща адекватно внимание, е случат със столичен бизнесмен, който буквално е рекетиран с незаконен строеж. Симеон Даскалов е собственик на фирма „ Прима СД “ ЕООД и през 2007 г., в бума на инвестициите в строителството, решава да закупи терен в „ Драгалевци “ с площ от 1660 кв. метра. Идеята му е да построи жилищна сграда, а после да продаде апартаментите.
Попада на строителната фирма „ Хуфу “ ЕООД, която по времето на ГЕРБ често печели армейски поръчки за строеж и ремонт на сгради. Управител на дружеството е Димитър Атанасов, който е бил в управата и на строителната пирамида „ Ситиком ”, измамила стотици хора и фирми с платени, но неполучени жилища.

Симеон Даскалов обаче не подозира, че зад избрания строител „ Хуфу “ стои една от най-скандалните пирамиди на прехода. През 2008 г. бизнесменът подписва договор за строителството на кооперацията, за строителен надзор е избрана друга „ звезда “ – “ Армстройинвест “ ЕООД , сто процента собственост на Министерството на отбраната.
Първата копка е през пролетта на същата година съгласно инвестиционен конструктивен проект, съгласуван в район „ Витоша “ на 13 март 2008 г. Обектът трябва да бъде завършен след 300 дни. Днес, 6 години по-късно, сградата е на акт 14 – който е “ фалшив “ / в момента с течащо досъдебно производство , и привличане на обвиняеми за изготвяне и използване на неистински и с невярно съдържание документ от служители на “ ХУФУ “ И “ АРМСТРОЙИНВЕСТ “ /, т.е., незавършена, заради съвместни далавери между строителя и общински чиновници. Изнервеният инвеститор „ Прима СД “ ЕООД предприема ревизия, която установява десетки протоколи за плащане за измислени материали и услуги. Това обаче се оказва малкият дявол. По-страшното идва, когато наглият строител иска от Симеон Даскалов 130 000 лева над договореното. Оправданието само по себе си е престъпление – били вдигнали един етаж повече от предвиденото по проекта и в нарушение на Визата за проектиране и ПУП на района .
Това обаче автоматически прави този етаж незаконен, понеже е в разрез със Визата за проектиране и с подробния устройствен план (ПУП) на „Драгалевци“. Оттам и сградата няма как да бъде узаконена, от което губещият е само един – инвеститорът.

Симеон Даскалов постъпва по единствения възможен начин – подава сигнал до прокуратурата. Това не само че не дава очаквания резултат, но и от март 2011 г. завъртя порочен кръг, в който институциите си подават топката, без никой да посмее на вкара гол на измамниците.

Първият въпрос, който се набива на очи, е как строителният надзор от фирма „ Армстройинвест “ е допуснал да се налее бетонна плоча и да се построи цял етаж в повече, който не фигурира в одобрените и узаконени проекти на зданието и е тотално отвъд закона , нарушаваща Визата за проектиране и ПУП на района ? Отговорът е достатъчно красноречив – същата държавна фирма стои и зад гигантската далавера „ военно НДК “, откъдето е прибрала огромни суми за идеен проект и за надзор.

Вторият важен въпрос, който все още няма отговор, е по какви причини главният инженер на район „ Витоша “ Марин Проданов е издал документ / Удостоверение по чл. 181 от ЗУТ /, който лично парафирал , че всичко по строежа е наред / проверено на място и по документи / и няма никакви отклонения от одобренета и узаконена строителна документация .

На 20 декември 2012 г. гл. архитект Радослава Донева и гл. инженер Марин Проданов подписват и подпечатват документ с невярно съдържание, с който се опитват да потулят далаверата – възстановени строителни книжа на сградата в „Драгалевци“. Повод е че оригиналите липсвали . Проектите са изработени от арх. Силвия Стойкова, която дори не си направила труда да отиде на мястото, да премери и заснеме обекта, за да е наясно поне какво ще фалшифицира. По неясни причини въпреки буквата на Закона за устройство на територията върху изфабрикуваните документи се мъдрят подписите и печатите на строителя „ Хуфу “ ЕООД и провалилия се надзорник „ Армстройинвест “, който година по-рано сами прекратява с дружествата на инвеститора.
Малко по-рано – на 3 декември, представители на район „ Витоша “ лично и на място правят проверка на сградата по оригиналните документи. Резултатът е плачевен – констатирани са безброй отклонения от одобрената и узаконена строителна документация . Това обаче не пречи на корумпираните чиновници на 8 януари 2013 г. да издадат официално писмо с констативен протокол към него за извършената проверка, от което се разбира, че всъщност нямат документите на обекта в оригинал?! Драмата продължава на принципа лъжата води след себе си нова лъжа. Твърдението ,че в район „Витоша“ липсват документи за жилищната сграда се потвърждава и от официално писмо от гл. архитект Радослава Донева от края на април 2013 г. Освен до ужиления инвеститор, писмото най-безцеремонно е изпратено и до разследващите органи по предварителна преписка № 1771/2013 г. по описа на Шесто РПУ при разследващ полицай Юлия Цанкова.

Много важен момент е дейността на арх. Влади Калинов, шеф на дирекция „ Контрол по строителството “ в Столична община. Всъщност, ролята му е не да контролира незаконните строежи, а да прикрива измами на приближени фирми. Ощетеният инвеститор е категоричен, че Влади Калинов и кметът Йорданка Фандъкова прикриват документалните престъпления на строителя, надзора и на гл. инженер на „ Витоша “.

Вината на Калинов лъсва от негово писмо до представляваните от Симеон Даскалов фирми, в което борецът срещу далаверите в строителството твърди , че на базата на „ възстановени документи “ след проверката от район „ Витоша “ на 3 декември 2012г., установила множество отклонения , несъответствията между одобрените и узаконени проекти и построеното до момента били
„ минимални “. Такъв термин в правния мир не съществува.
Явно арх. Калинов е имал предвид „ несъществени “, но от това лъжата не става по-малка. Понеже ако едни етаж в повече не е отклонение, какво тогава е?! Ако пък е съществено отклонение, незаконната плоча и променения покрив подлежат на разрушаване, каквото е и желанието на инвеститора, вместо да продължава да налива стотици хиляди левове в обект, който няма как да бъде узаконен. Много съществен факт е, че въпросното отклонение е доказано чрез две измервания на независими една от друга геодезични фирми.
Така Влади Калинов и неговият покровител в лицето на Йорданка Фандъкова, която упорито мълчи за измамите, злоупотребяват със служебното си положение. Архитектът не само отказват да изпълни вменените му от закона задължения , но и съзнателно прикрива престъпления. Така двамата стават съучастници в чиста проба рекет. Отделно лъже на поразия без да му мигне окото.

След като през последния месец в няколко медии излязоха публикации за далаверите на Столична община в този случай и персонално на Калинов, архитекта разпрати писма до медиите в нескопосан опит да се оправдае. В текста пише, че инвеститора на сграда Симеон Даскалов до ден днешен не е представил оригиналните документи за сградата в Община „ Витоша ”. А това е супер нагла и елементарна лъжа.

На 10 октомври 2013 г. Даскалов предава документацията с приемно- предавателен протокол в общината, а на 18 октомври 2013 г. кмета на район Витоша Валери Йорданов пише на Даскалов, че документите са получени, прегледани от чиновниците му и те не са установили никакви разлики между документацията предоставена от инвеститора и тази която преди това е била възстановена.
Изпатилият Симеон Даскалов опитва да осветли престъплението в Драгалевци, като подава безброй писма и жалби до всички компетентни органи – Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Столичната община, Дирекция „ Национален и строителен контрол ” и прокуратурата.
На 13 май 2013 г. Даскалов пише лично и на кмета от ГЕРБ Йорданка Фандъкова. В писмо си бизнесменът директно посочва архитект Влади Калинов като безспорен участник в корупционна схема за прикриване на престъпления на общински служители, строители и строителен надзор. В жалбата са изброени подробно конкретни факти и хронология на далаверата. 11 месеца по-късно отговорът на градоначалника още не е готов.
Резултатът от беззаконието, което цари в Столична община, е, че инвеститор, налял милиони в свой обект, желае незаконната част да бъде определена за такава и разрушена, за да се прекъсне далаверата на строител, надзор, отговорни общински служители и районни кметове. Вместо това институциите закрилят извършителите на редица престъпления, мълчат за незаконния етаж, построен без знанието на Симеон Даскалов напук на всички правила и отказват разрушаването му. Целта е една – да не лъсне фактът, че фирми под крилото на ГЕРП си позволяват да изнудват бизнеса. Особено опасна тема в малкото оставащи дни до евровота .

Яки кражби под крилото на ГЕРБ
„ Хуфу “ гушнали 15 млн. лв. от „ военното НДК “, строят ударно в цяла България

Фирмата „ Хуфу “ ЕООД, която стои зад безобразията със сградата в кв. „Драгалевци“, се оказа от обръчите на ГЕРБ. Това обяснява защо години наред никой в държавата не се трогва от далаверите й. Една от най-крупните измами на дружеството е с т.нар. „военно НДК“ на бул. „Скобелев“ – на пъпа на София. Тук тандемът, който са заформили строителят „ Хуфу ” и надзорникът „ Армстройинвест ” ЕООД, се е вихрил в пълна сила. Според документи ЕООД-то е прибрало 14 958 266 лв. без ДДС. В края на януари 2014 г. съдът прочете и първата осъдителна присъда за якото крадене покрай сградата. Бившият главен секретар на агенцията „Военни клубове и информация“ към Министерството на отбраната Иван Иванов получи осемгодишна присъда. Заради чадъра от ГЕРБ обаче от обвиняеми измамниците са станали само свидетели. На собствените си безобразия. В сивито на „ Хуфу “ обаче откриваме и „ освежаващия “ ремонт на източното крило на Централния военен клуб на бул. „ Цар Освободител “ № 7, който глътна безпроблемно 988 656 лв. без ДДС. За качеството на ремонта говорят последващите събития – зданието започна да потъва. „Визитката“ с кражби е огромна – стационар на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” в Земен, столичният пазар „ Борово ”, военни хотели в Пловдив, Бургас, Свищов и Пазарджик, аудио-визуален център на Министерство на отбраната в София и Варна, изграждане на автобусен гараж, отоплителна инсталация с абонатна станция и телевизионно студио в столицата, ремонт нахрам „ Св. Великомъченик Димитър ” в с. Марково и на църквата „ Св.Архангел Михаил ” в Смядово. Връзкарите са разширили дейността си в цяла България, показа проверката ни. „ Хуфу “ ЕООД строи още в Кърджали, Силистра, Добрич , Разград , Шумен, Приморско и т.н.

Връзката между строителното дружество и ГЕРБ продължава с пълна сила и днес.

В Плевен например „ Хуфу ” изпълнява поръчка за строителството на детска градина. Договорът е подписан между шефа на фирмата Димитър Атанасов и кмета на града Димитър Стойков от партията на Божйко Борисов. Стойността е 1 410 000 лв. без ДДС. Според споразумението градината трябва да е завършена до края на м. Януари 2014 г. Месеци след обявения краен срок , забавачката е само още добро пожелание. „ Хуфу ” лапва и други три благи обществени поръчки от поредния кмет на ГЕРБ – Димитър Сотиров в Земен. Те са за изграждане на туристически информационен център в града на стойност 240 000 лв., изграждане на еко пътека и 4 бивака за 312 000 лв. без ДДС и реконструкция и модернизация на футболния стадион за3 345 000 лв. При последната поръчка независими експерти доказват, че за да се освежи стадиона са нужни не повече от 1 млн. лева, което автоматично означава, че останалите 2 млн. са предварително подготвени да се разпределят като печалба между строителя, кмета и „ благодетеля “ ГЕРБ . Партията пълни усилено черната си каса, защото идват избори, на които ще са нужни милиони за поредното купуване на гласове.

Десетки жалби срещу далаверата са прикрити
Йорданка Фандъкова, СОС , ДНСК , прокуратурата и дори министърът мълчат

Десетки жалби по далаверата с жилищната сграда на бизнесмена Симеон Даскалов прикрити на ниво Столична община, ДНСК, главен архитект, шеф на отдел „ Сигурност “, министерства и прокуратурата. Сагата е подробно описана от ощетения предприемач , който алармира кмета Йорданка Фандъкова , бившия началник на Дирекцията за национален строителен контрол инж. Милка Гечева , главния архитект Петър Диков, директора на дирекция „Общински строителен контрол“ в СО арх. Влади Калинов , Ботьо Ботев , дори самия министър на Министреството на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева. Всички те са получавали по няколко жалби с молба за помощ , но всичко прикрито, а виновниците и до днес не са наказани. Не се намери институция, която да помогне срещу беззаконията, за които бизнесменът обвинява главно кмета Фандъкова , главния архитект Диков и колегата му Влади Калинов.
В едно от многото си писма до Йорданка Фандъкова Симеон Даскалов пише, че заради безпрецедентните корупционни и престъпни действия на арх. Калинов , както и заради мълчаливия отказ на самия кмет да упражни дадените и от закона и поста действия, той ще предприеме масирана информационна кампания по медиите с надеждата най-сетне някой да се заеме с далаверата. Зад всяко негово твърдение стоят подписи и документи на висши представители от изпълнителната власт, което е достатъчен аргумент да се заведат и съдебни дела извън вече подетите. Даскалов е категоричен, че ще предостави на медиите цялата кореспонденция с институциите, за да се види кой какво и как е свършил или не по скандала, който може да коства репутацията и дори свободата на висши чиновници.

Сред мерките, които предприемачът вече е предприел, са опаковане на сградата с рекламно пано като форма на протест.

И още – Симеон Даскалов е готов за своя сметка да откупи цели страници в най-големите печатни медии, както и време в централните новинарски емисии на телевизиите, за да принуди държавата да си свърши работата, виновниците да бъдат наказани, а сградата му най-сетне да бъде узаконена съгласно действащата нормативна уредба. Ако и това не подейства , бизнесменът е готов да търси справедливост на ниво ЕС.

Андрей Марчев

 

 

«